Melbourne Day 3 : CBD

As-salam dan hai ^^

25/8/2018

Hari ni hari ke-3 kami plan jalan-jalan ke city atau lebih dikenali sebagai Melbourne CBD (Central Business District). Belum baca entri hari pertama dan kedua kami? Klik link bawah ni untuk baca yep.

Melbourne Day 1 : Bathing Boxes, Brighton Beach & St Kilda
Melbourne Day 2 : Chocolate Factory, Phillip Island
Melbourne Day 2 : Wlidlife Park & The Nobbies, Phillip Island

Okey jom sambung cerita hari ni. Kalau nak ke city lebih baik naik public transport sahaja iaitu tram sebab kat sana susah parking dan kalau ada pun mahal bayaran tiketnya. Macam yang saya cerita sebelum ni download jer apps PTV dekat hepon untuk plan nak naik tram nombor berapa dan pukul berapa. Cewah macam mudah jer kan bunyinya tapi sesat jugak hahaha.

Dari Tanamekar kami jalan kaki sahaja ke stop 31 ni dalam 400 meter. Tengok kat papan tanda tu tulis tram akan menghala ke Flinders Street Station.

Tekun baca map route tram tu tapi tak faham pun kesiann 😆. 

Plan nak pergi Melbourne University atau State Library dulu tapi sebab tak tahu nak turun mana kami ikut jer omputeh turun dekat Queen Victoria Market 😅. 

Queen Victoria Market ni kalau nak pergi kena tengok hari dan masa juga. Isnin, rabu dan sesetengah public holiday tutup.

Queen Victoria Opening hours
Selasa & Khamis : 6am - 2pm
Jumaat : 6am - 5pm
Sabtu : 6 am - 3pm
Ahad : 9am - 4pm

Beli-beli buah untuk bawak bekal pergi Great Ocean Road esok. 2.50/kg ingat murah dah rupanya jalan lagi ada yang lebih murah rupanya cis.

Kat QV Market ni bolehlah nak cari souvenir. Macam-macam ada. Kami beli keychain dan fridge magnet untuk keluarga dan kawan-kawan. Untuk anak buah belikan pencil case dan juga t-shirt. T-shirt budak murah-murah jugak AUD4 sehelai.

Singgah beli wool stokin. Hangat sikit baru sedap tido. AUD7 tak silap harganya sepasang. 

Must try! Sedap. Harga AUD4/each. Kalau datang Melbourne lagi memang nak repeat makan ni.

Dah puas jalan-jalan macam biasa budak berdua tu pun mulalah bersungut lapar. Tengah tercangak-cangak sekitar market confuse nak beli makanan apa tetiba kami disapa oleh seorang stranger berbangsa Melayu dan dia suggest kami untuk cuba boreks ni. Halal katanya. Dia dah banyak kali ke Melbourne. Jadi kami cubalah. Order yang spinach and cheese dengan spicy lamb. 

Lepak kejap kat sini sambil menikmati borek panas-panas memang sedap. Tetap memegang peta tapi tak faham jugak lagi route tram tu hahaha.

Akhirnya jalan ikut langkah kaki saja. Nak naik tram tak berapa faham. Nampak tempat menarik kita rakam kenangan contohnya RMIT universiti ni.

Setelah beratus-ratus langkah tiba jugak ke tempat yang dituju iaitu National State Library. Kat Malaysia malas pergi library kat negeri omputeh pulak ko rajin yer 😆.

Masuk library bukan nak pergi menelaah pun tapi nak ambil pic reading room yang cantik berbentuk oktagon ini.

Layakan anak dara seorang ni bergambar.

 Serupa tak? :)

Chess skala gergasi.

Beburung depan library.

 Sebelah State Library ni ada kedai churros. Kata orang sedap. Yok kita cuba!

Sedap ke? Apa benda pun kalau dah dip dengan coklat giler tak sedap kan. First time makan churros jadi tak tahu ada beza tak rasanya dengan yang di Malaysia.

 Lepas kenyang makan churros yang manis tu kami meneruskan langkah mencari tempat-tempat menarik lagi. Cantik kan rekabentuk bangunan Flinders Street Station ni.

Di depan Flinders Street Station ada bangunan Melbourne Visitor Center. Ada orang berbaju seragam merah biasanya kat sini. Kalau ada sebarang pertanyaan sesat ke apa boleh tanya kat diaorang.

 Sementara suami bertanya-tanya orang baju seragam merah tadi kita amik pic bangunan sekeliling. Tak silap ni namanya Federation Square. Nampak tak sekumpulan orang kat atas bangunan tu? Ada suara jerit-jerit tengah berdemo kot 😆.

Shrine of Remembrance atau lebih dikenali sebagai The Shrine. Nampak gah dengan lokasinya di atas bukit.

Dari Flinders Street tu kami naik tram untuk mencari bangunan Shrine of Remembrance. The Shrine ini ialah memorial war sebenarnya. Tak pasti naik tram nombor berapa sebab main ikut jer papa bawak ke mana. Dalam tram tu mata awas tengok hentian sebab tak sure sebenarnya kat mana nak turun. Main agak-agak jer mujurlah turun di tempat yang betul.

 Nampak cantik sangat The Shrine (bukan orang dalam pic tu yang cantik :P) dengan latarbelakang langit biru tu.

Nama Malaya turut terukir di sini.

 View dari atas The Shrine. Percuma jer nak naik atas ni. Tinggal lagi larat ke tidaklah nak daki tangga.

Sedang papa sibuk mencari angle yang cun untuk bergambar mamat German asyik dok sengih. Lastly dia tegur sama ada saya ni orang Indonesia. Hurm sabo jerlahhh. Tahulah muka kita iras Luna Maya kahhh.

Turun dari The Shrine tu orang lelaki dah tak tahan nak buang air kami girls lepak-lepak kejap kat taman sambil bergambaran.

Perut pun dah berkeroncong maka kami naiklah tram semula patah balik menuju ke Flinders Street Station. Malangnya di pertengahan jalan semua penumpang diminta turun kerana jalan tram ditutup sementara untuk perarakan kuda huhu. 

Tak tahu nak tuju ke mana kami gunakan khidmat google maps untuk mencari lokasi restoran Blok M Express ini. Tangan tak lekang dengan phone reply customer order.

Restoran ini menghidangkan makanan selera Indonesia.

Kami order 2 set nasik beserta dengan lauk ayam + telur mata + sup kosong + teh kotak + sepinggan nasik tambah berharga AUD36.

Makanan yang kami order tu memang sedap. Untuk kami berdua set ayam balado. Untuk anak-anak set ayam bakar sebab diaorang tu tak tahan pedas. Sambil menikmati makanan sendiri air liur menjejes tengok hidangan meja sebelah makan set kambing huhu. Tahan jekk nafsu. Selesai makan sambung jalan-jalan lagi. 

Pelukis jalanan yang sungguh berbakat. 

Singgah Chemist Warehouse beli perfume. Orang cakap murah. Tapi tak tahulah sebab tak pernah banding harga. Chemist Warehouse ni kat area Coburg pun ada.

Selesai membeli-belah kami naik tram lagi untuk mencari Cook's Cottage sebelum balik. Rasa macam dah bijak sikit kali ni sebab tahu dah cara nak pilih tram dan hentian yang betul hehe.

 Turun dari tram kami nampak bangunan yang cantik ini. Tak tahu bangunan apa. Rasanya Royal Exhibition.

Di sebelahnya ada Melbourne Museum. Kami sampai sekitar pukul 5pm muzium pun dah tutup.

Dari muzium ni hajat di hati nak ke Cook's Cottage. Tengok google maps dalam 11 minit kalau berjalan kaki. Rasa macam jauh jadi kami plan naik tram sahaja. Konon dah tere pilih tram tapi 3x tram lalu kami tak naik sebab confuse nak naik tram nombor berapa ke sana. 

Akhirnya kami naik sahaja tram yang datang kemudiannya. Lepas tu rasa pelik tengok hentian yang dilalui. Sah salah tram 😆! Tekan loceng turun dan kami terus ambik tram yang balik terus ke Coburg sebab hari pun dah mula gelap. Begitulah perjalanan hari ke-3 kami berakhir.

Pengembaraan hari ke-4 adalah yang paling ditunggu-tunggu. Nanti ada masa saya sambung lagi yep.

Tata titi tutu 💖.









Melbourne Day 2 : Wildlife Park & The Nobbies, Phillip Island

As-salam dan hai ^^

24/8/2018

Okeh sambung balik cerita cuti-cuti Melbourne kita. Entri ni bersambung dari sini >>Melbourne Day 2 : Chocolate Factory, Phillip Island. Misi seterusnya lepas lawatan kilang coklat ialah beramah mesra dengan kangaroo pulak. Seronoknya! Tak sahlah datang Australia tak jumpa haiwan marsupial ni kan.

Di Phillip Island ni ada 2 park untuk tengok haiwan. Satu yang Maru Koala & Animal Park tu tapi kami tak pergi yang ni. Maru ni lokasi dia sebelum Panny's Chocolate Factory. Kami pergi ke Wildlife Park depan lagi dari chocolate factory tu.

Untuk bayaran masuk ke Wildlife Park kami ambik pakej famili (2 adults + 4 kids) AUD50 dapat sekali makanan untuk bagi kangaroo setiap orang. Lepas beli tiket kami solat dulu dalam park tu. Tiada ruang solat yang proper jadi kami solat jer dekat kawasan bersimen berhampiran toilet. Bentang kain besar untuk dijadikan alas solat.

Lepas solat barulah tenang nak jalan-jalan mencari haiwan :).

Jumpa dia ni dulu ah tido jer keje kau.

Jalan lagi jumpa kangaroo kecik. Agaknya wallaby kot ni.

Wombat.

Jalan-jalan lagi akhirnya sampai ke satu kawasan berpagar yang luas. Masalahnya angsa hitam (angsa kot?) asyik mengekori kitaorang. Macam tau-tau jekk ada makanan.

Cubaan Zikry mendekati kangaroo. Dia takut kangaroo pandai tumbuk katanya.

Angsa yang masih mengendeng. Bagilah jugak kat dia makanan.

Jinak kangaroo-kangaroo ni.

Kan bagus selalu camni kalau tak bercekau jer keje.

Impian Risya masa tadika nak pergi Australia jumpa kangaroo kan. Nah 9 tahun kemudian baru mama dapat realisasikan dengan izin Allah swt. Harap Risya happy dengan hadiah ni :).

Kangaroo dah kenyanglah dik takmo dah dia makan 😆.

Seronok adik kejar-kejar kangaroo ye :).

Cubaan papa memujuk kangaroo makan.

Akhirnya kangaroo termakan pujuk rayu papa hahah.

Ada baby dalam poket dia :).

Ajak posing acah-acah tak mau pulak dia. Kangaroo ni jangan pegang telinga dia. Dia tak suka.

Pandai ia posing ye :).

Dah puas main-main dengan kangaroo dan memijak tahi kangaroo tapi heran tak bau busuk pulak 😆 hari pun dah beransur petang. Pukul 5 pm camtu dah nak tutup dah park ni. Winter siang pendek kan.

Sebelum keluar sempat jengah kandang budak ni tasmanian devil. Tak reti dok diam lari sana-sini.

Keluar dari Wildlife Park kami bergerak menuju ke The Nobbies untuk melihat sunset. The Nobbies ni kira penghujung Phillip Island. 

 Keluarga kecil kami :). Mama happy dapat belanja semua orang datang sini dengan hasil titik peluh mama berbisnes online.

Tak pandai sangat mama ambik gambar matahari tu.

Di Phillip Island ni kalau nak tengok penguin bolehlah pergi ke Penguin Parade. Misi penguin kami dah tercapai di St Kilda Pier jadi kami terus balik ke Coburg meredah kegelapan malam. Malam tu kami dinner di homestay saja masak maggi asam laksa. Sejuk-sejuk makan maggi memang nikmat yakmat.

In shaa allah next time saya sambung cerita hari ke-3 pulak. Harap tuan tanah ni istiqamahlah. Takut kemalasan melanda tetiba 😅. 

Tata titi tutu 💖.