BELI & MENANG WANG TUNAI RM1000 !!!

Dengan belian minima 9 pek pad herba avail (fc bio sanitary pad) anda akan menerima 1 Pencuci Muka Organik bersaiz 50 ml bernilai RM35 serta 3 tiket cabutan bertuah WANG TUNAI RM1000 !!!

WHATSAPP/SMS : Rina (0197583883) untuk info dan pertanyaan.



My Bali Trip : Last Day !!


As-salam ^_^

Masih cerita Bali..

Terlepas cerita sebelumnya? Silalah klik link di bawah ini :

Cerita Hari Pertama
Cerita Hari Kedua


Hari ketiga sambung jalan-jalan lagi :). Ni depan hotel dynasty tempat penginapan kitaorang tu.


Kitaorang bas A tapi bas kitaorang paling last bertolak gara-gara ada ahli kumpulan terlajak bangun hehe. Mujurlah kunjungan pertama kat UC Silver ni takde apa yang menarik sebab saya bukan peminat barang perhiasan. Tak beli apa-apa pun. Lainlah kalau pegi tempat make-up ke jubah/dress ke haha suruh duduk sehari suntuk pun boleyyy :D. Jadi masa kat sini saya cuma berkunjung ke toiletnya sahaja. Bersihhhhh ! Terus selera nak bikin 'bisnes' hahaha.


Untuk menghabiskan masa kitaorang pegi tengok pekerja UC Silver buat perhiasan. Letaknya kat aras bawah bangunan. Aras atas tempat pameran dan jualan. Kejap aje tengok-tengoknya. Buat syarat. Panas wehh.


Pasar Seni Sukawati

Tempat ni paling best nak shopping sebab boleh tawar-menawar sampai penjual tu rasa nak tampar muka kau hahaha. Tawar punya tawar last-last saya cuma beli sehelai seluar batik untuk basahan 25000 rupiah (RM7.50). Memang keji sangat perangai kan. Akak cantek sebelah saya tu lagi lah tawar bukan main tapi tak beli apa pun adoyai. Fikir-fikir balik menyesal tak beli banyak-banyak. Murah giler kot tapi sebab nak kena bayo ribu-ribu tu yang rasa mahal tu haha. 


Dah penat tawar-menawar legakan tekak dengan jus avocado. Memang sedap! Tak yah coklat bagai pun dah sedap. 5000 rupiah aje kot kalau tak silap.


Otw nak pegi lunch tu bas singgah di Galeri Seni. Ke lepas lunch eh baru pegi sini? Lupalah. Tak buat apa pun kat sini just tengok-tengok lukisan pastu bergelak ketawa sahaja hahaha. Nakal betul eh korang :D.


Bale Udang. Restoran paling best! Makan atas air percuma pulak tu haha, angin tiup sepoi-sepoi, ikan berenang-renang, ada muzik. Memang nikmat dunia.


Food pun ok. Yang cucuk kat lidi tu udang. Dah nama restoran ni pun Bale Udang kan. Tapi dalam banyak-banyak lauk tu paling win kangkung kot haha pasal macam dah lama tak makan kangkung. Yang tak bestnya food tak boleh top up macam kat restoran Natrabu hehe. Sambalnya sikit sangat. 


Lepas makan buang masa posing-posing :D.


Lepas tu kitaorang dibawa ke Tanah Lot. Menurut Pak Yana, Tanah Lot ni tempat wajib kunjung. Kira kalau tak datang sini serupa macam kau tak pernah jejak kaki ke Bali.


Macam Uluwatu, kat sini ada temple jugak.



Tu orang ramai-ramai kat belakang tu nak pegi sapu holy water kat dahi kot. Temple ni boleh naik ke atas tapi kitaorang tak dapatlah sebab nak naik kena sapu holy water tu dulu. Ada ular suci jugak duduk dalam gua berhampiran. Tengok nak kena bayo. Tak kuasalah makk hehe.


Amik gambo jelah puas-puas :).


Lepas tu jalan-jalan di sekitarnya menikmati pemandangan. Jogging best ni hehe. Oh ye..waktu kitaorang kat Bali ni Malaysia tengah jerebu yang berpunca dari kebakaran ladang dari Indonesia tapi Bali sikit pun tak terjejas. Nikmat udara segar.


Otw nak keluar dari Tanah Lot tu ada kedai jual-jual souvenir jugak. Tak beli apa-apa pun kat sini melainkan minum jus avocado lagi.


Dinner terakhir di Bali. Restoran apetah ni. Lupa nak tengok namanya. Gurame terbang kat sini sedap. Lebih sedap dari restoran yang hari pertama dulu. Tapi gurame ngan sambal je la yang saya makan. Lauk-lauk lain tak berapa nak selera.


Aktiviti paling dinanti! Aktiviti ni takde dalam tentatif. Pegi sendiri bayar sendiri haha. Satu bilik 2 orang. Kau tengok aku, aku tengok kau haha :P.


Lepas berspa yang lain balik hotel kitaorang bertiga merayap. Tshirt hard rock ada less so sambar sehelai. Saiz beso pun saiz beso la janji murah :D.


Time ni dah tengah malam. Menapak jauh gak dari hard rock nak balik hotel. Mr husband pun entah ke mana tak tau. Dalam perjalanan nampak benda menarik posing dulu :D.


Tadaaa. Alih-alih dah kat sini hehe. Ni dah besoknya. Dah sampai masa nak balik. Kitaorang dibawa ke Krisna ni untuk habiskan duit rupiah yang ada. Kat sini murah jugak tapi tak boleh tawar-menawar. 


Ok dah. Pastu naik flight balik.

Bye-bye Bali ada rezeki datang lagi,
Nak kena kerja kuat-kuat lagi,
Free trip china sedang menanti.
Anda nak join jugak contactlah kami hihi.  
WHATSAPP/TELEGRAM/SMS 0197583883

Sekian. 





My Bali Trip Day 2 : Konvensyen Avail 2015 di Nusa Dua


As-salam..hai ^_^

Sementara tengah rajin saya akan cuba habiskan kisah bali trip ni. Lagipun saya risau kena 'petir' dengan mr husband kalau tak siapkan hehe. Tq lah mr husband sebab selalu bagi dorongan untuk saya terus menulis walaupun tak dapat dipastikan ada tak yang baca melainkan saya sendiri dan mr husband haha. Ok positif!


Hari kedua di Bali sepanjang hari kitaorang berada di Nusa Dua untuk Konvensyen Avail ke-11. Biasa konvensyen buat kat PICC. Tapi saya lagi suka konvensyen kat luar negara sebab boleh jalan-jalan sekali ^_^. 


Oh ye! Saya teringat satu lagi cerita Pak Yana. Pak Yana cakap bangunan di Bali semuanya rendah-rendah belaka iaitu mesti tak melebihi ketinggian pokok kelapa. Ianya ada kaitan dengan fahaman dan kepercayaan diaorang jugak. Bagi diaorang dunia ni ada 3 alam ke lapisan gitula. Kiranya kalau bangunan lebih tinggi dari pokok kelapa akan ganggu lapisan alam lain.


Ok sambung pasal konvensyen :).


Masa ni baru nak jalan masuk. Rasa dialu-alukan sungguh oleh tuan rumah iaitu Avail Indonesia.


Event lum start jadi kita berfoto di mana aje hehe. Bersama rakan-rakan satu team yang banyak membantu melancarkan urusan bisnes saya. Tq CM Eddie, isterinya dan of course la mr husband yang selalu tolong saya pos barang heheh.


Dengan kawan-kawan seperjuangan Ina, Diana, Fieya, Usz. Lep lep uolls. Pic yang bawah kanan tu dengan Availian Thailand :). Jangan pandang sebelah mata taw. Avail ni walupun company Malaysia tapi dah lama melebarkan sayap ke beberapa negara Asia Tenggara, antaranya Indonesia, Thailand dan Filiphina. Kami berdiri atas kekuatan produk. Alhamdulillah dah masuk tahun ke-5 saya bersama Avail permintaan produk tak pernah putus setiap hari.


Barisan leader-leader hebat, Super Crown Manager dan Crown Manager. Saya lom sampai peringkat tu lagi hehe, tumpang turi mr husband jelah :).


Masa ni tengah tunggu turn nak naik stage rasanya. Syukur alhamdulillah naik pangkat Diamond jugak saya akhirnya. Padahal mula-mula join dulu malas nak amik peduli pasal pangkat-pangkat ni semua janji ada sales runcit sudah. Tapi dalam tak nak dan tak peduli tu akhirnya sampai jugak ke peringkat ini. Tq again mr husband kerana 'paksa' saya naik pangkat :D.


Tahniah jugak untuk mr husband sebab complete Crown Manager. Insan hebat yang selalu menyayangi diriku serta anak-anak. Selalu cuba buat yang terbaik. Buat dua kerja dalam satu masa bukan perkara yang mudah, kerja hakiki dan bisnes. Tanpa dia di sisi saya mungkin tak kuat.



Tq cikgu kerana sediakan platform bisnes yang mudah ini. Saya orangnya biasa-biasa aje. Masih lagi biasa pon hehe. Cuma disebabkan bisnes Avail ini mudah orang yang pemalu (pemalu ke hewhew?), berat mulut dan tak pandai promote barang macam saya pun boleh lakukannya :).



Moga Allah swt murahkan rezeki kita serta permudahkan kita gapai impian melaui perniagaan Avail ini :).



Habis event kitaorang dibawa ke Restoran Natrabu iaitu restoran masakan padang untuk dinner. Memang kebulur hehe pasal lunch cuma makan sandwic tuna aje. Pic ni cuma nampak meja grup A, ramai lagi sebenarnya (ada 6 grup) tapi sebab diaorang grup lain tak dapatla masuk dalam ini cerita :P. 


Nyum nyum! Lapo la pulak tengok pic ni. Sebab kebulur saya tak peduli dah pandangan orang ramai, tambah je nasik. Biorla orang nak cakap badan je kurus tapi makan banyak hakhak. Thanx metabolisme sebab baik dengan saya haha. Aloh apa nak kesah, Green Fit kan ada :D. Yang ada mata leplep tu bermakna lauk tu je yang saya makan : sambal ijo, udang tumis, sayur lemak ngan ape tah lagi satu tu lupa daaa. Sampai sekarang saya dah terjatuh cinta ngan sambal ijo tu taw. Yang best kat sini nasi ngan lauk boleh top up sesuka hati.


Lepas makan terus balik hotel dan tido. Cik Piya ajak kuor saya memang dah tak larat dah masa tu.


Ok bye. Nanti sambung day 3 pulak :). Doakan heheh.


My Bali Trip Day 1

As-salam ^_^

Menggigihkan diri update blog malam ni hehe. Kalau tak nanti mr husband marah :p. Tak dapat nengok Kuch Kuch Hota Hai kat TV3 huhu. 


Lepas Redang trip beberapa bulan lepas kali ni Avail bawa para usahawannya yang complete poin bercuti ke Bali pulak. Nak fight taklah sesusah mana, antara nak dengan tak nak je bahkan SAHM macam saya pun boleh. Secara online je. Syukur alhamdulillah :).


Khamis malam 29 Oktober tu kitaorang bertolak ke KLIA 2. Naik bas dari Taman Tun Aminah yang memang direct ke airport. Oleh sebab dah tengah malam bantai tido meleleh air lior basi jelah dalam bas. Sedar-sedar dalam pukul 4 am dah sampai airport. Tak sempat mimpi pun. Punyalah selesa bas tu. Laju pun ye.


Oleh sebab timing nak check in lambat lagi jadi saya ambik kesempatan mandi-manda dulu dalam Capsule ni. Mulanya turun bas menonong pegi toilet airport biasa dengan harapan sebesar gunung nak mandi dan tak nak berebut dengan rakan sebas. Sekalinya kuang kuang punah harapan haha. Lupa pulak paip toilet airport canggih sikit. Takkan nak mandi dalam sinki kot haha.

Mujurla mr husband bagitaw boleh mandi dalam capsule ni. Kena bayar dalam RM20 per person kalau tak silap. Memang selesa shower room dia lengkap sabun, shampoo, towel dan air mineral sebotol semua cuma agak sempit. Dah nama pun kapsul kan. Tapi tak kesahla janji bersih. Tak amik pic sebab dia bagi 45 minit je untuk mandi dan bersiap kat dalam shower room tu. Kang tak sempat pulak nak bermekap heheh. Harusla kan. Jap lagi nak bergambar banyak-banyak tak sukala nanti muka cam zombie kampung pisang je. 


Muka happy nak naik kapal terbang dan nak pegi jalan-jalan :).


Me, mama zara my partner and mr husband. Tengah tunggu nak check in. Tuuu mama zara tu beg dia seorang pun dah overload dah haha (sorry ma ngumpat ma haha). Jadi dia terpaksa combine bag dengan kitaorang as one group. Standardla emak-emak segala macam barang dibawak. Nanti nak minyak angin nak plaster ke semua mintak emak je :P.


Ni baru nak pegi ke dah sampai lupalaa. Kitaorang naik AirAsia flight yang first. Ada group yang naik flight ke-2 lambat sikit.


Dah sampai! Airport Ngurah Rai, Bali. 3 jam je lebih kurang KL - Bali.


Happy lagi sebab tak payah heret luggage yang besar dan berat itu. Semua dah diuruskan. Jumpa luggage nanti malam kat hotel. Sekarang jom jalan-jalan.


Ada 6 bas semua sekali. Kitaorang bas A. Tour guide kitaorang namanya Pak Yana. Kitaorang cakap nama beliau macam nama perempuan. Beliau bilang di Bali Yana nama lelaki, Yani baru nama perempuan. Lupa pulak nak amik pic dengan Pak Yana. Peramah dan lucu jugak orangnya. Tak henti-henti cerita pasal keunikan Bali. Banyak sangat sampai lupa dah apa dia cerita haha (kena makan ikids kot saya ni :P). Tapi memang menarik ceritanya. 

Antara yang saya ingat beliau ada cerita pasal nama-nama orang Bali. Pangkalnya mesti bermula dengan 'madey' atau 'ketut'. Ada lagi 2 gelaran tapi saya lupa (haih teruknya). Saya ingat dua ni je sebab Pak Yana sendiri namanya bermula dengan madey yang bermaksud beliau anak kedua. Ketut pulak senang nak ingat :P. Tapi lupa pulak nak tanya Pak Yana kalau nama perempuan pun kena berpangkal macam tu ke?


Lunchtime! First place yang dikunjungi, Restoran Pawon Pasundan ke pasunden gitula. Actually masa ni rasa kenyang lagi sebab dah makan dalam flight tadi. First thing first carik wifi heheh. Terkujat jap on je wifi dah kena marah dengan customer sebab lambat reply pm huhu. Sorryla awak. Awak mesej masa kita dalam flight. Bukan sengaja :'(.


Pic credit : Mr Suhaili. Gurame terbang. Ada ayam goreng gak tu kalau nampak. Tapi rasa-rasanya hampir semua orang tak sentuh ayam. Ayam dah biasa sangat kat Malaysia. Excited nak rasa ikan terbang. Rangup sangat macam keropok. Yang paling win ulam kemangi lawan ngan sambal dia (tak kelihatan pulak dalam pic). Sup tu saya tak berapa gemar.

Sambil makan-makan, joe (pihak marketing avail) umumkan pemenang cabutan bertuah. Alhamdulillah, 2 orang customer saya menang saguhati. Tahniah pada 3 orang bertuah yang menang RM1000 setiap seorang. Tuah ayam jadik kfc tuah korang kalau beli pad herba Avail :D. Masih terbuka taw peraduan ni. Tiap bulan cabutan akan dibuat. Nak join meh whatsapp/sms kita 0197583883


Uluwatu Temple

Rasanya macam jauh gak dari tempat makan tadi. Dalam bas nak ke sini Pak Yana sambung cerita-ceriti beliau. Antara yang saya ingat pasal kahwin-cerai di Bali. Menurut Pak Yana, kadar perceraian di Bali sangat rendah sebab kalau satu-satu pasangan tu nak bercerai mereka kena jemput balik semua tetamu yang hadir masa perkahwinan dulu. Kiranya kena bagitau semua orang untuk pulangkan balik si isteri ke rumah ibu bapanya. Sebab tu tak ramai yang sanggup nak bercerai haha. Bagus jugak adat ni ek :D.

Lagi satu kat Bali perempuan boleh kahwin 2. Contohnya jika satu-satu pasangan tu dah lama berkahwin tapi tak dapat anak dan puncanya adalah si suami maka isteri tadi boleh berkahwin lagi tanpa bercerai dengan suami pertamanya. Yelah nak bercerai kan leceh kalau ikut adat diaorang.



Masih di sekitar Uluwatu. Emm tak taula apa benda yang papan tanda tu tulis. Asyik sangat tengok pemandangan yang cantik walaupun panas berdenting ting habisla muka sun burn dan kaki pun lenguh mendaki. Menyesal tak pakai skirt/dress kalau tak mesti sedap berangin aje :p.


Mengikut cerita Pak Yana, majoriti penduduk Bali beragama Hindu. Hehe tu pasal dalam perjalanan banyak kedai bab* guling. Tapi agama Hindu diaorang tak sama macam kaum India. Dalam temple diaorang takde patung-patung dewa. Diaorang ni macam warisan Ramayana Mahabrata gitula.


Habis kisah Uluwatu kitaorang dibawa pula ke Jimbaran Beach. Lepak-lepak dulu menikmati pemandangan sementara nak tunggu sunset dalam pukul 6 lebih. 


Masa tengah lepak-lepak tu ternampak ada kapal terbang tengah nak landing. Baru perasan rupanya airport Ngurah Rai sebelah je. Cantikla airportnya dikelilingi laut.


Pic credit : Mr Suhaili. Sunset @Jimbaran Beach. Heheh Suhaili ni pandai amik-amik pic cantek. Diala yang suwuh bergambo camni. Suke sangat gambo ni terus jadikkan cover photo fb :P. Emm terserlah kependekkan saya di situ -_-.


Dinner @Restoran Bawang Merah, Jimbaran. Makan tepi pantai memang romantis sangat suasananya. Konsep candle-light gitu. Kat Bali ni cepat gelap dan cepat terang. Pukul 7 pm tu memang dah gelap pekat hitam dah. Kalau kat Malaysia masih kategori senja lagi kan.


Pic credit : Mr Suhaili. Oleh sebab gelap, saya tak berapa perasan sangat apa yang dimakan haha, pun boleh. Ni nengok pic nak cuba ingat balik. Yang saya ingat sotong yang cucuk kat lidi tu rasa dia tak berapa nak kena dengan tekak hehe. Lembek je. Kena cepat-cepat kunyah nenas kat hujung lidi tu bagi hilang rasa dia. Yang sedap sotong calamari sebab rangup. Takde dalam pic sebab sudah habis dimakan dengan rakus haha. Tak puas hati sebab meja kitaorang calamari nya macam sikit :D.


Selesai dinner bas bawak kami ke tempat penginapan iaitu Hotel Dynasty. Banyak bintang hotel ni hehe. Trip percutian dengan Avail biasa hotel memang curlass lah. Kedatangan disambut oleh makhluk ni di atas katil. Saya pun tak berapa nak pasti haiwan apa tu. Mr husband cakap arnab. Yelah kot :D.


Day 1 tamat sudah. TQ sudi bace ^_^. Nanti-nanti kita sambung lagi ye. Hope tak pending macam entri Korea huhu.


Pertama Kali Snorkeling di Pulau Redang

As-salam.. hai ^_^.

Hahah boleh bilang dengan jari berapa kali je saya update untuk tahun 2015 ni. Dasar pemalas :p. Kali ni nak berkongsi cerita dengan anda tentang pengalaman saya bersnorkeling buat kali pertama di Pulau Redang, Terengganu. Bila eh kejadian ni..saya pun lupa maklumlah dah berbulan-bulan baru nak story hehe tapi yang penting dalam tahun 2015 ni lah.


Actually trip Redang ni hadiah dari company Avail untuk semua agen dan pengedarnya yang berjaya complete poin. Alhamdulillah pegi sana bawak badan dengan beg jelah. Trip PERCUMA lah kiranya hehe. Tu yang best tu. Saya yang 100% bisnes from home pun boleh complete poin, syukur sangat-sangat.

Pulau Redang ni masha-Allah cantikkk sangat. Saya pertama kali jejakkan kaki ke sini. Masa mula-mula sampai macam terpana gitu melihat keindahan alam ciptaan Allah swt.


Kata orang bila sampai Pulau Redang tak sah kalau tak bergambar depan kedai cenderamata ni. Kedai yang macam rumah ni pernah jadi set penggambaran filem ke drama korea ke apa tah saya pun dah lupa.


Bilik penginapan kami di Laguna Beach Resort selama 3 hari 2 malam.


Dapat bilik yang menghadap swimming pool. Syoklah tapi tak pegi terjun kolam pun :p.


Masa dapat tentatif trip tengok ada aktiviti snorkeling rasa takut sangat. Mulanya decide tak nak join snorkeling tu tapi fikir-fikir balik trip ni dahla free macam rugilah pulak. Lagipun bila lagi nak cuba benda baru kan. Kenalah berani cabar diri sesekali.


Nak pegi snorkeling lah ni. Ni first day kot. Tengah tunggu turn bot. 


Yang buat jadi takut sangat tu sebab saya tak pandai berenang. Takut air dalam. Panik kalau kaki tak boleh jejak ke dasar. Mujurlah encik asben pandai berenang. Jadi apa-apa hal ada tempat berpaut hehe. Ni satu tips jugak untuk anda yang pertama kali nak snorkeling. Cari partner yang pandai berenang dan boleh dipercayai hehe...yang tak boleh dipercayai tu nanti dia syok tengok ikan dan coral langsung terlupa kat kita yang sedang terkapai-kapai kelemasan. 


Gambar dengan cik piya lah pulak. Asyik gambar dengan encik asben jek bosan pulak. Dahla first time nak snorkeling terus campak kat tengah laut. Rasanya tengah la kot sebab tak nampak pantai pun. Masa ni dah berani lepas diri dah. Kejap jek takutnya.


Tips kedua, pastikan goggle yang kita pakai tu betul-betul ketat. Masa first time snorkeling goggle saya asyik masuk air, si penakut bila hidung telinga masuk air mulalah panik hehe. Dahla hari pertama snorkeling terus lepas kat tengah laut. Saya ingatkan adalah latihan kat kolam renang dulu ke hehe. 


Tips ketiga yang paling penting supaya kita seronok bersnorkeling ialah belajar untuk percaya kepada jaket keselamatan hehe. Jaket keselamatan ini akan bantu kita untuk terapung tak kiralah nak terapung berdiri ke, terlentang ke atau bergaya macam terbang ala superman. Boleh acah-acah pandai berenang jugak walaupun macam berenang setempat jek. Harap kaki je kayuh laju kononnya.


Ni hari kedua snorkeling. Hari kedua best sebab start dari tepi pantai. Kurang sikit takutnya. Sebenarnya rasa takut dah takde berganti dengan rasa teruja. Sampai-sampai je terus masuk laut. Tengok tu saya dah mahir dah. Siap tunjuk good tanda best sangat la tu.


Seronok! Rasa macam duduk dalam akuarium pulak.


Letak pic encik asben lah sebab beliau kelihatan kacak pula di sini macam jejaka korea hehe. Nampak remaja lak tu. Saya punya pic pun ada macam ni tapi saya terlihat seperti alien terus malas nak tempek pic -_-. Masa ni pekerja resort benamkan kita ke dasar laut untuk capture pic yang tercantik untuk dibuat kenangan. Kena beli la pic ni.


Hari terakhir di Pulau Redang kami habiskan masa bergambar sekeliling pulau sementara tunggu bot nak balik. Malas nak tempek semua pic. Akak lanje pic feeling satu lah :P.



Ok tata. Jumpa next entri yang entah bila hehe. Sedang menghitung hari untuk next trip ke Bali pulak. Tak sabarrrrr.


Suka guna produk Avail?
Suka nak jana income part time?
Suka nak jalan-jalan secara PERCUMA?

Jom hubungi saya:

WHATSAPP/SMS 0197583883
Fb : Rina Avail 

Popular Infomation

 

Copyright © ! Inspirasi Sihat&Cantik !. Designed by Whitey Mommy