Merawat Demam Denggi Berdarah


As-salam..
Artikel di atas menyebut :

Propolis lebah dikatakan dapat menyembuhkan demam denggi berdarah dengan lebih cepat. Ini kerana hasil penyelidikan mendapati ekstrak propolis kaya dengan bahan antioksida seperti bioflavonoid dan asid eter fenetil kafeik yang berupaya mencegah pendarahan.


Kajian yang diterbitkan dalam jurnal Medika 2013 itu dijalankan sekumpulan penyelidik ke atas 106 responden yang menghidap penyakit tersebut di Rumah Sakit Persahabatan, Jakarta Timur, Indonesia selama empat hari. Pesakit dibahagikan kepada 2 kumpulan iaitu yang diberi plasebo dan propolis dengan kuantiti 100 miligram sebanyak 3 kali sehari. Hasil ujian darah pada hari kedua menunjukkan jumlah trombosit pada kumpulan yang diberi propolis lebih tinggi dan mereka pulih dengan lebih pantas.


Penyelidik yang juga Ketua Jabatan Farmakologi dan Terapeutik, Fakulti Perubatan Universiti Sumatera Utara, Aznan Leno memberitahu, sifat antivirus pada propolis membantu menyembuhkan keradangan dengan cepat. "Pada hari kedua penyelidikan, responden yang mengambil propolis sudah berasa baik dan ingin pulang. Dengan proses penyembuhan lebih cepat, pesakit tidak perlu dirawat di hospital dalam tempoh yang lama," katanya.


Avail Propolis


RM78/botol (10 ml)
*diskaun bagi pembelian 3 botol ke atas


Alhamdulillah. Propolis sememangnya sangat-sangat disarankan sebagai alternatif untuk merawat penyakit terutamanya penyakit yang berpunca daripada virus, bakteria dan kulat. Banyak lagi khasiat propolis iaitu:


 • membantu pesakit kencing manis untuk menyembuhkan luka (disapu pada luka) serta menstabilkan insulin (diminum)
 • mengurangkan masalah resdung
 • membantu mengatasi masalah gastrik dan ulser perut
 • membantu mengatasi masalah radang paru-paru
 • membantu pesakit hypertiroid
 • merencatkan sel-sel kanser
 • menguatkan daya imuniti badan
 • membantu mengatasi masalah sakit puan seperti keputihan dan cyst


 Al-Quran juga ada menyebut tentang perawatan dari lebah iaitu dalam surah An-Nahl ayat 69 :

"Kemudian makanlah dari tiap-tiap (macam) buah-buahan dan tempuhlah jalan Tuhanmu yang telah dimudahkan (bagimu). Dari perut lebah itu keluar minuman yang bermacam-macam warnanya, di dalamnya terdapat ubat yang menyembuhkan bagi manusia. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda kebesaran Tuhan bagi orang yang memikirkan."


Ramai yang bertanya propolis tu apa? Adakah ianya madu? Propolis sebenarnya terhasil daripada air liur lebah, yang bercampur dengan lilin lebah, debunga serta resin tunas tumbuhan yang dikutip oleh lebah pekerja yang berusia 21 hari. Lebah akan menyapukan propolis ini pada sarangnya bagi memastikan sarangnya bebas daripada kuman. Pakar Sains Perancis ada membuktikan bahawa bakteria dan virus tidak dapat hidup di dalam sarang lebah. Propolis juga adalah bahan untuk membina, mengukuh serta membaiki rekahan pada sarang lebah.


Mengapa Avail Propolis Istimewa Berbanding Propolis Jenama Lain?

Avail Propolis merupakan Brazilian Green Propolis semulajadi yang diekstrak dengan kaedah bioteknologi tekini iaitu Ekstrasi Cecair Superkritikal. Kelebihan menggunakan kaedah ini:


 • tidak menggunakan alkohol
 • lebih banyak bahan aktif baik dapat diekstrak (325 jenis)
 • saiz molekul lebih kecil memudahkan penyerapan oleh tubuh
 • tiada sisa bahan asing, alkohol, logam berat, resin serta lilin lebah
 • kuasa anti-oksida, meningkatkan imuniti dan merencat sel tumor lebih kuat
 • bahan alahan (prenyl caffeate) dapat disingkirkan


Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan propolis boleh hubungi saya ye :


sms/whatsapp/wechat : 0197583883 (rina avail)

Boleh like pages kami : SihatCantik dot comNo comments