BELI & MENANG WANG TUNAI RM1000 !!!

Dengan belian minima 9 pek pad herba avail (fc bio sanitary pad) anda akan menerima 1 Pencuci Muka Organik bersaiz 50 ml bernilai RM35 serta 3 tiket cabutan bertuah WANG TUNAI RM1000 !!!

WHATSAPP/SMS : Rina (0197583883) untuk info dan pertanyaan.



Insentif Pelancongan Ke Korea : Nami Island


As-salam ^^

Alhamdulillah...dengan izin-Nya tercapai juga impian saya nak menjejakkan kaki ke Korea, antara tempat yang telah lama diangankan untuk dilawati. Banyak lagi tempat impian saya nak pegi ni hehe. Tahun ni untuk pengedar-pengedar yang layak, Avail berikan insentif pelancongan ke Korea. Dah tentu secara percuma! Pergi percuma sape tak nak grab rugila sampai tua :p.


Pada tengahari 23 April kami bertolak ke KLIA dari JB, singgah solat asar dan jama' maghrib isya di masjid KLIA. Tak sempat mandi just salin baju dan make-up lebih kurang kami perlu berada di KLIA jam 8 malam untuk check in. Jenuh juga tunggu nak check in sampai perut dah nyanyi jadi sementara tu amik gambar jelah sana-sini. Pantang ada kamera semua kejar sebab nak masukkan muka dalam gambar -.-.


Wajah insan kelaparan. Ini saya (yang shawl oren tu..shawl ni kalau nak boleh order dengan saya kehkeh sempat pomote) dengan salah seorang network saya, kak Yati. Hebat cikgu ni. Dalam 3 bulan buat dah complete GM. Hope next year lebih ramai network under grup inspirasi dapat join trip insentif :). Next year inshaa allah insentif umrah pula. Moga-moga dapatlah saya jadi tetamuNya sekali lagi. Aminn.



Grup besar kami - amg network.


Kami ke Korea dengan flight Korean Air. Penerbangan ambik masa lebih kurang 6 jam. Waktu kat Korea berbeza 1 jam dengan Malaysia.


Esoknya dalam pukul 6.30 pagi waktu Korea kami selamat mendarat. Sampai je kami terus dibawa menaiki bas menuju ke Pulau Nami tanpa sempat mandi kehkeh. Mujur saya sempat gosok gigi kat airport -.-. Tapi Korea masa ni sejuk sangat jadi tak mandi pun tak apa hehe. Ada asap keluar ikut mulut bila bercakap membuatkan beberapa ahli grup kami menjadi jakun sebentar :p.


Bas kumpulan kami (ada 3 kumpulan semua sekali) tour guidenya bernama Mr Ben. Dalam bas Mr Ben telah menceritakan bed-time story kepada kami kahkah. Kesian beliau beriya-iya bercerita tentang Korea dan Pulau Nami tapi sorang-sorang ahli kumpulan kami terlelap. Saya je yang segar-bugar dengar cerita beliau :D.


Dari dalam bas nampak matahari menyinar-nyinar, kami sangka cuaca panas tapi turun je bas sejuk sangat-sangat. Nasib saya bawa trench coat tebal yang beli masa gi China haritu. Waktu ni sebenarnya dah penghujung musim sejuk dan permulaan musim bunga. Pantang nampak pokok berbunga kami pun jakun bergambar.


Sebelum naik bot ke Pulau Nami. Boleh nampak kan matahari bersinar tapi masih sejuk sebab masih pagi. Pagi dan malam sangat sejuk. Tengahari baru panas.


Nak ke Pulau Nami kena naik bot dalam 5 minit camtu. Sebelum tu meh nak citer sikit sejarah Pulau Nami ni berdasarkan bed time story Mr Ben masa dalam bas tadi. Al-kisahnya, nama Pulau Nami diambil bersempena nama seorang jeneral muda yang hebat iaitu Naminara. Jeneral ni menjadi kesayangan Sultan. Standardla bila Sultan sayang mesti ada yang dengki. Beliau telah difitnah nak membuat pemberontakan lalu akhirnya mati dibunuh oleh Sultan. 


Seterusnya layan jelah gambar-gambar kenangan saya dan suami di sana. Tak sangka saya dah dapat jejakkan kaki ke pulau yang saya nak pegi sangat-sangat. Pulau Jeju je yang belum dapat. Inshaa allah next time kalau ada rezeki ke Korea lagi.


Gambar saya dekat batu tu (bawah kanan) sebenarnya tu ialah kubur Jeneral Naminara yang saya cerita tadi. Tak baca tadi kan? kehkeh


Kat Pulau Nami ni takde apa sangat pun. Cuma pemandangan dia cantik. Pokok-pokok trademark Pulau Nami ni wajib bergambar kalau datang sini. Posinglah sampai muntah.


Hehe..sebenarnya inilah tarikan Pulau Nami. Sape yang tengok drama bersiri Winter Sonata taula kan. Saya ada tengok tapi tak tengok dari mula. Kisah percintaan yang sedih (agaknyala saya pun dah lupa). Penggambaran drama tersebut ada buat di sini, tu la Pulau Nami jadi popular. Kita pun amik feel lah percintaan Winter Sonata ni kan heheh.


Sibuk cari wifi. Walaupun bercuti masih sibuk berwhatsapp dengan customer :D.


Atas kiri - AWAS! Ada bear mengintai dari celah pokok :p
Atas kanan - wanita tu buat pau kalau tak silap
Bawah kiri - Tu basikal dalam drama Winter Sonata tau...glemer basikal
Bawah kanan - Jambatan ni pun berkait dengan Winter Sonata juga..kisahnya first kiss hero heroin terjadi kat sini (saya tak tau sebab dah lupa atau miss tengok)


Banyak lagi gambar-gambar saya dan suami kat sana tapi malas nak tepek semua. Yang penting kalau pegi Pulau Nami amikla gambar banyak-banyak sampai habis duit. Haha..nanti saya cerita.


Dalam tengahari kami keluar dari Pulau Nami dan dibawa untuk lunch. Lunch untuk first day ni ialah korean food - chicken tandoori korean style. Kedengaran adalah sedap. Perut pun memang dah lapar.

Haaa gitewww. Kena masak sendiri dulu sebelum melantak hokay. Kelihatan Mr Ben, tour guide kami sedang bantu kami main masak-masak. Atas kiri ialah kimchi, benda wajib setiap kali waktu makan. Kira macam sambal belacan diaoranglah tu.


Dalam masakan tu ada ayam dan pelbagai jenis sayur-sayuran. Dah gaul semua baru masukkan sambal dia. Lepas tu gaul lagi sampai ayam masak then barula masukkan nasi dan gaul lagi semua sekali. Style orang Korea ni nasik dia sikit je tapi lauk banyak. Sebab tu diaorang sihat dan hidup lama hehe.


Menarik tentang kimchi ianya adalah di kedudukan kelima makanan tersihat dunia. Rugi kalau tak suka walaupun rasa dia emmm memang sambal belacan lagi umphlah :P. Nak makan ni kena balut lauk dan nasik tu dalam daun salad. Memang rasa sayuran je dalam mulut ni. Makan camni sebulan sure selim-melim.

Lepas kenyang nampak bunga mekar berkembang feeling hindustani pula -.-.


Lepas tu kami naik bas lagi dan dibawa ke penginapan untuk berehat iaitu Daemyoung Condo di Vivaldi Park. Tempat ni berada di Tanah Tinggi dan ianya sebenarnya ialah sebuah ski-park. Tapi sebab takda salji lagi dah takdala orang main ski. Masa sampai ni dah letih sangat-sangat memang target nak carik bantal tilam jelah tak kuasa nak bergambar lagi dah.


Suami lah yang rajin ambik gambar-gambar dalam bilik. Saya dah tak boleh buka mata. Memang nak tido je. Suasana pulak sunyi dan dingin memang syiokk tido. Tu pun tak boleh tido lama sebab nak kena turun balik dalam pukul 6 petang untuk dinner. Hoih tak sempat lapar dah nak makan lagi.


Dah segar! Siap-siap nak pegi dinner kat restoran. Sekitar Vivaldi Park ni pergunungan. Belakang tu tempat orang naik untuk main ski. Sejuk masa ni sebab hari dah petang.


Dinner bertemakan ikan. Ikan tu grill kot. Dimakan dengan nasik, sup tauhu, sup seaweed, kimchi dan sayur-sayuran. Orang nak diet sesuailah makan camni. Dalam banyak-banyak tu ada satu makanan sedap tapi lupalah apa dia, yang ingat ianya bergoreng. Mungkin sotong, keledek atau pisang. Mungkinlah..


Malam lepas dinner kami just habiskan masa di mall berdekatan beli air, coklat dan main bowling. Esok kami akan pergi ke strawberry park dan Everland Theme Park pula. Seronoknya!



bersambung...


Merawat Demam Denggi Berdarah


As-salam..




Artikel di atas menyebut :

Propolis lebah dikatakan dapat menyembuhkan demam denggi berdarah dengan lebih cepat. Ini kerana hasil penyelidikan mendapati ekstrak propolis kaya dengan bahan antioksida seperti bioflavonoid dan asid eter fenetil kafeik yang berupaya mencegah pendarahan.


Kajian yang diterbitkan dalam jurnal Medika 2013 itu dijalankan sekumpulan penyelidik ke atas 106 responden yang menghidap penyakit tersebut di Rumah Sakit Persahabatan, Jakarta Timur, Indonesia selama empat hari. Pesakit dibahagikan kepada 2 kumpulan iaitu yang diberi plasebo dan propolis dengan kuantiti 100 miligram sebanyak 3 kali sehari. Hasil ujian darah pada hari kedua menunjukkan jumlah trombosit pada kumpulan yang diberi propolis lebih tinggi dan mereka pulih dengan lebih pantas.


Penyelidik yang juga Ketua Jabatan Farmakologi dan Terapeutik, Fakulti Perubatan Universiti Sumatera Utara, Aznan Leno memberitahu, sifat antivirus pada propolis membantu menyembuhkan keradangan dengan cepat. "Pada hari kedua penyelidikan, responden yang mengambil propolis sudah berasa baik dan ingin pulang. Dengan proses penyembuhan lebih cepat, pesakit tidak perlu dirawat di hospital dalam tempoh yang lama," katanya.


Avail Propolis


RM78/botol (10 ml)
*diskaun bagi pembelian 3 botol ke atas


Alhamdulillah. Propolis sememangnya sangat-sangat disarankan sebagai alternatif untuk merawat penyakit terutamanya penyakit yang berpunca daripada virus, bakteria dan kulat. Banyak lagi khasiat propolis iaitu:


  • membantu pesakit kencing manis untuk menyembuhkan luka (disapu pada luka) serta menstabilkan insulin (diminum)
  • mengurangkan masalah resdung
  • membantu mengatasi masalah gastrik dan ulser perut
  • membantu mengatasi masalah radang paru-paru
  • membantu pesakit hypertiroid
  • merencatkan sel-sel kanser
  • menguatkan daya imuniti badan
  • membantu mengatasi masalah sakit puan seperti keputihan dan cyst


 Al-Quran juga ada menyebut tentang perawatan dari lebah iaitu dalam surah An-Nahl ayat 69 :

"Kemudian makanlah dari tiap-tiap (macam) buah-buahan dan tempuhlah jalan Tuhanmu yang telah dimudahkan (bagimu). Dari perut lebah itu keluar minuman yang bermacam-macam warnanya, di dalamnya terdapat ubat yang menyembuhkan bagi manusia. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda kebesaran Tuhan bagi orang yang memikirkan."


Ramai yang bertanya propolis tu apa? Adakah ianya madu? Propolis sebenarnya terhasil daripada air liur lebah, yang bercampur dengan lilin lebah, debunga serta resin tunas tumbuhan yang dikutip oleh lebah pekerja yang berusia 21 hari. Lebah akan menyapukan propolis ini pada sarangnya bagi memastikan sarangnya bebas daripada kuman. Pakar Sains Perancis ada membuktikan bahawa bakteria dan virus tidak dapat hidup di dalam sarang lebah. Propolis juga adalah bahan untuk membina, mengukuh serta membaiki rekahan pada sarang lebah.


Mengapa Avail Propolis Istimewa Berbanding Propolis Jenama Lain?

Avail Propolis merupakan Brazilian Green Propolis semulajadi yang diekstrak dengan kaedah bioteknologi tekini iaitu Ekstrasi Cecair Superkritikal. Kelebihan menggunakan kaedah ini:


  • tidak menggunakan alkohol
  • lebih banyak bahan aktif baik dapat diekstrak (325 jenis)
  • saiz molekul lebih kecil memudahkan penyerapan oleh tubuh
  • tiada sisa bahan asing, alkohol, logam berat, resin serta lilin lebah
  • kuasa anti-oksida, meningkatkan imuniti dan merencat sel tumor lebih kuat
  • bahan alahan (prenyl caffeate) dapat disingkirkan


Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan propolis boleh hubungi saya ye :


sms/whatsapp/wechat : 0197583883 (rina avail)

Boleh like pages kami : SihatCantik dot com



Avail China Trip : Perasmian Pembukaan Kilang Ke-2 FC Bio Sanitary Pad



Haiii..ok sambung-sambung lagi cerita China. Jangan muntah ye hehe. Entri ini bersambung dari >>SINI.


Hari ketiga (Jumaat, 28 Februari)

Hari terakhir di China kami dibawa dengan menaiki bas ke Hui Zhou. Perjalanan dari hotel ambik masa lebih kurang satu jam setengah. Subuh-subuh lagi kami dah bertolak. Suhu di Hui Zhou lebih sejuk berbanding Shen Zhen. Hui Zhou kawasannya macam kampung-kampung sikit berbeza dengan Shen Zhen yang merupakan bandar besar.


Sebenarnya inilah tujuan kami ke China, iaitu sempena perasmian pembukaan kilang FC Bio Sanitary Pad yang ke-2.


Mungkin ada yang mula skeptikal kenapa kilang pad herba Avail ni letaknya di China. Asal produk dari China je semua jadi tak bagus kan. Antara faktor kenapa Avail memilih mendirikan kilang di sana adalah sebab bahan mentah iaitu kapas dan herba yang lebih mudah didapati. Kat Malaysia mana nak dapat kapas banyak-banyak. Kilang ini adalah hak milik penuh Avail International. Hanya kilang pad sahaja di sana, bagi produk supplemen lainnya semua kilang adalah terletak di Malaysia.


Belon-belon dilepaskan ke udara semasa perasmian terbang bersama impian kami


:D

Selepas perasmian tibalah saat yang ditunggu-tunggu iaitu lawatan ke dalam kilang untuk melihat sendiri cara pad herba Avail dihasilkan. Dari segi kualiti dan kebersihan memang sangat-sangat dijaga. Walaupun tuala wanita fungsinya hanya untuk menampung darah kotor tapi kita tak boleh ambil mudah dengan nak pakai yang cikai-cikai sebab tuala wanita tu nak letak pada mahkota kewanitaan kita. Kena pilih yang berkualiti seperti pad herba Avail ni. 

Pekerja kena pakai macam ni bila nak masuk kilang. Tangan pun kena cuci dan rendam 10 minit. Kecut tak kecut lah tangan janji bersih kan.


Sebelum masuk kena sembur dengan angin kuat pulak untuk nyah habuk.



Nampak tak? Bersih sangat proses pembuatannya. Barulah dapat hasilkan pad yang berkualiti.


Grup AMG


Welcome to our factory!


Bersama dengan Availian dari seluruh Malaysia, Indonesia dan Filipina


Tamatlah sudah cerita kami di China. Malam tu kami naik flight balik Malaysia meninggalkan seribu kenangan manis. Jumpa lagi di Korea pula nanti!


Avail China Trip : Shopping di Lou Hu


Entri ini bersambung dari entri sebelum ini >>KLIK SINI.

Sebelum tu nak cerita, sepanjang berada di China kami tak keluar makan ke mana-mana tapi hanya makan bekalan makanan yang dibawa dari Malaysia sahaja. Breakfast yang hotel sediakan pun kami tak ambil sebab was-was dari segi halalnya.


Bilik kak emma dijadikan dapur hehe. Meriah makan ramai-ramai. Nasi tak cukup. Lauk pulak ada macam-macam, sambal bilis beraneka warna dan rasa, sambal jawa, serunding, rendang, nasi impit, rojak. Sedap dan pedas belaka. Mujur ada serunding penawar pedas ngeh ngeh. Serunding sedap ni saya beli kat angsana, jb.


Hari kedua (Khamis, 27 Februari)

Hari kedua di China, kami dibawa bershopping ke Lou Hu pula. Lou Hu ni kurang standard sikit berbanding Dongmen Street. Tapi harga boleh tawar gila-gila sampai penjualnya naik gila. Barangan yang dijual kebanyakannya adalah "ASPAL" (asli+palsu) heheh. Maksudnya rata-rata barangan adalah bukan yang asli. Tapi penjual di sini english nya ok sikit. Boleh cakap walaupun broken. Senang nak tawar menawar.


Gambaran dulu sebelum bertolak ke Lou Hu. Bawak semangat JDT ke China. 



Kawasan Lou Hu ni dah bersebelahan dengan Hong Kong. Nampak tak signboard biru tulis to Hong Kong tu?


First impression bila masuk dalam shopping center Lou Hu ni ialah suasananya macam dalam Holiday Plaza, JB. Kedainya kecik-kecik aje. Banyak jual peralatan elektronik, baju, kasut, jeweleries dan barangan rumah macam langsir dan cadar. Kain ela pun ada tapi tak tahulah dari segi kualiti bagus ke tak. Ha..nak citer ada satu kedai t-shirt ni walaupun bukan ori tapi kualiti kain dia bagus. Kawan-kawan rekomen beli kat kedai ni, Linda nama kedai dia (tingkat paling bawah).


Tips nak shopping kat sini kita yang tetapkan harga, mintaklah diskaun hingga 50 - 70%. Saya dapat sehelai trench coat tebal seperti yang saya idamkan kat sini. Cuma malangnya ada cerita tragis masa tawar-menawar harga tu. Encik husband punya pasal le ni. Tapi takpelah, saya anggap tu dah rezeki penjual tu. Mungkin mereka ada anak-anak yang sedang kelaparan di rumah. Saja je bayangkan cerita sedih sebab nak hilangkan rasa kecewa tersalah tawar harga :'(.



Trench coat coklat ni saya beli dengan harga 500 yuan (lebih kurang RM275). Patut boleh dapat lagi murah huhu :'(.



Dah penat shopping, makan bekalan kat luar tempat shopping tu. Sukeati je kan. Kalau kat jb takdenya nak buat gini hehe.



Saya ada kat celah-celah kaki manusia (dasar malas nak bangun).



Dekat luar lou hu shopping center


Sebelum balik ke hotel, bas bawak kami singgah ke taman lukisan. Jalan-jalan kejap je kat sini tengok lukisan lepas tu terus balik hotel. Niat di hati nak cari fridge magnet untuk dijadikan souvenir tapi saya difahamkan Shen Zhen ni bukan kawasan pelancongan jadi benda-benda gitu susah nak carik. Akhirnya, pihak company bawa penjual fridge magnet masuk ke hotel untuk kami beli. Tu pun kami tawar gila-gila sampai penjual fridge magnet naik gila heheh. Sori  ye ahmoi ;p.


Ok sampai sini dulu. Nanti saya sambung episod 3 pulak. Bye.

Avail China Trip 2014 : Shopping di Dongmen Street

As-salam..

Alhamdulillah saya, suami dan rakan-rakan Availian dah selamat sampai ke bumi Malaysia pagi tadi. Sampai sekarang masih teringat-ingat kenangan manis dan lucu sepanjang berada di China apatah lagi pergi bersama grup AMG Networks yang memang happening dan havoc sokmo. Semuanya dah macam satu famili. Memang momen yang takkan dapat dilupakan.


Team AMG Network, di lcct sebelum berangkat



Hari Pertama (Rabu, 26 Februari)

Kami berangkat dari lcct pada jam 6 pagi. Lebih kurang jam 11 pagi dah pun sampai ke Bao An Airport, Shen Zhen. Dalam flight takde lain makan dan tido saja. Kumpul tenaga sebab turun flight je misi pertama ialah shopping sampai lebam kaki!


Di Bao An Airport

*Saya memakai niqab untuk sementara kerana kulit wajah sedang mengalami alahan, tak boleh kena aircond atau angin nanti kekeringan dan kegatalan tapi doakanlah saya memakainya secara tetap pada satu hari nanti aminn



Untuk hari pertama ini kami dibawa shopping ke Dongmen Street terlebih dahulu. Yang bestnya, cikgu Khoo (owner company Avail) telah memberikan setiap seorang duit belanja sebanyak 400 yuan (lebih kurang RM200). Makin tebal lah duit shopping kami ^^.


Dongmen street ni agak besar kawasannya. Ada yang berjualan di celah-celah bangunan dan ada juga yang dalam mall. Nak tawar-menawar harga agak sukar di sini. Kalau dengan peniaga di luar mall bolehlah. Ada cara juga macam mana nak baca papan tanda diskaun tu. Tak sama dengan Malaysia hehe.


Ada banyak mall kat sini sampai tak tau nak tuju yang mana satu dulu. Toilet pula cuma ada di restoran makanan segera macam McD. Air kena tadah dari sinki luar lah hehe. Tips : bawalah botol kosong dalam beg senang tadah air untuk istinja' nanti. Dengan penat dan masih blur kami berpecah kepada kumpulan yang lebih kecil dan berjalan ikut hala tuju kaki masing-masing. 


Di Dongmen Street.


Target saya di sini memang nak cari trench coat tebal untuk cuaca sejuk dan boot sebab kat JB susah nak cari trench coat maklumlah negara kita kan takde musim sejuk. Yang ada jual pun di Universal Traveller dan harganya memangla mahal sesangat mencecah RM800 hingga ribuan ringgit. Memang rambang mata jalan-jalan kat Dongmen ni sebab banyak sangat pilihan trench coat yang cantik-cantik. 


Boot pun sama, banyak yang cantik tapi tak berani nak beli kerana khuatir dengan material yang digunakan adalah daripada kulit khinzir. Handbag juga, kena hati-hati memilih. Dengan masalah bahasa (rata-rata penjual tak pandai berbahasa inggeris) memang menyukarkan nak bertanya. Mujur juga salah seorang bisnes partner saya, kak yati pandai berbahasa cina jadi dialah jadi tukang tawar harga dan tukang tanya tu ini. Akhirnya jalan punya jalan dapatlah sehelai trench coat kaler hitam berharga 290 yuan sahaja (lebih kurang RM160).


Trench coat hitam ni tak memenuhi kriteria yang saya idamkan tapi sebab dia murah maka saya beli heheh. Kak yati pun beli sama macam ni. Dia beli 2, hitam dengan merah.


Masa yang diberi untuk shopping selama 4 jam memang lah tak mencukupi (padahal kaki dah sakit). Pada jam 5 petang kami menaiki bas yang disediakan dan check in di hotel Century Kingdom yang bertaraf 5 star.


Gambaran dulu sebelum menyepahkan bilik. Tapi kenapa lampu tu senget ya? Spoil je huhu


Disebabkan tak puas shopping, malam tu saya dengan beberapa orang kawan lain bertekad nak kembali shopping ke Dongmen. Ketua shopping mestilah leader kami, CM Eddie memandangkan beliau dah banyak kali ke China. Yang kami ni cuma ikut-ikutan aje heheh.


Dengan kak yati sebagai jurubahasa kami memberanikan diri ke sana dengan menaiki tren. Hahaha...di sinilah bermulanya pengembaraan kami. Adventur lah konon-konon. Masa nak pegi dah kalut nak beli tiket tren pasal tak tau baca bahasa cina kat mesin tiket tu. Dah berjaya naik tren pastu konfiden je dah turun di destinasi yang betul tapi rupanya kami tersesat. Aalih-alih dah tersampai ke tempat shopping yang lain hehehe. Bolehlah daripada takde kan. Saya tak beli apa-apa sebab dah penat dan ngantuk cuma husband jelah beli jaket dekat uniqlo. Sampai tertido saya tunggu dia pilih jaket.


Masa balik pula kami terpaksa kejar tren terakhir. Kali ni lagilah kelakar sebab dah tergesa-gesa macam-macam benda terjadi. Yang tersalah turun eskalator pastu gigih patah balik melawan arus. Pastu ada pulak yang konfiden turun eskalator siap-siap lambai-lambai sekalinya eskalator membawa mereka ke lorong yang salah hahaha. Muka masing-masing pucat lesi je sebab takut kena tinggal tren.


Dalam tren asyik gelak ketawa. Ada orang pura-pura pregnant sebab nak dapat tempat duduk kihkih (tu yang pakai tudung kotak-kotak tu hehe)


Akhirnya kami selamat juga sampai ke hotel dan tidur dengan nyenyaknya. Cuaca di Shen Zhen walaupun bukan musim dingin tapi tetap terasa sejuk macam duduk dalam air cond. Tamat kisah hari pertama nanti saya sambung cerita hari kedua dan ketiga pula. Ngantuk sangat dah ni. Nak tido dulu. 


Bye.

Pengalaman Buat Lasik


As-salam..lama tak bersiaran ^^.

Alhamdulillah masa ni entri ni ditulis dah genap sebulan saya menjalani operasi lasik mata. Dah lama saya berimpian nak buat lasik ni tapi baru sekarang keadaan mengizinkan, dari segi kewangan serta tak mengandung dan menyusukan anak hehe ;).


Perasaan masa nak buat lasik? Of courselah sangat takut. Masa di bilik operasi saya sebenarnya nak cabut je dari situ tapi tah kenapa terus terkejung je kat atas katil tu hehe. Kata doktor yang buat mata saya tu, saya pesakit yang sangat bagus sebab kepala langsung tak bergerak sikit pun. Yang sebenarnya badan saya memang keras kejung atas katil tu doktor hehe. 


Sakit ke buat lasik? Tak sakit pun. Operasi untuk satu mata cuma 5 minit sahaja. Cuma masa saya buat tu terpanjang sikit masa operasinya sebab tiba-tiba mesin laser tu jammed pulak. Hehe..ada-ada je kan. Orang dahla takut.


Kos untuk lasik mata saya lebih kurang 5k. Saya buat di Laser Focus dekat Menara Pelangi, Johor Bahru. Di laser focus ni harga lasik berbeza-beza ikut ketebalan kornea. Kawan saya buat kat sini juga tapi cuma 3k sahaja. Macam kes mata saya, ketebalan kornea adalah normal cuma tak cukup tebal. Bila flap dilakukan (kornea dibuka) kita akan kehilangan beberapa mikron tisu kornea tu. Jadi saya tak sesuai dengan operasi all laser lasik (bladeless). 


Masa saya buat eye-screening, operasi yang disarankan untuk saya (untuk menjimatkan kehilangan tisu kornea) ialah flap dengan menggunakan 'pisau'. Seboleh-bolehnya saya nak cuba cari tempat yang boleh buat all laser lasik untuk mata saya. Try jugakla survey dekat Optimax, City Square tu tapi mereka sarankan saya untuk buat lasek (lembutkan tisu kornea dengan alkohol iaitu lapisan luar kornea dibuang terus). Yang ni lagilah saya tak nak sebab melalui pembacaan saya dekat blog-blog lepas lasek masa nak sembuh agak 'menderita' sikit. Ada lagi satu tempat kat JB ni iaitu di City Plaza tapi masa saya nak survey tu kedai tersebut tutup pulak. Malas nak fikir lagi saya bulatkan hati untuk buat di Laser Focus. Doktor yang buat mata saya tu namanya Dr Sahimi. 


Cornea flap
sumber pic : google

Dua minggu lepas eye-screening saya set appointment untuk lasik. Proses pertama ialah lapisan paling luar kornea kita akan dibuka. Macam kes saya walaupun flap ini dibuat dengan 'pisau' tapi takdelah nampak pisaunya pun hehe. Mulanya ingat akan nampak pisau toreh-toreh mata kihkih. Mata kita akan dititikkan dengan ubat bius, lepas tu ada benda macam selotape ditampal kat kelopak mata supaya mata tak tertutup masa lasik dibuat. Ada orang tanya tak pedih ke mata sebab tak boleh tutup? Tak pedih sebab mata kita dah dibius. Lepas tu kita kena tengok pada cahaya merah, jangan gerak-gerak biji mata tu. Masa ni saya rasa seperti sedikit tekanan pada mata.


Mata dilaser

Selepas flap, barulah mata kita ditembak dengan laser. Masa ni saya terbau macam benda terbakar. Maka selesailah operasi lasik untuk kedua-dua belah mata. Adakah terus nampak bila habis buat lasik ni? Ya, saya dah boleh nampak tapi secara berperingkat-peringkat. Mulanya penglihatan saya macam berkabus (agaknya inilah kesan haloes yang saya duk baca tu). Dalam mata pula macam ada habuk kayu tersekat. Jadi habis buat lasik tu saya pergi makan (dalam pada tu sempat buka henpon untuk reply customer kihkih) dan terus balik rumah untuk tidur. Petang tu saya dah tengok tv tanpa pakai cermin mata :D (bila baca balik kat kertas yang doktor bagi, rupanya kena elakkan tengok tv buat sementara kihkih).


Hari kedua, saya dah keluar bekerja (ada training untuk bisnes). Mata dah terang, kabus dah hilang cuma masih terasa ada habuk kayu dalam mata. Sepanjang tempoh ini saya pakai spek hitam dan titikkan ubat serta eye drops yang dibekalkan. Mandi pun nak kena jaga supaya mata tak masuk air (untuk seminggu hingga luka sembuh). Kolam renang apatah lagi, kena pantang 3 bulan. Pegi legoland waterpark jadi tukang jaga beg je huhu.


Boring jadi 'jaga', buat kerja tak faedah ambik gambar sendiri di tepi waterpark hehe


Hari ketiga, saya dah tak rasa 'habuk kayu' tu lagi. Malah dah memandu hantar dan ambik anak sekolah. Alhamdulillah penglihatan waktu malam saya pun ok saja. Ada yang saya baca pengalaman orang lain mereka punya penglihatan malam tak bagus (kesan 'haloes). Cuma kesan yang saya dapat ialah mata kering sebab mata saya memang kering sebelum buat lasik lagi. Mulanya saya ingat saya tak boleh buat lasik disebabkan masalah mata kering ni. Mata kering sebab apa, mungkin faktor usia kot hehe. Jadi buat masa ni saya titikkan eye drops khas (tanpa pengawet) sahaja untuk atasi masalah ini.


Macam tulah je pengalaman saya. Rasa happy sangat sebab akhirnya bebas dari belenggu spek dan contact lense. Walaupun sampai sekarang tangan masih tersasul nak bukak spek bila nak tidur atau mandi hehe. Maklumlah dah berspek dari umur 10 tahun. Melalu pemeriksaan yang lepas, mata kanan saya rabun dah zero, silau pun zero. Mata kiri rabun zero, silau masih berbaki 75 (mata saya silau tinggi). Alhamdulillah, harap prestasi mata saya ini kekallah. Aaminn.


Inilah 2 supplemen yang saya amalkan lepas operation untuk cepat sembuhkan luka. Tapi memang dah lama amalkan pun :D.






PAKEJ JIMAT I-KIDS dan PROPOLIS !!


As-salam..

Antara produk hot item kami ialah i-kids dan avail propolis. Kedua-dua supplemen ini bagus untuk melawan virus, bakteria dan kulat. Pengamalan secara konsisten membantu menguatkan daya imuniti badan seterusnya mengurangkan kebergantungan kita terhadap antibiotik. Terlalu kerap mengambil antibiotik sebenarnya tak elok juga sebab lama-kelamaan kuman akan menjadi semakin kuat. Lebih baik kita membina pertahanan tubuh dengan tubuh kita sendiri. Macam mana? Dengan menjadikan tubuh kita kuat. Macam mana nak kuat, amalkan supplemen seperti ikids dan avail propolis. In shaa allah.


Apa bezanya i-kids dan avail propolis? Mana satu yang sesuai untuk diambil? Anda boleh baca entri saya terdahulu untuk ketahui perbezaan kedua-dua supplemen ini.

INFO I-KIDS baca >>SINI.
INFO AVAIL PROPOLIS baca >>SINI.

Sekiranya anda keliru nak pilih yang mana satu boleh sms/whatsapp/wechat saya di 0197583883 atau pm saya di fb Rina Avail. Dan bagi anda yang nak kedua-dua ikids dan propolis kita ada PAKEJ JIMAT yang memang murah dan sangat-sangat berbaloi ^^.




RM68/botol (200 biji)
Sekotak (3 botol) RM204
*untuk dapatkan harga promosi sekotak (3 botol) ikids cepat-cepat sms/whatsapp/wechat/pm saya okeh ^^


Kelebihan i-kids
==============

+ berasaskan kolustrum dari susu lembu New Zealand (berkualiti tinggi kerana rumput yang dimakan bebas dari racun rumpai)
+ mempunyai HALAL JAKIM
+ bebas pewarna, perasa, pemanis tiruan (rasa susu semulajadi)
+ menguatkan sistem imun
+ disyorkan kepada kanak-kanak yang sering mengalami demam, selesema dan radang tonsil
+ disyorkan kepada pesakit resdung yang kerap selesema pada waktu pagi
+ menajamkan fokus mental (baik untuk minda)
+ menguatkan gigi, tulang, sendi, tulang rawan, tisu otot serta mencantikkan kulit
+ meningkatkan fungsi usus dan perut
+ disyorkan kepada ibu hamil, ibu menyusu dan warga emas


RM78/botol (10 ml)

Kelebihan Avail Propolis
====================

+ antibiotik semulajadi : anti bakteria, anti virus dan anti kulat
+ menguatkan daya imuniti badan
+ membantu merencat sel barah/tumor
+ membantu merawat jangkitan saluran pernafasan (telinga, hidung dan tekak)
+ membantu merawat masalah perut dan usus (ulser, gastrik, buasir berdarah)
+ membantu merawat masalah kulit (jerawat, ekzema dan lain2), gigi, tekak dan ulser mulut
+ membantu masalah sakit puan (keputihan, senggugut, cyst dan fibroid)
+ membantu pesakit kencing manis (luka dan pengaktifan insulin)
+ membantu mengawal berat badan
+ anti-pengoksidaan dan awet muda 

Selain itu, Avail Propolis juga mempunyai kelebihan dari segi teknik pengekstrakannya iaitu dengan menggunakan teknologi bioteknologi terkini. Kelebihan penggunaan teknik ini:

+ tidak menggunakan alkohol jadi tiada sisa alkohol di dalam propolis
+ lebih banyak bahan aktif dapat diekstrak (325 bahan)
+ tiada bahan asing, logam berat, damar dan sisa pelarut di dalam propolis
+ bahan alahan (prenyl caffeate) telah disingkirkan
+ kuasa anti-oksida, imuniti serta membunuh sel barah lebih kuat
+ saiz molekul lebih kecil memudahkan penyerapan oleh tubuh 


PAKEJ JIMAT I-KIDS + PROPOLIS !!

Istimewa bagi pelanggan yang ingin mendapatkan kedua-dua i-kids dan propolis  kerana kami menyediakan pakej jimat khas yang memang murah dan berbaloi-baloi. Boleh buat stok 3 - 6 bulan atau kalau seisi keluarga nak guna memang bagus ambil pakej ni.




Dan untuk tambahan, sempena bulan ini adalah bulan kelahiran saya (12 Januari), kita akan bagi FREE GIFT kepada anda yang membeli pakej ini. Ubat gigi Avail Brite ni pun banyak keistimewaannya antaranya:

+ daripada ekstrak daun pudina asli (bukan perasa pudina tiruan), ekstrak kayu sugi tulen serta ekstrak propolis asli
+ tiada gula, beralkali dan tiada bahan fluorida yang mengakis gigi
+ tiada SLS (bahan menghasilkan buih)
+ sangat disyorkan kepada ibu hamil, perokok, pesakit diabetes serta mereka yang menghadapai masalah  gigi dan gusi berdarah
+ mengurangkan masalah gigi, gusi dan rongga mulut
+ mengatasi masalah nafas berbau
+ mempercepat pemulihan ulser mulut
+ mengelakkan kekeringan mulut

Untuk dapatkan pakej jimat ini beserta free gift TAIPKAN <PAKEJ JIMAT + ABrite> dan hantarkan melalui:

sms/whatsapp/wechat : 0197583883 

*Tawaran ini sah sehingga 31 Januari 2014 sahaja ^^. Jadi cepat dapatkan sebelum terlambat.


Extra Income Melalui Bisnes Avail


As-salam ^_^


Haiiii...lama betul saya tak update apa-apa di sini. Nak ikutkan banyak benda saya nak kongsi dengan anda apakan daya mood menulis asyik ke laut ditambah pula dengan jadual yang semakin padat. Belum terlambat kan nak ucapkan "Selamat Tahun Baru 2014".


Alhamdullillah, bisnes Avail yang saya mulakan pertengahan 2010 dulu semakin menunjukkan peningkatan dalam tahun 2013. Memang pada peringkat awal dulu saya hanya memfokuskan pada jualan runcit sahaja. Tak minat MLM lah katakan. Produk Avail memang mudah diual. Ada sahaja permintaan. Daripada surirumah yang biasa-biasa tiada sebarang pendapatan, melalui platform Avail dapatlah saya mengumpul duit sendiri. Berdikit-dikit mengumpul alhamdulillah tahun lepas diberi rezeki menunaikan umrah, dapatlah beli beberapa barang idaman yang cuma dapat berangan je dulu-dulu dan dapat bagi mak abah setiap kali balik kampung. Rasa bahagia bila dapat berkongsi-kongsi dengan orang yang kita sayang lebih-lebih lagi dengan hasil usaha kita sendiri. Yang penting dapat tengok anak membesar depan mata. Tu sebab utama kenapa saya tak nak bekerja dan pilih untuk berniaga sendiri.


Avail ni memang sebuah syarikat MLM. Saya berminat untuk berbisnes dengan Avail ni dulu sebab tertarik dengan produk pad herbanya. Dalam perancangan nak jual runcit je sebab memang tak pandai bisnes 'cari orang' konon-kononnya. Pada pandangan saya, berniaga tuala wanita in shaa allah boleh bertahan selagi wujudnya wanita di dunia ini. Kemudian barulah saya berjinak-jinak promote produk Avail yang lain pula contohnya Green Fit dan i-kids. Ternyata produk Avail memang senang nak jual. Customer sentiasa cari.


Dalam sibuk menjual runcit akhirnya saya 'terpaksa' buat MLM/network marketing. Hehe.kenapa terpaksa pulak kan? Sebabnya beberapa customer saya yang dapat kesan baik daripada produk yang mereka gunakan (Green Fit) berminat untuk berkongsi kebaikan Green Fit dengan orang lain juga. Dengan perkataan mudahnya, mereka nak jual Green Fit jugak. Dengan perkataan lain mereka nak jadi agen/business partner saya.


Saya dan rakan-rakan business partner (sebahagian). Dari kiri : Zaidi, abang Halim, Eena, Me, Mama Zaharah, Aini dan Kak Yati


Di sinilah saya mula nampak MLM ni sesuatu yang positif. Biasanya dalam bisnes konvensional ada orang nak jual produk yang sama dengan kita, kita rasa tergugat sebab akan ada persaingan. Tapi dalam MLM kita akan ajar dan bimbing agen/business partner tersebut sampailah mereka mampu bergerak sendiri. Tahun ni in shaa allah lebih banyak aktiviti latihan grup yang telah dirancangkan untuk membantu network. Saya bersyukur kerana berada dalam grup yang sangat-sangat supportive. Apatah lagi orang kuat dalam grup tersebut bukanlah orang lain tapi suami saya sendiri, DM Subha. Beliaulah yang banyak mengajar saya. Memang sangat-sangat penyabar sebab dalam banyak-banyak business partner sayalah business partner dia yang paling degil hehe. Terima kasih sayang sebab bersabar dengan isterimu ini <3.


Kenangan masa Avail Rally Selatan 2013


Lama tak menulis panjang pulak jadinya. Saya doakan anda semua sihat, kaya dan berjaya :). Bagi anda di luar sana yang nak cari extra income melalui platform Avail yang mudah boleh hubungi saya. Tak pandai tak apa janji ada minat nak belajar. Saya juga bermula dengan tak pandai. Tak pandai menjual dan tak pandai bercakap tapi masih boleh buat bisnes. Alhamdulillah.


sms/whatsapp/wechat : 0197583883 (rina)/0197299927 (subha)
fb : Rina Avail
emel : inspirasihatcantik@gmail.com



Popular Infomation

 

Copyright © ! Inspirasi Sihat&Cantik !. Designed by Whitey Mommy