Avail Propolis Untuk Mengatasi Masalah Pneumonia


As-salam..

Mungkin ada yang sedang mencari-cari supplemen sesuai untuk penghidap pneumonia kan? Pengambilan supplemen in shaa allah boleh mempercepatkan penyembuhan serta mencegah penyakit tersebut daripada berulang. Saya syorkan Avail Propolis.


RM78/botol (10 ml)
3 botol RM180 (jimat RM54)

*sebotol 10 ml boleh tahan lebih kurang sebulan


Sebelum saya menerangkan dengan lebih lanjut tentang khasiat Avail Propolis, elok rasanya kalau saya  kongsikan serba-sedikit info tentang pneumonia atau radang paru-paru. Moga kita sama-sama boleh tambah pengetahuan. Tapi kalau nak maklumat lanjut tentang penyakit ini kenalah merujuk kepada pakar ya :).


Sumber info adalah berdasarkan artikel  yang disiarkan di akhbar sisipan Mingguan Malaysia dan BH.


Apa itu Pneumonia atau Radang Paru-Paru?

Pneumonia atau radang paru-paru adalah penyakit yang masih kurang diberi perhatian padahal ia adalah pembunuh ketiga di belakang penyakit jantung koronari dan strok di Malaysia. Antara tanda-tandanya ialah penghidap berasa lesu setiap masa, tidak aktif, batuk berkahak berwarna kuning/hijau dan demam yang berpanjangan serta sakit/sesak untuk bernafas. Pesakit biasanya mengalami sakit dada seperti ditusuk benda tajam semasa menarik nafas (pleuritic chest pain).


Gambar google. Kurang jelaslah tapinya :(. Tapi boleh tengoklah yang atas tu paru-paru normal. Yang bawah tu paru-paru yang ada pneumonian. Ada cecair mengandungi bakteria dan sel darah memenuhi ruang udara dalam paru-paru.Pneumonia berlaku apabila alveoli (gelembung udara pada paru-paru) dipenuhi dengan sel-sel inflamasi mengakibatkan pertukaran gas oksigen dan karbon dioksida terjejas. Menurut pakar perubatan, pneumonia biasanya disebabkan oleh jangkitan bakteria dan virus tetapi kadang-kala boleh disebabkan kulat atau parasit. Ia juga boleh terjadi akibat tindak balas kimia atau fizikal.


Bakteria yang paling lazim menyebabkan pneumonia ialah Strepcoccus Pneumonia. Bakteria ini  juga menyebabkan penyakit dalam kumpulan pneumokokal yang lain seperti bakteremia/sepsis (keracunan darah), meningitis dan otitis media (jangkitan telinga). Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menganggarkan bahawa penyakit pneumokokal membunuh kira-kira 700 000 hingga 1 000 000 kanak-kanak berumur bawah 5 tahun. Warga tua juga tidak terkecuali kerana golongan ini adalah yang paling teruk diserang pneumonia setiap tahun. Namun begitu, pneumonia boleh terjadi pada semua peringkat umur dan menjadi salah satu penyebab utama kematian di kalangan pesakit kronik.


Mempercapat Penyembuhan dan Mencegah Pneumonia dengan Avail Propolis

Sekiranya mengalami simptom-simptom pneumonia haruslah mendapatkan rawatan dan pemeriksaan doktor dengan segera kerana penyakit ini sekiranya dibiarkan boleh membahayakan dan menyebabkan kematian. Kebiasaannya di hospital, pesakit akan dirawat menggunakan antibiotik (sekiranya pneumonia berpunca daripada bakteria) dan ubat batuk. Namun begitu, tiada rawatan khusus untuk pneumonia yang berpunca daripada virus.Seperti yang pernah saya sebut sebelum ni, propolis sangat baik diamalkan kerana zat ini merupakan antibiotik semulajadi yang paling selamat. Yang baiknya, propolis boleh melawan bukan sahaja bakteria tetapi termasuk jugalah virus dan kulat berbanding antibiotik buatan yang hanya boleh melawan bakteria sahaja. Antibiotik buatan tidak dapat membunuh virus dan kulat.


Sebagaimana firman Allah SWT dalam Al-Quran surah An-Nahl ayat 69 :

"Kemudian makanlah dari tiap-tiap (macam) buah-buahan dan tempuhlah jalan Tuhanmu yang telah dimudahkan (bagimu). Dari perut lebah itu keluar minuman yang bermacam-macam warnanya, di dalamnya terdapat ubat yang menyembuhkan bagi manusia. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda kebesaran Tuhan bagi orang yang memikirkan."


Untuk info lanjut berkenaan Avail Propolis boleh rujuk >>SINI.Jadi sekiranya anda telah didiagnos menghidap pneumonia oleh doktor, selain pengambilan ubat-ubatan yang  dinasihatkan oleh doktor boleh tambah Avail Propolis untuk tambahan in shaa allah boleh mempercepatkan penyembuhan. Setelah pulih, boleh teruskan  pengambilan untuk menguatkan daya imuniti badan. Memandangkan propolis ni bukan ubat tapi supplemen maka bolehlah ambil secara berterusan, tiada kesan sampingan malah mendatangkan banyak faedah kepada kesihatan kita. Apatah lagi dengan peningkatan usia, daya tahan tubuh kita akan semakin lemah. Avail Propolis juga bagus untuk pencegahan kanser.


Bagi saya sekeluarga memang setiap hari ambil Avail Propolis ni. Selain untuk menguatkan daya tahan tubuh,  saya juga gunakan Avail Propolis ni untuk rawatan muka dan kulit. Kadang-kadang kalau ada jerawat tumbuh, ada luka atau melecur terkena minyak panas sapu je propolis ni. Cepat je baiknya :).


Untuk order/pertanyaan, hubungi saya:
sms/call : 019-7583883 atau
PM : Rina Avail atau
emel : inspirasihatcantik@gmail.com

Salam Ceria Cemerlang,

No comments