BELI & MENANG WANG TUNAI RM1000 !!!

Dengan belian minima 9 pek pad herba avail (fc bio sanitary pad) anda akan menerima 1 Pencuci Muka Organik bersaiz 50 ml bernilai RM35 serta 3 tiket cabutan bertuah WANG TUNAI RM1000 !!!

WHATSAPP/SMS : Rina (0197583883) untuk info dan pertanyaan.



Apa Penyebab Kanser Payudara?

As-salam..

1 daripada 20 wanita di Malaysia berisiko menghidap kanser payudara, itu bererti meliputi sebanyak 700 ribu wanita! Kanser ini adalah yang paling kerap menyerang wanita juga merupakan pembunuh nombor satu wanita.


Bila baca fakta tentang kanser payudara, takutnyalah kan. Berdoa hari-hari lepas solat agar dijauhkan dari penyakit berbahaya macam kanser payudara ni. Janganlah kita termasuk dalam statistik 700 ribu orang tadi. Tapi sekadar berdoa saja tak cukup, kita kenalah berusaha untuk mencegahnya. Mencegah lebih baik dari merawat, klise tapi betul la tu.


Jangan biarkan kanser merosakkan lambang kewanitaan kita. Dah tak rupa breast dah ni. Sedihnya la kan :(.

Selalu dekat media cetak atau eletronik suruh kita lakukan pemeriksaan sendiri untuk mencegah kanser payudara. Dan cepat-cepat jumpa doktor andaikata terjumpa ketulan pelik dekat payudara. Bagi wanita yang dah berusia 50 tahun ke atas kena lakukan mammography.


Namun demikian, banyak lagi faktor lain yang kita kena ambil kira sebagai langkah pencegahan. Nak cegah kenalah tahu punca-puncanya. Jadi, beberapa hari ni saya cuba google apa sebenarnya penyebab kanser payudara ini.


Punca-punca

1. Hormon tak seimbang

Macam yang kita semua tau, kanser terjadi apabila sel-sel normal bertukar struktur. Dalam kes kanser payudara pertumbuhan sel yang tidak normal itu berlaku di payudara. Hormon estrogen bertanggungjawab dalam pertumbuhan dan pembentukan sel-sel payudara. Sel-sel abnormal terbentuk apabila berlaku ketidakseimbangan hormon. Hormon tak seimbang disebabkan oleh banyak faktor, mungkin sebab stress ataupun tuala wanita (yang diperbuat daripada recycle paper)? Kenapa saya berpendapat tuala wanita mungkin punca kanser payudara? Boleh baca semula entri lama saya di >>SINI.

Memang tiada kajian menyeluruh pernah dibuat tapi pada saya takkan nak tunggu sampai ada bukti kukuh baru kita nak betindak ye tak. Lagipun kita ada pilihan lain, boleh guna tuala wanita kain (pastikan kapas) ataupun guna FC Bio Sanitary Pad yang memang diperbuat daripada kapas.


Miss V adalah mahkota wanita. Berikan ia yang terbaik, bukan sekadar letakkan kertas/sampah. Wanita sering mencari produk terbaik untuk wajah dan rambutnya, tapi bagaimana dengan miss V? Sedangkan bahagian 'itu' kalau dah rosak tiada gantinya. Muka dengan rambut boleh lagi pegi repair dekat saloon betul tak? :)

Untuk harga FC Bio (harga seketul-seketul dan juga harga pakej kalau nak murah) boleh cek >>SINI.


2. Pemakanan


Makanan sedap tapi tak menyihatkan. Boleh makan tapi seimbangkan dengan makanan yang sihat :).


90% penyakit berpunca dari perut dan usus yang tidak sihat, termasuklah kanser payudara. Seperti yang pakar-pakar kesihatan selalu sebut, amalkan pemakanan seimbang. Lebihkan sayur, buah dan serat kerana sayur dan buah memberikan vitamin yang mengekalkan kesihatan badan manakala serat pula berfungsi membersihkan usus kita dari sisa najis yang mengeluarkan toksik.

Corak pemakanan manusia moden hari ini kurang pengambilan sayur, buah dan serat yang mengakibatkan masalah paling biasa iaitu SEMBELIT, biasa tapi jangan pandang remeh kerana dari sembelitlah timbul penyakit lain yang lebih berbahaya contohnya, kanser payudara.

Untuk anda yang ada masalah sembelit ini, saya syorkan ambil supplemen fiber, GREEN FIT. Produk ini antara yang mendapat sambutan hangat di blog saya. Banyak testimoni positif yang saya dapat dari customer.


RM75/kotak (15 sachet)
Nak murah boleh tengok >>SINI


3. Tidak menyusukan anak

Bahagian payudara yang paling kerap diserang kanser ialah lobus (yang menghasilkan susu) dan duktus (menghantar susu ke puting). Dalam Al-Quran, surah Al-Baqarah ayat 233 bermaksud : "Para ibu hendaklah menyusukan anak-anaknya selama dua tahun penuh, iaitu bagi yang ingin menyempurnakan penyusuan."

Jadi, para ibu janganlah rasa susah atau malas nak menyusukan bayi kelak kita juga yang dapat bahananya. Kalau risau payudara jadi kendur akibat penyusuan, jangan risau Woman Lobata boleh bantu tegangkan semula. Info pasal produk lobata ni boleh klik >>SINI. Hehe..macam-macam produk Avail ni kan sebab tu saya suka.


4. Daya imuniti badan yang lemah

Kata pakar kanser, dalam tubuh manusia memang ada sel-sel kanser yang tumbuh setiap hari. Tapi sel-sel ini dapat dihapuskan oleh sistem pertahanan (sistem imun) badan kita. Sama macam berperang, nak lawan musuh, benteng kena kuat.

Cabarannya, ialah macam mana nak kuatkan benteng iaitu sistem pertahanan badan kita? Banyak faktor yang menyumbang kepada lemahnya sistem pertahanan seperti : pendedahan kepada pencemaran alam, makan makanan yang banyak bahan kimia, merokok dan juga serangan virus serta bakteria. 

RM78/botol (10 ml)
Nak murah beli 3 botol, harga jadi RM180 sahaja (diskaun RM54)


Saya suka nak syokan kepada anda semua, amalkan Avail Propolis setiap hari sebagai supplemen menguatkan sistem imun badan kita. Bukan sahaja untuk halang kanser payudara tapi untuk penyakit-penyakit lain juga. 

Propolis digunakan oleh lebah untuk melindungi sarangnya. Pada tahun 1968, pakar sains Perancis Profesor Remy Chavin membuktikan bahawa bakteria dan virus tidak boleh hidup dalam sarang lebah. Di antara bahan penting yang ada dalam propolis ialah flavonoid. Propolis sangat tinggi kandungan flavonoidnya (juga dikenali sebagai vitamin P) menyamai yang dihasilkan oleh 500 buahan sitrus.


Kenapa flavonoid adalah zat penting untuk tubuh?

  • Merupakan antioksidan yang kuat, melebihi vitamin C dan E.
  • Berupaya membunuh sel kanser dan menghalang pembentukan tumor
Pada tahun 1991, Profesor Tetsuyo Matsuno dari Persatuan Kanser Jepun mendapati propolis mengandungi agen anti-kanser yang boleh mencegah pertumbuhan dan membunuh sel kanser tanpa kesan sampingan yang buruk. 
  • Antibiotik semulajadi : anti-bakteria, anti-virus dan anti-kulat. 

Kelebihan antibiotik semulajadi (Propolis) berbanding antibiotik biasa (buatan) 

  • Antibiotik buatan hanya boleh membunuh bakteria tapi tak boleh bunuh virus dan kulat. 
  • Lain penyakit lain antibiotik (buatan) kita kena makan
  • Sekiranya tersalah aturan pengambilan antibiotik (buatan), bakteria mengalami kerintangan iaitu menjadi lebih kuat dan membiak dengan lebih banyak menyebabkan kita memerlukan antibiotik yang lebih kuat lagi
#Tapi kalau sakit anda teruk doktor suruh makan antibiotik makanlah tau. Jangan pula sebab saya tulis macam ni anda nak buang pulak antibiotik tu hehe. Maksud saya kat sini, yang semulajadi tu lebih baik dari yang buatan :)).

Selain itu, propolis juga mengandungi:

  • 15 jenis terpenes
  • > 20 jenis asid organik
  • > 8 jenis enzim
  • > 10 jenis kumpulan ester dan aldehid
  • > 18 jenis asid amino 
  • > 20 jenis zat galian
  • > pelbagai jenis vitamin (A, B kompleks, C, D dan E)
  • polisakarida dan lain-lain

Kiranya dalam propolis ni cukup semua khasiat yang kita perlukan untuk menguatkan daya imuniti badan dan juga memperbaiki sel-sel tubuh kita yang rosak. Tak perlu dah nak beli vitamin dalam botol lain-lain. Setiap hari guna 5 titis (titiskan dalam air/bawah lidah) dah cukup dah.

Dan yang paling perempuan suka dengar (termasuk saya) propolis boleh buat awet muda :P. Okla tu kan sihat dapat awet muda pun dapat dalam satu botol propolis. Tak payah dah nak susah-susah telan macam-macam pil.

#Saya amalkan makanan organik, i-food juga selain propolis. Untuk dapatkan kesihatan badan yang optima pertamanya mesti cleansing lepas tu protect. I-food atau Green Fit untuk cleansing, propolis untuk protect.

RM190/kotak (20 sachet)
Nak murah boleh tapi kena beli lebih dari sekotak (atau beli campur-campur dengan produk lain ke)



Untuk order/pertanyaan, hubungi saya:
sms/call : 019-7583883 atau
PM : Rina Avail atau
emel : inspirasihatcantik@gmail.com


Salam Ceria Cemerlang,

Karnival & Seminar Jom Sihat !!


As-salam..




Pengumuman!! Pengumuman!! 

Kepada semua warga johor atau yang turun Johor hujung minggu ni (19-21 Oktober 2012) jom ramai-ramai datang meriahkan karnival Jom Sihat bertempat di Stadium UTM Skudai, JB. Kami dari inspirasihatcantik.com akan membuka booth di sana. Dapatkan produk Avail dari kami dengan harga promosi dan ketahui tahap kesihatan anda melalui mesin akupuntur di booth kami nanti.


Jangan lupa tau =)).


Untuk pertanyaan, hubungi saya:
sms/call : 019-7583883 atau
PM : Rina Avail atau
emel : inspirasihatcantik@gmail.com


Salam Ceria Cemerlang,

I-food: Makanan Mengubati


As-salam :)).

Ramai customer yang confuse apa beza Green Fit dengan i-food. Rasanya ramai dah tahu tentang kelebihan Green Fit. Green Fit nama pun dah green bermakna ianya benda hijau yang merupakan fiber. Fungsi Green Fit untuk membersihkan usus. Jadi ianya sangat baik untuk mengatasi masalah sembelit, buasir, najis keras, buang air tapi rasa tak puas atau untuk orang yang kurang makan sayur dan buah juga membantu orang yang dah berusaha nak turunkan berat seperti dah jaga makan dan dah bersenam tapi tak turun-turun jugak (usus yang tak bersih menyukarkan proses penurunan berat badan). Untuk info lanjut boleh baca entri saya sebelum ini tentang Green Fit di >>SINI.


Ok, sekarang pasal i-food. I-food ni khasiatnya lebih menyeluruh dari kepala sampaila hujung kaki. Hipocrates, bapa perubatan Barat pernah berkata:

"Jadikan makanan sebagai ubat-ubatan dan ubat-ubatan sebagai makanan."

Maksudnya di sini, makanan yang baik boleh menjadi ubat kepada penyakit malah lebih baik kerana ianya bersifat semulajadi berbanding pengubatan menggunakan pil yang bersifat sementara (tahan sakit) dan boleh memberi kesan negatif kepada hati serta buah pinggang dalam jangka masa panjang. Di sini saya tak bermaksud melarang anda makan ubat hospital pulak tau. Ikut apa yang dinasihatkan oleh doktor tapi dalam masa yang sama kita cuba merawat penyakit dengan menggunakan makanan yang baik seperti i-food. Kemudian apabila penyakit semakin pulih boleh kurangkan dos ubat-ubatan sedikit demi sedikit.


Apa tu i-food?

I-food ialah singkatan kepada intelligent food. Makanan bijak, wah :)). I-food ialah makanan kesihatan organik semulajadi dari New Zealand yang membekalkan khasiat seimbang yang diperlukan oleh tubuh. Pakar-pakar kesihatan pun dah selalu sebut, nak sihat mesti makan makanan seimbang. Tapi kebanyakan kita hari ni mengamalkan cara pemakanan yang tak seimbang dan akhirnya merosakkan sistem badan. 


I-food bersifat cleansing (membersih darah) juga bersifat balancing (menyeimbangkan zat yang diperlukan). Dalam mengubati, saya biasanya akan syorkan i-food dan kemudian barulah diikuti dengan supplemen lain seperti Avail Propolis, lisselife dan Woman Lobata.


I-food Mengubati

Jom kita tengok kelebihan i-food kepada setiap organ badan kita. Kelebihan ini didapati berdasarkan testimoni orang yang pernah menggunakannya. 


Migrain dan selalu sakit kepala

Ini pengalaman saya sendiri. Sejak dari zaman sekolah lagi saya mudah kena sakit kepala. Stress sikit sakit kepala. Berjemur sikit sakit kepala. Memang kaw-kaw punya sakit. Bila kena serang sakit kepala je saya akan telan paracetamol (ada satu jenama pil dia kaler biru, itu je yang boleh hilangkan sakit kepala saya sebab panadol dah tak berkesan). Lepas tu saya tidur dan bila jaga nanti sakit kepala pun hilang. Lama-kelamaan saya fikir sampai bila saya nak bergantung dengan pil?

Jadi bila dah jumpa i-food ni, saya amalkan secara konsisten setiap hari. Alhamdulillah, lepas tu saya perasan yang saya dah lama tak makan pil kaler biru tu lagi. Malah pil-pil tahan sakit macam tu dah tak wujud lagi dalam rumah saya :)). Syukur sangat-sangat.


Tekanan darah tinggi/jantung/tekanan darah rendah

Untuk orang yang ada tekanan darah tinggi, saya syorkan ambil i-food dan juga lisselife. I-food boleh mengawal paras kolestrol darah manakala lisselife membantu melancarkan peredarah darah (melarutkan darah beku dan membersihkan salur darah). Kalau untuk tekanan darah rendah ambil i-food sahaja. 


Gastrik/ulser perut/batu hempedu/hati

I-food juga boleh bertindak sebagai pembersih hati, usus dan perut. Sangat baik bagi orang yang ada masalah gastrik/ulser perut (ambil dengan Avail Propolis lebih baik) serta mencegah hati berlemak. Macam orang yang berdiet, saya syorkan sangat-sangat i-food ni selain Green Fit sebab apa sesetengah orang amalkan diet ekstrim supaya berat badan turun cepat (contoh: diet high protein low carbo) tapi sebenarnya penurunan berat badan secara mendadak ini boleh mengundang risiko hati berlemak. 


Gula dalam darah/kencing manis

I-food boleh membantu mengawalatur paras gula darah serta membantu pesakit kencing manis. Bagi mereka yang ada kencing manis, ambil sekali Avail Propolis kerana propolis boleh mengawal dan mengaktifkan insulin. Propolis selain diminum gunakan sebagai semburan pada kaki yang luka. Luka adalah sangat bahaya kepada orang kencing manis kerana boleh mengakibatkan amputasi (kena potong).


Buah pinggang

Penambahan asid urik dalam badan akan membentuk batu karang. Ada testimoni (credit to: encik khalid) terbaru, batu karang pecah setelah pengambilan i-food secara konsisten.


Rahim

Bagi mereka yang ada masalah berkaitan seperti senggugut, keputihan, sukar hamil saya syorkan ambil i-food juga untuk cleansing sebab kadang-kala penyakit yang kita hidapi berpunca dari dari darah yang tak bersih akibat toksin berlebih dalam badan. Kemudian ditambah dengan Woman Lobata bagi mereka yang kurang subur atau yang nak cantik (Woman Lobata tidak boleh diambil oleh pesakit endometriosis, cyst, fibriod, kanser payudara). Bagi masalah senggugut dan keputihan guna sekali FC Bio Sanitary Pad dan Avail Propolis (untuk masalah keputihan).


Alahan kulit/hidung (resdung)

Amalkan i-food dan propolis. I-food untuk membersihkan darah kotor dan tambah dengan Avail Propolis untuk menghalang jangkitan kuman (minum dan sembur di tempat yang sakit). Yang ni testimoni saya sendiri dan juga customer saya. Testimoni >>SINI dan >>SINI.


Banyak lagi kelebihan i-food kalau nak disenaraikan. Hari ni cukup setakat ni dulu. Boleh tengok entri lama saya tentang i-food di >>SINI.



I-food (20 sachet)

RM190 (harga bukan ahli)
RM160 (harga ahli)


Kalau anda tengok dalam senarai kelebihan i-food di atas, saya banyak cadangkan i-food diambil berserta Avail Propolis/Woman Lobata/Lisselife/FC Bio Sanitary Pad. Bila banyak produk rasa macam lagi banyaklah duit nak keluar betul tak? Tapi sebenarnya di sini lagi banyak anda beli lagi menjimatkan sebab boleh dapat harga pakej :)). Boleh hubungi saya untuk dapatkan info lanjut berkenaan harga.


"The More You Buy, The Less You Pay"

Untuk order/pertanyaan, hubungi saya:
sms/call : 019-7583883 atau
PM : Rina Avail atau
emel : inspirasihatcantik@gmail.com


Salam Ceria Cemerlang,

Mengenali Jenis Keputihan


As-salam..

Hari ni nak share dengan semua tentang keputihan. Rata-rata semua remaja dan wanita dewasa akan mengalami masalah ini. Keputihan sebenarnya adalah perkara yang normal. Ianya merupakan cairan yang keluar dari vagina. Apabila seorang kanak-kanak perempuan mula akil baligh mereka akan mengalami situasi ini. Keputihan yang normal seperti ini seharusnya tidak berbau, tidak gatal dan berwarna jernih. Rupanya kelihatan seperti putih telur mentah.


Namun semasa pengeluaran lendir adalah banyak (dalam tempoh waktu subur), kita harus menjaga kawasan vagina agar sentiasa kering dan bersih kerana kelembapan boleh mengundang bakteria. Suka saya  nak syorkan kepada anda gunakanlah FC Bio Pantiliner sebab pantiliner ini diperbuat dari kapas dan mengandungi herba yang baik untuk mencegah kulat dan bakteria. Kapas adalah bahan terbaik untuk menyerap peluh. Tukar pantiliner dengan kerap setiap 2-3 jam sekali pada waktu ini.



Bagaimana nak mengenali keputihan yang tidak normal?

Keputihan adalah tidak normal sekiranya lendiran yang keluar seperti susu basi, likat dan liat berwarna kekuningan atau kadang-kala kelihatan seperti gumpalan keju dan menimbulkan rasa gatal. Bagi keputihan yang sudah memasuki peringkat teruk, warnanya kelihatan keabuan atau kehijauan dan berbau sangat hanyir dan busuk. Sekiranya dibiarkan tanpa rawatan boleh mengakibatkan kesan buruk di kemudian hari. Bakteria atau kulat yang menyebabkan keputihan boleh menyerang tiub fallopio dan uterus (rahim) mengakibatkan seorang wanita itu tidak subur dan mengalami kesukaran untuk hamil.



Apakah punca keputihan tidak normal?



contoh keputihan akibat jangkitan kulat


Keputihan abnormal boleh berlaku akibat terlalu letih dan stress atau kerana jangkitan. Terdapat beberapa jenis jangkitan iaitu:

1.    Kulat Candida atau Monilia
Warna putih susu, likat, berbau yang agak kuat dan vagina menjadi gatal.

2.    Parasit Trichomonas Vaginalis
Cairan kental, berbuih, berwarna kuning atau kehijauan dengan bau hanyir.

3.    Bakteria Gardnella
Boleh membuatkan vagina rasa gatal dan sangat terganggu. Warna cairannya adalah keabuan, berair, berbuih dan berbau hanyir.

4.    Virus
Keputihan akibat infeksi virus juga sering ditimbulkan akibat penyakit kelamin seperti Condyloma, herpes, HIV / AIDS.

5.    Benda asing
Perkara yang satu ini sering diabaikan, namun sebenarnya ia sangat penting. Benda-benda yang tidak sengaja masuk ke dalam vagina seperti rambut ataupun benang dari seluar dalam. Dan pernah tak terfikir pad biasa yang kita gunakan (diperbuat daripada recycle paper) mempunyai banyak bendasing? Klik >>SINI untuk baca tentang proses pembuatan tuala wanita. Kalau anda rajin cuba tepuk-tepuk sikit pad biasa tu (cari tempat yang ada cahaya), rasa macam gebu tapi boleh nampak banyak debu halus (habuk dari kertas hancur) berterbangan. Partikel-partikel halus macam debu ini mudah terselit di celah kulit menyebabkan bakteria bersarang.


sumber info >>SINI.


Cara merawat dan mencegah keputihan

Bagi anda yang mengalami masalah keputihan (tak normal) dan kegatalan, selain mendapatkan rawatan doktor anda juga boleh lakukan perawatan tambahan sendiri. Antara produk yang saya syorkan, sekiranya anda masih menggunakan pantiliner biasa (diperbuat daripada recycle paper) tukar kepada FC Bio Pantiliner. Renjiskan pantiliner ini dengan sedikit air. Pakai dan tukar setiap 2 jam sekali. Pakaian dalam juga pastikan diperbuat daripada kapas dan salin dengan kerap juga. Kemudian semasa period pakai FC Bio Day/Night. Jangan pakai yang diperbuat daripada kertas sampah pulak tau ;D.



Pantiliner - RM10 (20 pcs)
Day - RM11 (10 pcs)
Night - RM12 (10 pcs)

*Nak beli borong pun boleh. Harga borong lebih murah.

Dan lagi satu supplemen Avail Propolis. Amalkan minum (campur dalam air)/titik bawah lidah setiap pagi dan malam sebelum tidur. Boleh dicampur dengan air dan semburkan ke kawasan vagina. Avail Propolis ni bagus sebab ianya boleh mencegah bakteria, kulat dan virus. Juga boleh merawat luka. Dan banyak lagi khasiat sampingan yang kita boleh dapat dengan mengamalkannya. Nak baca lebih lanjut tentang Avail Propolis boleh klik >>SINI.


RM78/botol (10 ml)
3 botol - RM180 (lebih jimat)


Untuk order/pertanyaan, hubungi saya:
sms/call : 019-7583883 atau
emel : inspirasihatcantik@gmail.com

Testimoni i-kids : Radang Tonsil


As-salam :)).

Apa khabar semua? Macam mana hujung minggu anda? Saya punya hujung minggu tersangatlah bizi sebab adik (ipar) melangsungkan perkahwinannya. Tahniah Iz dan Zul :)). Cepat-cepat timang baby ye. Jumaat hari nikahnya, dalam sibuk-sibuk sempat jugakla saya pegi poskan order customer. Yela tak sedap rasanya customer dah bank in tapi tak hantar cepat-cepat sebab saya biasa customer bank in jer terus proceed untuk pos. Yang bestnya, order yang saya pos ke Sarawak Jumaat tu pun boleh sampai satu hari je (hari Sabtu sampai).


Dan yang lebih menggembirakan, tiba-tiba dapat sms dari Puan Noreen hari Jumaat tu:



Alhamdulillah :)). Pada yang belum tau tentang i-kids, boleh rujuk entrinya kat >>SINI


Harga sebotol : RM68
Harga 3 botol : RM168 (lebih jimat)


Untuk order/pertanyaan, hubungi saya:
sms/call : 019-7583883 atau
PM : Rina Avail atau
emel : inspirasihatcantik@gmail.com

Bertemu lagi nanti :)).


Salam Ceria Cemerlang,

Popular Infomation

 

Copyright © ! Inspirasi Sihat&Cantik !. Designed by Whitey Mommy