Mengenali Jenis Keputihan


As-salam..

Hari ni nak share dengan semua tentang keputihan. Rata-rata semua remaja dan wanita dewasa akan mengalami masalah ini. Keputihan sebenarnya adalah perkara yang normal. Ianya merupakan cairan yang keluar dari vagina. Apabila seorang kanak-kanak perempuan mula akil baligh mereka akan mengalami situasi ini. Keputihan yang normal seperti ini seharusnya tidak berbau, tidak gatal dan berwarna jernih. Rupanya kelihatan seperti putih telur mentah.


Namun semasa pengeluaran lendir adalah banyak (dalam tempoh waktu subur), kita harus menjaga kawasan vagina agar sentiasa kering dan bersih kerana kelembapan boleh mengundang bakteria. Suka saya  nak syorkan kepada anda gunakanlah FC Bio Pantiliner sebab pantiliner ini diperbuat dari kapas dan mengandungi herba yang baik untuk mencegah kulat dan bakteria. Kapas adalah bahan terbaik untuk menyerap peluh. Tukar pantiliner dengan kerap setiap 2-3 jam sekali pada waktu ini.Bagaimana nak mengenali keputihan yang tidak normal?

Keputihan adalah tidak normal sekiranya lendiran yang keluar seperti susu basi, likat dan liat berwarna kekuningan atau kadang-kala kelihatan seperti gumpalan keju dan menimbulkan rasa gatal. Bagi keputihan yang sudah memasuki peringkat teruk, warnanya kelihatan keabuan atau kehijauan dan berbau sangat hanyir dan busuk. Sekiranya dibiarkan tanpa rawatan boleh mengakibatkan kesan buruk di kemudian hari. Bakteria atau kulat yang menyebabkan keputihan boleh menyerang tiub fallopio dan uterus (rahim) mengakibatkan seorang wanita itu tidak subur dan mengalami kesukaran untuk hamil.Apakah punca keputihan tidak normal?contoh keputihan akibat jangkitan kulat


Keputihan abnormal boleh berlaku akibat terlalu letih dan stress atau kerana jangkitan. Terdapat beberapa jenis jangkitan iaitu:

1.    Kulat Candida atau Monilia
Warna putih susu, likat, berbau yang agak kuat dan vagina menjadi gatal.

2.    Parasit Trichomonas Vaginalis
Cairan kental, berbuih, berwarna kuning atau kehijauan dengan bau hanyir.

3.    Bakteria Gardnella
Boleh membuatkan vagina rasa gatal dan sangat terganggu. Warna cairannya adalah keabuan, berair, berbuih dan berbau hanyir.

4.    Virus
Keputihan akibat infeksi virus juga sering ditimbulkan akibat penyakit kelamin seperti Condyloma, herpes, HIV / AIDS.

5.    Benda asing
Perkara yang satu ini sering diabaikan, namun sebenarnya ia sangat penting. Benda-benda yang tidak sengaja masuk ke dalam vagina seperti rambut ataupun benang dari seluar dalam. Dan pernah tak terfikir pad biasa yang kita gunakan (diperbuat daripada recycle paper) mempunyai banyak bendasing? Klik >>SINI untuk baca tentang proses pembuatan tuala wanita. Kalau anda rajin cuba tepuk-tepuk sikit pad biasa tu (cari tempat yang ada cahaya), rasa macam gebu tapi boleh nampak banyak debu halus (habuk dari kertas hancur) berterbangan. Partikel-partikel halus macam debu ini mudah terselit di celah kulit menyebabkan bakteria bersarang.


sumber info >>SINI.


Cara merawat dan mencegah keputihan

Bagi anda yang mengalami masalah keputihan (tak normal) dan kegatalan, selain mendapatkan rawatan doktor anda juga boleh lakukan perawatan tambahan sendiri. Antara produk yang saya syorkan, sekiranya anda masih menggunakan pantiliner biasa (diperbuat daripada recycle paper) tukar kepada FC Bio Pantiliner. Renjiskan pantiliner ini dengan sedikit air. Pakai dan tukar setiap 2 jam sekali. Pakaian dalam juga pastikan diperbuat daripada kapas dan salin dengan kerap juga. Kemudian semasa period pakai FC Bio Day/Night. Jangan pakai yang diperbuat daripada kertas sampah pulak tau ;D.Pantiliner - RM10 (20 pcs)
Day - RM11 (10 pcs)
Night - RM12 (10 pcs)

*Nak beli borong pun boleh. Harga borong lebih murah.

Dan lagi satu supplemen Avail Propolis. Amalkan minum (campur dalam air)/titik bawah lidah setiap pagi dan malam sebelum tidur. Boleh dicampur dengan air dan semburkan ke kawasan vagina. Avail Propolis ni bagus sebab ianya boleh mencegah bakteria, kulat dan virus. Juga boleh merawat luka. Dan banyak lagi khasiat sampingan yang kita boleh dapat dengan mengamalkannya. Nak baca lebih lanjut tentang Avail Propolis boleh klik >>SINI.


RM78/botol (10 ml)
3 botol - RM180 (lebih jimat)


Untuk order/pertanyaan, hubungi saya:
sms/call : 019-7583883 atau
emel : inspirasihatcantik@gmail.com

No comments