BELI & MENANG WANG TUNAI RM1000 !!!

Dengan belian minima 9 pek pad herba avail (fc bio sanitary pad) anda akan menerima 1 Pencuci Muka Organik bersaiz 50 ml bernilai RM35 serta 3 tiket cabutan bertuah WANG TUNAI RM1000 !!!

WHATSAPP/SMS : Rina (0197583883) untuk info dan pertanyaan.



Kanser Serviks : Langkah Pencegahan


As-salam.

Sekiranya anda wanita, teruskan membaca entri ini sampai habis. Tapi kalau anda lelaki boleh baca juga dan sampaikan pesan kepada wanita yang jadi kesayangan anda tak kisahla emak, isteri, anak, adik, kakak ataupun gelfren.

  • Kanser serviks meragut 143 000  nyawa setiap tahun. Dalam konteks dunia, sekurang-kurangnya 270 000 kematian bahana kanser serviks dilaporkan setahun dengan sekitar 80% berlaku di negara membangun. Hanya 41% daripada wanita negara membangun berpeluang mendapatkan rawatan seandainya mereka ingin terus hidup.

  • Kanser serviks adalah kanser ketiga paling kerap menyerang wanita di Malaysia. Di seluruh dunia, ia adalah kanser kedua paling kerap menyerang wanita dan meragut nyawa dalam tempoh setiap 2 minit.

  • Pada tahun 2007, kaum India mencatatkan kes kanser serviks tertinggi iaitu 10.3 setiap 100 000 orang penduduk diikuti oleh kaum Cina 9.5 dan Melayu 5.3 bagi setiap 100 000 orang penduduk.

  • Risiko mendapat kanser serviks adalah 5 kali lebih tinggi pada wanita yang tidak menjalani ujian saringan Pap Smears secara berkala. Takutnyaa sebab saya pun tak buat lagi hihi =P.



Siapa yang berisiko?

Semua wanita sebab wanita sahaja yang mempunyai serviks =p. Kanser serviks terjadi apabila berlakunya pertumbuhan sel yang tidak normal di kawasan serviks. Di mana letaknya serviks tersebut? Sila lihat gambarajah di bawah.


sumber gambar : SINI

Oh kat situ rupanya serviks atau nama tradisionalnya pangkal rahim. 



Apa puncanya? 


Seperti yang selalu disebut-sebut kanser serviks adalah berpunca daripada jangkitan berterusan virus yang sangat lazim dan berjangkit yang dikenali sebagai Human Papilomavirus (HPV). Ada 100 lebih jenis HPV, bagaimanapun hanya 15 jenis sahaja yang boleh membawa kepada kanser serviks termasuklah HPV 16, 18, 45 dan 31. 70% dari semua jenis kanser serviks berpunca dari jenis 16 dan 18. 


Oh, maknanya virus inilah yang menyebabkan sel serviks jadi tak normal. Tapi ada faktor-faktor lain juga yang boleh menyumbang kepada kanser serviks ini seperti sistem imuniti badan yang rendah dan juga faktor genetik.



Dah tahu punca jadi macam mana nak elakkan diri dari diserang kanser serviks ini?


Langkah Pencegahan?


  • Disebabkan HPV dikatakan punca utama maka first thing first hindarkan perkara-perkara yang boleh mengundang virus ini contohnya:  melakukan seks pada usia yang sangat muda, kerap hamil, merokok (melemahkan imuniti badan), penggunaan perancang keluarga oral terlalu lama, seks bebas (terkena jangkitan Herpes Simplex Virus dan Chlamydia).

  • Melakukan ujian Pap Smear setiap tahun.

Genevieve Sambhi, peragawati yang pernah menyertai Miss Malaysia/Universe adalah antara mangsa kanser serviks. Beliau tidak pernah menyangka akan terkena penyakit tersebut memandangkan beliau mengamalkan  gaya hidup sihat, tidak merokok dan ambil minuman keras, sentiasa bersenam dan melakukan ujian Pap Smear setiap tahun.


Salah seorang kenalan saya, baru-baru ini juga meninggal dunia akibat kanser serviks sedangkan beliau telah disahkan bersih semasa ujian Pap Smear.


  • Langkah seterusnya, jangan lokek berbelanja untuk supplemen kesihatan contohnya mengambil propolis untuk menguatkan imuniti badan. Propolis adalah antibiotik semulajadi : anti-virus, anti-bakteria dan anti-kulat. Dan yang paling penting propolis adalah anti-barah kerana dapat mencegah pertumbuhan sel kanser/barah. Untuk propolis saya memilih Avail Propolis kerana bahannya diekstrak dengan menggunakan teknik bioteknologi, Ekstrasi Cecair Superkritikal. Apa kelebihan propolis yang dikekstrak dengan cara macam ni, baca >>SINI.


RM78/botol (10 ml)
Pembelian 3 botol RM180 (jimat RM54)

Cara penggunaan:

Titiskan sebanyak 5 titik bawah lidah atau campurkan dalam air masak/jus/supplemen kesihatan atau kecantikan anda (macam saya campur dalam Green Fit kadang-kadang i-food kadang-kadang LIV-ZELL) sebanyak 2 kali sehari (pagi dan malam). 


Jangan campur propolis ke dalam air teh, minuman bergas atau air panas kerana akan merosakkan bahan aktif di dalamnya.


  • Dan akhir sekali, lihat semula tuala wanita yang anda pakai. Kertas ke kapas? Kalau kapas, syabas anda dah memilih yang terbaik untuk mahkota anda tapi kalau kertas fikirkan semula. Rata-rata tuala wanita yang dijual di pasaraya adalah diperbuat daripada kertas. Kenapa saya berpendapat tuala wanita daripada kertas boleh mengundang parah dalam jangka masa panjang? Boleh lihat kembali entri >>INI. Walaupun tiada kajian menyeluruh tentang kesan penggunaan tuala wanita kertas namun sebagai langkah pencegahan adalah lebih baik kita tidak menggunakannya. Mahkota kita satu je, kalau dah rosak takda ganti =p. Baju lawa, tudung mahal, beg branded takkan untuk satu-satunya mahkota paling berharga pakai sampah kot kan hehe.



FC Bio Sanitary Pad, tuala wanita daripada kapas dan berherba alternatif terbaik untuk anda dengan harga yang berpatutan.

FC Pantiliner (hijau) = RM10
FC Day (biru) = RM11
FC Night (merah) = RM12

Kalau nak jimat, anda boleh buat pembelian secara pakej >>SINI.

Setiap pembelian secara pakej, layak untuk mendapat 3 tiket cabutan bertuah. Klik >>SINI untuk melihat hadiah yang ditawarkan.


Untuk order/pertanyaan, hubungi saya:
sms/call : 019-7583883 atau
PM : Rina Avail atau
emel : inspirasihatcantik@gmail.com



Salam Ceria Cemerlang,

4 comments:

dali

zaira cuba ko bgtau berapa rmkah propolis ini. brp lama buleh pakai tu..

dali

ooh kau dah tulis maafkan kwn kau ini

Popular Infomation

 

Copyright © ! Inspirasi Sihat&Cantik !. Designed by Whitey Mommy