BELI & MENANG WANG TUNAI RM1000 !!!

Dengan belian minima 9 pek pad herba avail (fc bio sanitary pad) anda akan menerima 1 Pencuci Muka Organik bersaiz 50 ml bernilai RM35 serta 3 tiket cabutan bertuah WANG TUNAI RM1000 !!!

WHATSAPP/SMS : Rina (0197583883) untuk info dan pertanyaan.



Adakah Kita Memerlukan Green Fit dan I-food?


As-salam :).

Esok dah mula cuti sekolah. Mesti ada yang nak pegi cuti-cuti Malaysia kan? Saya punya plan pula nak pegi shopping baju raya. Bukan main kan hehe, puasa pun belum. Takpelah. Kita pegang konsep sediakan payung sebelum hujan. Eh? Ada kena-mengena ke? Haha.


Oklah, saya bukan nak cerita pasal shopping raya atau pegi jalan-jalan. Mukadimah je tu. Pun dah makan satu perenggan. Haa, saya memang nak cerita pasal makan pun. Tapi bukan makan perenggan makan ayat atau apa pun tapi pasal makanlah.


Makan. Semua orang mestilah kena makan. Kalau tak makan macam mana nak hidup kan. Makan untuk hidup. Tapi betul ke kita ni mengamalkan konsep tu. Ke kita punya konsep hidup untuk makan? Isk. Isk. Janganlah macam tu kan. Tapi saya percaya anda semua bijak belaka dalam memilih menu makanan yang sihat dan seimbang.


Namun kalau kita perhatikan zaman sekarang ni ramai sangat orang ada penyakit sampai doktor pun tak cukup nak rawat semua orang. Selain penyakit kardiovaskular yang merupakan penyebab utama kematian rakyat Malaysia, kanser juga menunjukkan peningkatan angka kematian saban tahun.


90% penyakit itu datangnya dari perut. Sistem penghadaman bukan sahaja melibatkan perut tetapi juga organ lain seperti hati dan usus. Malah, sebenarnya proses penghadaman sudah bermula dari mulut lagi. Sebab itu itu kita perlu mengunyah makanan betul-betul sebelum menelan. Rasulullah s.a.w juga menyuruh mengunyah makanan sebanyak 40 kali, biar betul-betul lumat. Ini akan mengurangkan beban kerja perut dan usus. Kajian juga menunjukkan dengan makan lebih perlahan (mengunyah dengan betul), mampu mengurangkan kalori masuk ke dalam tubuh kerana otak mengambil masa 20 minit untuk menyedari yang perut sebenarnya sudah penuh. Sekiranya kita makan laju-laju, kita akan terlepas titik rasa kenyang sebab otak tak sempat nak beri isyarat.


Makan perlahan-lahan dan memilih makanan dengan bijak adalah antara kunci untuk menjaga usus, perut dan juga hati sebenarnya. Selain obesiti, darah tinggi, kencing manis dan sakit jantung yang dikaitkan dengan faktor pemakanan, kanser juga sama. Menurut satu kajian yang dilakukan di Barat, 30% kes kanser di dunia dikaitkan dengan faktor pemakanan.


Antara kanser sistem pencernaan yang kerap menyerang ialah kanser usus besar, kanser perut dan kanser hati. Dengan corak hidup masa kini dan keadaan dunia sekarang, kita sebenarnya agak sukar membebaskan diri daripada penyakit-penyakit kronik seperti ini.


Pencemaran persekitaran (air, udara, tanah, racun pertanian), gaya hidup yang tidak sihat (sering makan lewat malam, merokok, kurang bersenam, mengambil alkohol), tekanan (beban kerja, kewangan, kurang masa rehat) serta pemakanan yang tidak sihat antara faktor penyebab. Usus, perut dan hati sebenarnya sudah sangat terbeban menyebabkan berlakunya masalah toksik berlebihan dalam tubuh serta sembelit.


Makanan yang kita makan hari ini bukan semestinya 100% selamat. Banyak makanan yang boleh menyebabkan kanser seperti makanan dipanggang (cth: sate, daging salai), makanan yang digoreng dengan minyak yang banyak (cth: pisang goreng, ayam goreng), daging yang dimasak dengan api dan suhu yang tinggi, makanan diawet, berlebihan garam/nitrat (cth: makanan dalam tin, telur atau sayur masin), makanan buatan manusia/makanan diproses (cth: sosej, daging burger, mee kuning), ikan segar yang diawet dengan formalin, sayur segar yang disembur racun serangga, ayam suntik dan sebagainya. Hati berupaya untuk menyingkirkan bahan berbahaya daripada memasuki darah namun dengan corak pemakanan kita hari ini, hati sudah terlalu letih untuk bekerja.


Sembelit pula walaupun kelihatan seperti perkara biasa namun sangat memudaratkan kesihatan. Dalam entri >>INI saya ada tulis tentang bahaya sembelit. Makanan yang memasuki badan sekiranya tidak disingkirkan dalam masa 12-18 jam, boleh menjadi beban kepada tubuh. Sisa ini kemudiannya akan melekat pada dinding usus dan membentuk koprostasis (bahan berminyak berwarna hitam). Koprostasis ini akan menghasilkan gas dan bahan bertoksik yang seterusnya akan memudaratkan tubuh.


Secara purata, mereka yang berumur 40 tahun ke atas akan mempunyai 5-25 paun sisa najis dalam usus besar. 10% mereka yang ada masalah sembelit menghidapi kanser rektum. Sebab itu serat sangat penting untuk membersihkan usus kita. Orang dewasa memerlukan 20-35 g serat sehari. Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), manusia zaman moden hanya mengambil 10 g serat sahaja sehari.


Bagi anda yang mempunyai masalah sembelit, kurang makan makanan berserat serta sering memilih makanan yang tidak sihat, saya syorkan ambillah makanan kesihatan organik seperti Green Fit dan i-food. Perbezaan antara kedua produk ini ialah, Green Fit merupakan suplemen serat yang khusus untuk membersihkan usus manakala i-food pula adalah makanan khas untuk hati yang membantu membersihkan darah dan menyingkirkan toksik yang berlebihan dalam badan. Dengan corak hidup dan keadaan dunia sekarang, makanan kesihatan seperti Green Fit dan i-food adalah satu keperluan.


Just my 2 cents :).



Green Fit (15 sachet/kotak)

RM75/kotak (bukan ahli)
RM63/kotak (ahli)

Beli secara pakej untuk mendapat harga ahli >>SINI.



I-food (20 sachet/kotak)

RM190/kotak (bukan ahli)
RM160/kotak (ahli)

Klik >>SINI untuk mendapatkan harga ahli.


Hubungi saya (019-7583883) untuk maklumat lanjut :).


Salam Ceria Cemerlang,

0 comments:

Popular Infomation

 

Copyright © ! Inspirasi Sihat&Cantik !. Designed by Whitey Mommy