HFMD - Tingkatkan Daya Tahan Tubuh Anak Anda !


As-salam.

Salah satu penyakit yang sering menjangkiti kanak-kanak pra-sekolah dan juga bayi ialah penyakit tangan, kaki dan mulut (HFMD). Kuman HFMD mudah menyerang golongan ini kerana sistem pertahanan badan mereka masih belum cukup kuat yang hanya akan terbentuk sepenuhnya apabila berusia 7 tahun.


keratan akhbar Harian Metro 21 April 2012


Johor mencatat peningkatan 578.1% kes penyakit HFMD bagi 14 minggu pertama tahun ini (2012) berbanding tempoh sama pada tahun lalu. Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Wanita dan Keluarga, Kebajikan Masyarakat dan Kesihatan Negeri, Dr Robia Kosai berkata, 651 kes HFMD direkodkan sehingga 7 April lalu berbanding 96 kes bagi tempoh sama pada 2011. 


Daripada 18 kluster HFMD yang dikesan di seluruh negeri Johor, 14 membabitkan Taman Bimbingan Kanak-Kanak (Tabika) dan Taman Didikan Kanak-Kanak (Tadika).


Simptom utama HFMD ialah demam, ulser pada mulut, bibir, lidah atau sebelah dalam pipi serta ruam (lepuh atau gelembung) di tapak tangan, tapak kaki serta kawasan lampin. Kuman HFMD boleh merebak secara langsung melalui sentuhan atau secara tidak langsung iaitu dari tangan tercemar atau air liur ke atas permukaan badan.


Antara langkah yang boleh dilakukan untuk meningkatkan sistem imunisasi anak kita ialah dengan:

  • Menyusukan bayi secara eksklusif selama sekurang-kurangnya enam bulan dan teruskan sehingga 12 bulan. Paling baik sekiranya hingga berusia 2 tahun kerana susu ibu adalah makanan terbaik untuk menguatkan sistem pertahanan tubuh bayi.
  • Mendidik anak untuk makan makanan yang berkhasiat, seeloknya disediakan sendiri di rumah. 
  • Teruskan memberi susu (susu tumbesaran) kepada anak.  
  • Beri anak minum air masak secukupnya, bukan jus yang mengandungi banyak gula. 
  • Pastikan anak anda mendapat tidur dan rehat secukupnya. Kekurangan tidur boleh melemahkan daya ketahanan badan si kecil. 
  • Boleh berikan produk mengandungi probiotik seperti dadih selepas anak berumur tujuh bulan atau dua tahun bagi minuman berkultur. Perhatikan label. Sesetengah susu berkultur mempunyai kandungan gula yang agak tinggi (gula adalah yang pertama dalam senarai kandungan). 
  • Bagi kanak-kanak yang telah berhenti menyusu (susu ibu), i-kids adalah supplemen terbaik kerana i-kids adalah kolustrum semulajadi yang diperolehi daripada lembu New Zealand. Dihasilkan dalam bentuk tablet kunyah sangat digemari oleh kanak-kanak serta tidak mengandungi gula atau pemanis tiruan.

"Sistem imun kita sama ada orang dewasa ataupun kanak-kanak umpama 'taman' yang perlu dijaga, dibaca dan disiram." - sumber : SINI.RM68/botol (200 tablet)

Untuk order/pertanyaan, hubungi saya:
sms/call/whatsapp : 019-7583883 atau
PM : Rina Avail atau
emel : inspirasihatcantik@gmail.com


Salam Ceria Cemerlang,

No comments