Sebarang pertanyaan boleh
sms/whatsapp/wechat ke 0197583883


Tips Makan Secara Sihat Dengan Myplate



As-salam semua :),


Sebelum ni kita biasa gunakan kaedah piramid makanan untuk tentukan apa yang patut kita makan banyak, apa yang patut kita ambil secara sederhana dan apa yang patut kita kurangkan. Rasanya semua orang tahu rupa piramid makanan tapi nak jadikan panduan dalam jadual pemakanan seharian tu macam terlupa pulak kan. Ataupun buat-buat macam terlupa ;p <-- sayalah tu. Lagipun piramid makanan ni macam mengelirukan sikit kan.



sumber gambar : google


Sekarang ni ada satu kaedah selain piramid makanan iaitu myplate yang diilhamkan oleh first lady Michelle Obama yang lebih praktikal dan mudah difahami. Sila rujuk gambar di atas. Seolah-olah nampak macam pinggan kita kan. Jadi lepas ni, bila nak makan tengok pinggan dan cuba bahagikan kepada 4 bahagian sama macam gambar di atas. 


Tapi, tak semestinya setiap kali waktu makan kita mesti buat 4 pembahagian kumpulan makanan macam ni.  Kita boleh pecah-pecahkan. Contohnya, katalah kita makan 5 kali sehari - sarapan, minum pagi, makan tengahari, minum petang dan makan malam. Hidangan lengkap macam dalam myplate tu kita ambil semasa sarapan dan makan tengahari sahaja sebab dalam tempoh ini tubuh kita banyak gunakan tenaga untuk bekerja. Untuk waktu makan yang lain pula, kita ambil tak lengkap pun tak apa. Untuk lebih faham, tengok gambar di bawah ini :


sumber gambar : www.healthytimesblog.com

Dah makan secara sihat, senaman jangan dilupakan pulak. Penting tu. Dan sesekali minum Green Fit untuk detoks dan membersihkan usus daripada najis lama. Cuba bayangkan usus kita macam longkang. Longkang kalau lama tak cuci rupa dia macam mana? Berkeladak kan. Kiranya Green Fit ni mencuci usus kita daripada keladak dan sisa makanan lama yang kalau dibiarkan boleh mereput dan menimbulkan masalah kesihatan lain pula.






Salam Ceria Cemerlang,
tel.:019-7299927/019-7583883
http://inspirasihatcantik.com

0 comments:

Popular Infomation

 

Copyright © ! Inspirasi Sihat&Cantik !. Designed by Whitey Mommy