Kanser Usus Besar

Kanser kolon merupakan kanser yang terdapat di dalam usus besar (kolon) iaitu bahagian bawah sistem pencernaan anda. Kanser rektal pula terdapat di 8 hingga 10 inci terakhir kolon. Apabila kedua-duanya bergabung, ia dikaitkan dengan kanser kolorektal dan menjadi punca kedua kematian yang melibatkan kanser di Malaysia terutamanya kaum lelaki.


Simptom-simptom 

Seperti yang dihdapai oleh kebanyakan pesakit kanser kolorektal, kanser kolon/usus besar tidak mempuyai sebarang simptom diperingkat awal. Simptom-simptom juga berbeza bergantung saiz kanser dan kedudukannya di dalam usus besar. Dalam beberapa kes, simptom-simptom ini mungkin terjadi bukan disebabkan kanser tetapi penyakit radang usus, sindrom usus rengsa dan kadangkala divertikulitis. 


Dinasihatkan untuk berjumpa doktor sekiranya:

 • Berlaku perubahan di dalam tabiat usus termasuk diarea/cirit-birit atau sembelit atau perubahan tabiat membuang air besar anda buat beberapa minggu
 • Najis yang ‘sempit’
 • Perdarahan rektal atau najis berdarah
 • Rasa tidak selesa pada abdomen yang berterusan seperti kekejangan, angin atau rasa sakit
 • Abdomen sakit apabila membuang air besar
 • Rasa seperti usus tidak dikosongkan sepenuhnya
 • Kehilangan berat badan yang tidak diketahui puncanya.

Faktor-Faktor Risiko

Kanser kolon dan rektal boleh merebak tanpa mengira usia, dan tiada siapa yang terlalu muda untuk mendapat kanser kolorektal. 

Kira-kira 90 peratus pesakit berusia lebih 50 tahun.

Jika anda pernah mempunyai kanser kolorektal atau adenoma polipus, anda berisiko lebih tinggi untuk menghidap kanser kolorektal pada masa akan datang.

Kebarangkalian anda menghidapi kanser kolorektal adalah tinggi sekiranya ahli keluarga anda mempunyai penyakit tersebut. Kanser kolon dan rektal mungkin dikaitkan dengan diet yang rendah fibernya dan tinggi dalam lemak dan kalori.


*Green Fit adalah supplemen fiber yang 100% semulajadi. Baca >>SINI untuk info kandungannya.


Apabila anda tidak aktif, sisa-sisa buangan akan berada di dalam kolon anda dengan lebih lama. Dengan melakukan aktiviti fizikal secara teratur akan mengurangkan risiko kanser merebak.

Pesakit diabetes mempunyai sehingga 40 peratus risiko kanser kolorektal.

Terdapat lebih 1:10 penyakit kanser kolorektal yang mengakibatkan maut berpunca daripada merokok. Jika anda pernah didiagnosis dengan kanser kolorektal, perokok mempunyai 30 hingga 40 peratus risiko untuk meninggal dunia disebabkan penyakit yang mendatangkan maut ini.

Terlalu banyak mengambil alkohol


Diagnosis Dan Penyaringan 

Penyaringan adalah amat penting untuk mengesan polipus sebelum ia bertukar kanser. Pesakit juga mempunyai peluang yang baik untuk pulih jika kanser berjaya dikesan pada peringkat awal.


polip dalam usus besar mula membentuk kanser


Pemeriksaan rektal secara digital, di mana doktor akan menggunakan jari yang bersarung tangan getah untuk memeriksa beberapa inci pertama rektum anda untuk polipus besar dan kanser.

Ujian darah fekal okulta memeriksa sampel najis anda untuk darah.

Sigmoidoskopi yang fleksibel. Doktor akan menggunakan tiub yang fleksibel, halus dan berlampu di hujungnya untuk memeriksa rektum dan sigmoid anda yang terletak lebih kurang dua kaki terakhir di dalam kolon anda.

Enema barium. Ujian diagnostik ini membenarkan doktor anda membuat penilaian keseluruhan usus besar anda dengan sinar-X.

Kolonoskopi. Mirip kepada sigmoidoskopi yang fleksibel tetapi instrumen yang digunakan iaitu kolonoskop satu tiub yang panjang, kurus dan halus disambungkan ke kamera video dan monitor membenarkan doktor anda melihat keseluruhan kolon dan rektum anda.

Ujian genetik. Jika keluarga anda mempunyai latar belakang sejarah kanser kolorektal, anda mungkin merupakan calon yang sesuai untuk menjalani ujian darah ini.


Rawatan

Jenis rawatan yang dicadangkan oleh doktor bergantung pada peringkat kanser yang dialami. Tiga pilihan rawatan yang primer adalah surgeri, kemoterapi dan radiasi. Pembedahan (kolektomi) adalah rawatan utama bagi kanser kolorektal. 

Berapa banyak kolon anda dibuang atau sama ada terapi-terapi lain seperti radiasi atau kemoterapi merupakan satu pilihan untuk anda, bergantung pada sejauh mana kanser itu menembusi dinding usus anda dan sama ada ia telah merebak ke limfa nodus atau bahagian tubuh anda yang lain.


*Kurangkan kesan negatif rawatan kemo dengan supplemen Avail Propolis. Baca >>SINI untuk ketahui khasiat dan kelebihannya.


Prosedur Pembedahan 

Doktor bedah akan menyingkirkan bahagian kolon yang mengandungi kanser bersama sejalur tisu normal di mana-mana bahagian kanser tersebut untuk memastikan tiada kanser yang ditinggalkan. Jika kanser anda kecil, terletak di dalam polipus dan berada di peringkat awal, doktor bedah anda boleh membuang kanser tersebut sewaktu kolonoskopi. Jika ahli patologi menentukan bahawa kanser di dalam polipus tidak membabitkan dasar di mana polipus terlekat di dinding usus, ini merupakan petanda baik bahawa kanser tersebut telah disingkirkan sepenuhnya. Jika kanser di tahap lanjut atau kesihatan anda agak lemah, doktor akan membuang sebahagian kecil kolon atau rektum anda.


Pencegahan

 • Banyakkan makan buah, sayur dan bijirin.
 • Hadkan makanan berlemak lebih-lebih lagi lemak tepu.
 • Ambil vitamin dan zat galian seperti kalsium, magnesium, pyridoxine (vitamin B-6) dan vitamin B-9 (I-food lengkap dengan khasiat ini).
 • Hadkan pengambilan alkohol dan berhenti merokok.
 • Jalani kehidupan fizikal yang aktif dan kekalkan berat badan yang sihat
 • Mempertimbangkan pengambilan statin untuk kolestrol tinggi.
sumber artikel  dari >>SINI.
Salam Ceria Cemerlang,
tel.:019-7299927/019-7583883
http://inspirasihatcantik.com
No comments