Penyakit Kencing Tikus : Tingkatkan Daya Tahan Tubuh Dengan Avail Propolis


As-salam.


Baru-baru ini kita dikejutkan dengan pemergian seorang artis iaitu allahyarham Izwan Pilus akibat dijangkiti virus kencing tikus atau leptospirosis. Sebelum ini, allahyarham Mior Ahmad Fuad atau lebih dikenali sebagai Din Beramboi juga dipercayai meninggal dunia akibat jangkitan virus yang sama.


Al-fatihah buat mereka. 


Serba-sedikit Tentang LeptospirosisJangkitan kencing tikus atau leptospirosis, agak jarang didengari berbanding lain-lain wabak misalnyanya denggi. Namun leptospirosis ini sebenarnya kerap berlaku di seluruh dunia terutamanya negara beriklim tropika. Apabila tiba musim hujan dan musim banjir berlaku peningkatan kes akibat penyakit ini.


Leptospirosis berpunca daripada pendedahan terhadap bakterium 'leptospira interrogans'. Jangkitan terhadap manusia boleh berlaku apabila air, makanan dan juga tanah yang telah dicemari dengan air kencing tikus menyentuh bukaan pada kulit (misalnya pada luka), mata atau dengan selaput lendir.


Walaupun tikus merupakan penyebar utama namun haiwan mamalia lain seperti anjing, rusa, arnab, lembu, biri-biri dan lain-lain juga mampu menjadi pembawa yang boleh merebakkan virus ini. Misalnya, anjing mungkin menjilat air kencing haiwan yang telah dijangkiti dari rumput atau tanah atau minum dari lopak air yang telah tercemar dengan virus tersebut.


Jenis habitat yang berisiko membawa bakteria berjangkit ialah tebing sungai berlumpur, terusan, longkang dan kawasan peliharaan ternakan.


Mereka yang berisiko untuk terdedah kepada jangkitan ini :
  • Pekerja yang terdedah kepada persekitaran seperti petani, peladang, tentera, pesawah, pekerja sistem pembentungan dan doktor haiwan.
  • Membuat aktiviti rekreasi melibatkan air yang telah dicemari dengan bakterium leptospira seperti berenang, berkayak dsb.
  • Terdedah kepada peralatan yang digunakan untuk penyembelihan atau peliharaan haiwan seperti anjing atau mengambil makanan yang telah digigit haiwan seperti tikus, tupai dan arnab.

Komplikasi kepada jangkitan ini adalah seperti jangkitan kuman di otak (meningitis), pendarahan teruk, kegagalan fungsi hati dan buah pinggang.


Langkah Pencegahan
  • Elakkan mengunjungi kawasan yang ada air bertakung terutamanya di kawasan beriklim tropika
  • Doxycycline boleh digunakan untuk menghalang jangkitan bagi pengembara ke kawasan berisiko tinggi.
  • Jaga kebersihan alam sekitar untuk mengelakkan pembiakan tikus.


sumber : Wikipedia dan Berita harian Online.


Langkah Pencegahan Dengan Avail Propolis

RM 78/botol (10 ml)

Kandungan flavonoid dalam propolis adalah sangat tinggi. Zat ini sangat baik untuk tubuh manusia kerana dapat berfungsi sebagai antibiotik semulajadi : antibakteria, antivirus dan antikulat. Propolis juga boleh meningkatkan daya imuniti badan.


Mengikut satu artikel yang saya pernah baca, pengambilan propolis secara teratur membolehkannya bertindak sebagai antibiotik yang mampu melawan hampir semua penyakit tanpa kesan sampingan yang berbahaya.


Baca >>SINI untuk info lebih lanjut tentang khasiat dan kelebihan Avail Propolis.


Pakej Avail Propolis

Sebotol = RM78
Pakej 3 botol = RM180 (sebotol berharga RM60 dan dapat penjimatan sehingga RM54).
Pakej 9 botol = RM420 (6 botol x RM60 + 3 botol x RM20)
Salam Ceria Cemerlang,
tel.:019-7299927/019-7583883
http://inspirasihatcantik.com

No comments