BELI & MENANG WANG TUNAI RM1000 !!!

Dengan belian minima 9 pek pad herba avail (fc bio sanitary pad) anda akan menerima 1 Pencuci Muka Organik bersaiz 50 ml bernilai RM35 serta 3 tiket cabutan bertuah WANG TUNAI RM1000 !!!

WHATSAPP/SMS : Rina (0197583883) untuk info dan pertanyaan.



Testimoni: Green Fit Bantu Turunkan Berat Badan


As-salam :).

*nama dikaburkan separuh untuk privasi customer saya :)


Green Fit dan i-food kombinasi terbaik untuk dapatkan berat ideal of course dengan senaman dan pemilihan pemakanan seimbang (bukan diet ketat). Next time saya cerita macam mana suami saya berjaya turunkan berat dia daripada 120 kg ke 104 kg dalam masa 3 bulan :).


Untuk info bagaimana Green Fit + I-food boleh membantu dari segi mendapatkan berat ideal beserta harga promosi boleh klik >>SINI.


Walaupun Green Fit + Ifood boleh membantu mereka yang obesiti tapi kedua-dua produk ini juga boleh diambil oleh mereka yang kurus. Green Fit bagus untuk orang yang ada masalah sembelit dan buasir manakala i-food sangat baik untuk yang ada masalah gastrik, masalah penghadaman, masalah kulit, darah tinggi, kencing manis, hamil dsb.

Untuk order/pertanyaan, hubungi saya:
sms/call : 019-7583883 atau
PM : Rina Avail atau
emel : inspirasihatcantik@gmail.com

Salam Ceria Cemerlang,

Usus Berulat !!


As-salam..

Apa khabar semua? Harap sihat-sihat jua adanya. Hehe..mukadimah cam nak tulis surat pulak. Macam mana nak kekal sihat? Pastikan usus kita sentiasa bersih sebab 90% penyakit itu berpunca dari perut dan usus ~ pesanan penaja :D


Saya nak share satu video yang pernah kami share dekat pages Green Fit - Bersihkan Usus Anda. Dalam video ni ada ditunjukkan perbezaan usus yang sihat dan bersih dengan usus yang kotor. Geli betul tengok ada ulat menggedik-gedik dalam usus. Sebenarnya ulat tu ialah parasit yang berkembang biak dalam usus yang kotor.




Dah tengok kan? Usus kita ni macam 'longkang' juga. Cuba bayangkan longkang kalau tak bersihkan, apa rupa dia? 


Sebab itu kita disarankan untuk masukkan fiber/serat dalam menu setiap hari. Fiber ni tak akan dihadam dan diserap oleh badan tapi berfungsi sebagai 'berus' kepada 'longkang' (usus) kita. Orang dewasa perlukan 20g - 35g serat setiap hari tapi menurut kajian WHO, manusia zaman sekarang ini hanya mengambil 10g serat sahaja. 


Kalau selalu rasa badan lesu, tak bermaya, kulit berjerawat dan kusam, selalu emosi tak menentu, perut rasa sebu, badan berangin cuba cek balik tabiat pembuangan air besar anda. 

Paling baik kalau boleh membuang 2 kali sehari

Kalau ada masalah dari segi pembuangan air besar saya syorkan cubalah Green Fit. Memang terbaekk !! Dahla sedap pulak tu rasa macam epal :D.


Kandungan : serbuk epal, serbuk oat, lignin, oligosakarida, psyllium husk, wheat grass, spirulina, klorofil alfalfa dan aloe vera

RM75/box (15 sachet)

Nak Green Fit dengan harga JIMAT ??? klik >>SINI

Untuk order/pertanyaan, hubungi saya:
whatsapp/telegram/sms : 019-7583883 atau
fb/wechat : Rina Avail atau
emel : inspirasihatcantik@gmail.com




Ifood dan Propolis Menyelesaikan Masalah GERD


As-salam :)..

Ingat lagi tak dalam entri yang lepas, saya ada sharekan testimoni Anne yang sembuh dari penyakit ekzema (alahan kulit) selepas mengambil ifood dan propolis selama 5 hari sahaja? Kalau tak ingat atau tak terbaca boleh baca di >>SINI. Selain menyembuhkan ekzema, Anne juga dapat mengatasi masalah gastrik dengan minum ifood yang dicampurkan dengan propolis.


Satu lagi kesan lain yang Anne dapat setelah mengamalkan kedua-dua suplemen i-food dan propolis, masalah GERD yang beliau deritai selama 2 tahun telah dapat diatasi. Saya baru tau yang Anne ada masalah ini. Masa tu Anne call saya dan beritahu tentang berita baik tersebut. Anne happy saya apatah lagi. Memang happy sesangat. Alhamdulillah :).


Menurut Anne, akibat GERD suara beliau menjadi serak dan terpaksa menghentikan hobinya berkaraoke bersama keluarga. Sekarang dah pulih Anne bolehla teruskan apa yang disukainya dulu kan :).






GERD

Apa itu GERD ya? Saya ada baca sedikit tentang GERD dalam satu majalah baru-baru ni jadi eloklah kalau kita sharing-sharing. Sharing is caring kan :).


GERD atau nama panjangnya Gastro-Esophageal Reflux adalah sejenis penyakit yang berkaitan dengan gastrousus yang mana pesakit rasa tak selesa selepas makan hidangan yang banyak, rasa jeluak dan loya serta pedih ulu hati pada waktu malam. GERD boleh menyerang sesiapa sahaja tak kira usia dan penyakit ini boleh memberikan kesan kepada kualiti kehidupan dan prestasi kerja seseorang. 


Kalau anda ada simptom-simptom GERD ni cepat-cepatla rawat sebab penyakit ni boleh membawa kepada penyakit yang lebih serius seperti sukar bernafas, pendarahan dan kecederaan pada esofagus serta kanser esofagus. Ramai orang tak sedar yang mereka ada mengalami simptom GERD.



Cara Mengatasi GERD

Pertama mestilah jumpa doktor dan dapatkan ubat kan :). Selain dari ubat, pesakit boleh meringankan simptom dengan mengubah gaya hidup untuk mengatasi rasa sakit dan tak selesa seperti:

  • Semasa tidur letakkan kepala dan bahu lebih tinggi daripada badan
  • Amalkan diet sihat
  • Mengambil makanan dalam jumlah yang kecil tapi kerap
  • Menghindari makanan yang berpotensi menyebabkan simptom GERD seperti buahan sitrus, makanan berlemak, makanan diproses, minuman berkafein dan berkarbonat
  • Amalkan supplemen seperti i-food dan Avail Propolis ini


RM78/botol (10 ml)


Propolis dari lebah sememangnya baik untuk apa-apa sahaja jenis penyakit seperti yang telah disebutkan dalam Al-Quran surah An-Nahl ayat 69 :

"Kemudian makanlah dari tiap-tiap (macam) buah-buahan dan tempuhlah jalan Tuhanmu yang telah dimudahkan (bagimu). Dari perut lebah itu keluar minuman yang bermacam-macam warnanya, di dalamnya terdapat ubat yang menyembuhkan bagi manusia. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda kebesaran Tuhan bagi orang yang memikirkan."

Info lanjut tentang Avail Propolis boleh baca >>SINI.


RM190 (20 sachet) 


Ifood seperti yang pernah saya tulis di >>SINI ialah makanan mengubati. Bagus untuk perut dan usus (masalah gastrousus dan pencernaan), bagus untuk hati dan darah (buang toksin) dan bagus untuk kesihatan badan secara menyeluruh. Wanita hamil, mereka yang ada penyakit, sedang berdiet dan orang yang tidak mengamalkan pemakanan sihat sangat-sangat disarankan untuk ambil ifood. Orang yang sihat pun elok ambil jugak untuk langkah penjagaan.


PROMOSI HEBAT!!

Dapatkan harga DISKAUN daripada saya dengan membuat pembelian 2 box i-food + 1 botol Avail Propolis dan PERCUMA 2 botol Avail Propolis lagi

Testimoni: Avail Propolis dan I-food Bagus Untuk Alahan Kulit


As-salam :).

Nak share testimoni daripada seorang customer saya Anne yang consume i-food dan propolis untuk masalah gatal-gatal kulit yang telah lama beliau hadapi. TQ Anne sebab berkongsi :). Kalau nak tanya pengalaman Anne sendiri boleh cari beliau di fb Tako Anne Koh atau nak call dia sendiri pun boleh 016-7221516.


Masalah Alahan Kulit Pada Tangan

Masa Anne call saya, beliau ceritakan tentang masalah gatal-gatal pada tangan beliau yang agak teruk. Dah menghabiskan ribuan ringgit untuk ubat yang mahal, dah cuba krim dan antibiotik dari klinik tapi tiada kesan seperti yang diharapkan.


Pada mulanya beliau tak begitu yakin dengan Avail Propolis sebab harganya yang murah. Sebab katanya  ubat yang mahal pun tak boleh selesaikan masalah apatah lagi ubat yang murah. Tapi apa salahnya kita berikhtiar kan. Mungkin salah satu ada yang berkesan.


Oleh sebab Anne dah mengambil terlalu banyak antibiotik, saya syorkan beliau ambil i-food sekali. I-food ni bagus untuk bersihkan darah dan juga mendetoks hati daripada bahan kimia serta toksik daripada ubat-ubatan.


#testimoni bergambar kredit to : Anne
Hari pertama - kawasan yang terkena jangkitan masih 'basah'

Hari ketiga - sudah mulai kering

Hari kelima - dah kering sepenuhnya

Alhamdulillah. Anne gembira sangat apabila masalah gatal pada tangan beliau dapat disembuhkan dengan penggunaan Avail Propolis dan i-food. Semuanya dengan izin Allah. Saya pun rasa happy sangat sebab dapat membantu beliau walaupun bantuan itu sangatlah kecil. Sekadar mengesyorkan produk yang saya sendiri guna dan rasa bagus :).


Untuk anda kalau-kalau ada masalah yang sama macam customer saya ini, cubalah i-food dan Avail Propolis. Manalah tahu kedua-dua supplemen ini serasi dan dapat menyelesaikan masalah anda.


RM78/botol (10 ml)

*sebotol boleh tahan sebulan



RM190/box (20 sachet)


PROMOSI !!

Beli 2 box i-food dengan harga DISKAUN + 1 botol  Propolis

PERCUMA lagi 2 botol Propolis

Testimoni Avail Propolis : Luka Akibat Kencing Manis Sembuh


As-salam..

Apa khabar? Lama betul saya tak update blog ni. Kebizian melanda. Ada booth lepas tu bersambung pulak dengan percutian keluarga, adik ipar kawen tapi dalam masa sama biz online saya tetap jalan. Syukur alhamdulillah. Dalam semua tempat yang saya singgah bermula dari putrajaya - shah alam - patah balik putrajaya - nilai ada je customer yang dapat saya COD kan barangnya.


Nak update testimoni Avail Propolis ni ha. Dah lama encik roslan emelkan pada saya tapi tak menyempat nak publishkan. Sempat update kat pages je. TQ pada beliau sebab sudi kongsikan :).


Berikut lebih kurang cerita encik roslan tentang masalah yang dihadapi sepupu beliau:

"Sepupu saya ada kencing manis. Lepas tu di bahagian dadanya macam ada bisul/ketumbuhan. Bila dipicit bisul/ketumbuhan tu pecah dan mengakibatkan  lubang yang dalam. Disebabkan ada kencing manis, luka tersebut tak sembuh walaupun dah ambil pelbagai jenis antibiotik dari klinik pakar. Duit pun dah habis beratus-ratus tapi luka makin teruk. Doktor pun risau dengan luka tu, takut kena jangkitan kuman."




Hari pertama penggunaan propolis belum nampak sangat kesannya. Lubang tu dalam sangat kan. Hari ke-4  dan ke-7 dah nampak perubahan ketara. Hari ke-10 luka tu dah tertutup sepenuhnya. Alhamdulillah :).


Mengapa Avail Propolis sangat baik untuk pesakit kencing manis?


RM78/botol (10 ml)
RM180/3 botol (lebih jimat)

*Sebotol untuk penggunaan lebih kurang sebulan


Satu sebab Avail Propolis boleh ubati luka dengan cepat. Caranya dengan menyapukan propolis tersebut direct pada luka. Pesakit kencing manis bahaya sangat kalau ada luka terutamanya pada kaki sebab boleh menyebabkan amputasi (anggota terpaksa dipotong) akibat jangkitan kuman.


Kedua, Avail Propolis juga boleh mengawal dan mengaktifkan insulin secara semulajadi. Caranya, titiskan 5 titik propolis ke dalam air suam 2x sehari (pagi dan malam). Nak lagi baik ambil bersama i-food. Titiskan avail propolis tu dalam bancuhan i-food. Tentang i-food boleh refer >>SINI.


Propolis ni macam antibiotik tapi semulajadi. Ianya adalah campuran air liur lebah berumur 21 hari (Brazilian Green Propolis) dengan resin tumbuhan, lilin lebah dan debunga lebah. Lebah akan menyapukan propolis ni pada sarangnya supaya sarang tersebut steril, iaitu bebas kuman dan virus. Propolis juga adalah bahan untuk membina, mengukuhkan dan memperbaiki rekahan pada sarangnya.


Dalam Al-Quran pun ada sebut kan tentang khasiat dari lebah, surah An-Nahl ayat 69:

"Kemudian makanlah dari tiap-tiap (macam) buah-buahan dan tempuhlah jalan Tuhanmu yang telah dimudahkan (bagimu). Dari perut lebah itu keluar minuman yang bermacam-macam warnanya, di dalamnya terdapat ubat yang menyembuhkan bagi manusia. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda kebesaran Tuhan bagi orang yang memikirkan."


Lagi satu bukan semua propolis selamat diminum. Kalau propolis dari China, New Zealand dan Australia dikhuatiri mengandungi alkohol (terhasil semasa proses ekstrasinya). Avail Propolis pula diekstrak menggunakan teknologi Ekstrasi Cecair Superkritikal yang tidak menggunakan alkohol dan lebih banyak bahan aktif dapat diekstrak.


Info lanjut tentang Avail Propolis baca >>SINI.

Untuk order/pertanyaan, hubungi saya:
sms/call : 019-7583883 atau
PM : Rina Avail atau
emel : inspirasihatcantik@gmail.com


Salam Ceria Cemerlang,

I-kids Cerdaskan Minda


As-salam..

Sebelum ni saya selalu cerita tentang kebaikan i-kids dalam menguatkan antibodi kanak-kanak. Insya-allah dengan pengambilan secara konsisten kanak-kanak yang selalu kena radang tonsil, kerap demam dan sebagainya akan jadi lebih baik. Mungkin ada yang terlepas entri saya tentang i-kids. Boleh baca di >>SINI.


Anak saya risya saya mula beri dia i-kids ketika berusia 5 tahun. Dari segi kesihatan alhamdulillah bertambah baik. Kalau sebelum ni kerap sangat dia demam (teruk). Alhamdulillah dari segi akademik pun baik. Dia mula membaca dengan lancar english dan melayu seawal usia 5 tahun. Daya ingatan pun kuat. Masa di tadika cikgu kerap suruh dia wakil kelas untuk public speaking, sebab dia boleh menghafal dengan baik :).




Sekarang risya dah darjah 1. Baru-baru ni risya berjaya dapat 3 hadiah semasa hari anugerah cemerlang di sekolahnya. Risya dapat tempat pertama dalam kelas (dia dalam kelas terbaik), dapat tempat pertama untuk keseluruhan (ada 4 kelas) dan dapat hadiah terbaik untuk subjek bahasa melayu. Alhamdulillah :).


Tak sangka sangat sebab di rumah risya bukan orang yang 'ulat buku' atau rajin study. Saya pun tak push dia sangat untuk study atau hantar tuisyen dan sebagainya memandangkan dia baru darjah 1. Dengan sesi persekolahan yang panjang (pagi sekolah biasa dan petang sekolah agama), di rumah saya beri dia kebebasan untuk buat apa yang disukai. Macam biasalah budak-budak zaman teknologi, perkara yang disukai ialah bermain tab dan tengok kartun. Itulah menengokkan gaya dia, saya pun tak sangka dia boleh dapat markah yang baik dalam setiap subjek.


Jadi kesimpulannya (macam buat karangan pulak hehe), saya rasa i-kids ni bukan sahaja membantu menyihatkan badan tapi mencerdaskan minda juga. Minda yang cerdas datangnya dari badan yang sihat. Insya-allah.




RM68/botol (200 biji)


#I-kids juga boleh dimakan oleh ibu hamil untuk perkembangan otak janin dan menguatkan tulang ibu serta baik kepada warga emas untuk menguatkan minda.


Ok, bai. Selamat bercuti sekolah buat semua anak-anak dan cikgu-cikgu semua :).

Untuk order/pertanyaan, hubungi saya:
sms/call : 019-7583883 atau
PM : Rina Avail atau
emel : inspirasihatcantik@gmail.com



Menu Diet Tengahari 1


As-salam..



Lunch for today! Ada orang sedang on diet di rumah saya ;). Menu hari ini :

- nasi putih semangkuk kecil 
- ulam raja + sambal belacan 
- ikan kerisi goreng bercili
- semangkuk kecil sup suhun (rebus sahaja dengan air rebusan tulang lembu)




Salam Ceria Cemerlang,

I-kids Membantu Mengatasi Masalah Tonsil dan Demam


As-salam ibu-ibu penyayang sekalian :)..

Andaikata si kecil anda ada selalu kena radang tonsil dan demam setiap bulan saya syorkan cubalah i-kids. Alhamdulillah, dah banyak testimoni positif dari pelanggan saya. Contohnya, puan noreen yang gembira dengan perkembangan positif anaknya :).




Bagi yang belum tahu apa itu i-kids, boleh tengok di >>SINI.



Supplemen kolustrum semulajadi dari lembu New Zealand dalam bentuk tablet kunyah. Tiada perisa, pewarna atau pemanis tiruan. Dijamin HALAL.

Sebotol (200 biji) - RM68
3 botol - RM168 (JIMAT RM36)


Untuk order/pertanyaan, hubungi saya:
sms/call : 019-7583883 atau
PM : Rina Avail atau
emel : inspirasihatcantik@gmail.com


Salam Ceria Cemerlang,

Apa Penyebab Kanser Payudara?

As-salam..

1 daripada 20 wanita di Malaysia berisiko menghidap kanser payudara, itu bererti meliputi sebanyak 700 ribu wanita! Kanser ini adalah yang paling kerap menyerang wanita juga merupakan pembunuh nombor satu wanita.


Bila baca fakta tentang kanser payudara, takutnyalah kan. Berdoa hari-hari lepas solat agar dijauhkan dari penyakit berbahaya macam kanser payudara ni. Janganlah kita termasuk dalam statistik 700 ribu orang tadi. Tapi sekadar berdoa saja tak cukup, kita kenalah berusaha untuk mencegahnya. Mencegah lebih baik dari merawat, klise tapi betul la tu.


Jangan biarkan kanser merosakkan lambang kewanitaan kita. Dah tak rupa breast dah ni. Sedihnya la kan :(.

Selalu dekat media cetak atau eletronik suruh kita lakukan pemeriksaan sendiri untuk mencegah kanser payudara. Dan cepat-cepat jumpa doktor andaikata terjumpa ketulan pelik dekat payudara. Bagi wanita yang dah berusia 50 tahun ke atas kena lakukan mammography.


Namun demikian, banyak lagi faktor lain yang kita kena ambil kira sebagai langkah pencegahan. Nak cegah kenalah tahu punca-puncanya. Jadi, beberapa hari ni saya cuba google apa sebenarnya penyebab kanser payudara ini.


Punca-punca

1. Hormon tak seimbang

Macam yang kita semua tau, kanser terjadi apabila sel-sel normal bertukar struktur. Dalam kes kanser payudara pertumbuhan sel yang tidak normal itu berlaku di payudara. Hormon estrogen bertanggungjawab dalam pertumbuhan dan pembentukan sel-sel payudara. Sel-sel abnormal terbentuk apabila berlaku ketidakseimbangan hormon. Hormon tak seimbang disebabkan oleh banyak faktor, mungkin sebab stress ataupun tuala wanita (yang diperbuat daripada recycle paper)? Kenapa saya berpendapat tuala wanita mungkin punca kanser payudara? Boleh baca semula entri lama saya di >>SINI.

Memang tiada kajian menyeluruh pernah dibuat tapi pada saya takkan nak tunggu sampai ada bukti kukuh baru kita nak betindak ye tak. Lagipun kita ada pilihan lain, boleh guna tuala wanita kain (pastikan kapas) ataupun guna FC Bio Sanitary Pad yang memang diperbuat daripada kapas.


Miss V adalah mahkota wanita. Berikan ia yang terbaik, bukan sekadar letakkan kertas/sampah. Wanita sering mencari produk terbaik untuk wajah dan rambutnya, tapi bagaimana dengan miss V? Sedangkan bahagian 'itu' kalau dah rosak tiada gantinya. Muka dengan rambut boleh lagi pegi repair dekat saloon betul tak? :)

Untuk harga FC Bio (harga seketul-seketul dan juga harga pakej kalau nak murah) boleh cek >>SINI.


2. Pemakanan


Makanan sedap tapi tak menyihatkan. Boleh makan tapi seimbangkan dengan makanan yang sihat :).


90% penyakit berpunca dari perut dan usus yang tidak sihat, termasuklah kanser payudara. Seperti yang pakar-pakar kesihatan selalu sebut, amalkan pemakanan seimbang. Lebihkan sayur, buah dan serat kerana sayur dan buah memberikan vitamin yang mengekalkan kesihatan badan manakala serat pula berfungsi membersihkan usus kita dari sisa najis yang mengeluarkan toksik.

Corak pemakanan manusia moden hari ini kurang pengambilan sayur, buah dan serat yang mengakibatkan masalah paling biasa iaitu SEMBELIT, biasa tapi jangan pandang remeh kerana dari sembelitlah timbul penyakit lain yang lebih berbahaya contohnya, kanser payudara.

Untuk anda yang ada masalah sembelit ini, saya syorkan ambil supplemen fiber, GREEN FIT. Produk ini antara yang mendapat sambutan hangat di blog saya. Banyak testimoni positif yang saya dapat dari customer.


RM75/kotak (15 sachet)
Nak murah boleh tengok >>SINI


3. Tidak menyusukan anak

Bahagian payudara yang paling kerap diserang kanser ialah lobus (yang menghasilkan susu) dan duktus (menghantar susu ke puting). Dalam Al-Quran, surah Al-Baqarah ayat 233 bermaksud : "Para ibu hendaklah menyusukan anak-anaknya selama dua tahun penuh, iaitu bagi yang ingin menyempurnakan penyusuan."

Jadi, para ibu janganlah rasa susah atau malas nak menyusukan bayi kelak kita juga yang dapat bahananya. Kalau risau payudara jadi kendur akibat penyusuan, jangan risau Woman Lobata boleh bantu tegangkan semula. Info pasal produk lobata ni boleh klik >>SINI. Hehe..macam-macam produk Avail ni kan sebab tu saya suka.


4. Daya imuniti badan yang lemah

Kata pakar kanser, dalam tubuh manusia memang ada sel-sel kanser yang tumbuh setiap hari. Tapi sel-sel ini dapat dihapuskan oleh sistem pertahanan (sistem imun) badan kita. Sama macam berperang, nak lawan musuh, benteng kena kuat.

Cabarannya, ialah macam mana nak kuatkan benteng iaitu sistem pertahanan badan kita? Banyak faktor yang menyumbang kepada lemahnya sistem pertahanan seperti : pendedahan kepada pencemaran alam, makan makanan yang banyak bahan kimia, merokok dan juga serangan virus serta bakteria. 

RM78/botol (10 ml)
Nak murah beli 3 botol, harga jadi RM180 sahaja (diskaun RM54)


Saya suka nak syokan kepada anda semua, amalkan Avail Propolis setiap hari sebagai supplemen menguatkan sistem imun badan kita. Bukan sahaja untuk halang kanser payudara tapi untuk penyakit-penyakit lain juga. 

Propolis digunakan oleh lebah untuk melindungi sarangnya. Pada tahun 1968, pakar sains Perancis Profesor Remy Chavin membuktikan bahawa bakteria dan virus tidak boleh hidup dalam sarang lebah. Di antara bahan penting yang ada dalam propolis ialah flavonoid. Propolis sangat tinggi kandungan flavonoidnya (juga dikenali sebagai vitamin P) menyamai yang dihasilkan oleh 500 buahan sitrus.


Kenapa flavonoid adalah zat penting untuk tubuh?

  • Merupakan antioksidan yang kuat, melebihi vitamin C dan E.
  • Berupaya membunuh sel kanser dan menghalang pembentukan tumor
Pada tahun 1991, Profesor Tetsuyo Matsuno dari Persatuan Kanser Jepun mendapati propolis mengandungi agen anti-kanser yang boleh mencegah pertumbuhan dan membunuh sel kanser tanpa kesan sampingan yang buruk. 
  • Antibiotik semulajadi : anti-bakteria, anti-virus dan anti-kulat. 

Kelebihan antibiotik semulajadi (Propolis) berbanding antibiotik biasa (buatan) 

  • Antibiotik buatan hanya boleh membunuh bakteria tapi tak boleh bunuh virus dan kulat. 
  • Lain penyakit lain antibiotik (buatan) kita kena makan
  • Sekiranya tersalah aturan pengambilan antibiotik (buatan), bakteria mengalami kerintangan iaitu menjadi lebih kuat dan membiak dengan lebih banyak menyebabkan kita memerlukan antibiotik yang lebih kuat lagi
#Tapi kalau sakit anda teruk doktor suruh makan antibiotik makanlah tau. Jangan pula sebab saya tulis macam ni anda nak buang pulak antibiotik tu hehe. Maksud saya kat sini, yang semulajadi tu lebih baik dari yang buatan :)).

Selain itu, propolis juga mengandungi:

  • 15 jenis terpenes
  • > 20 jenis asid organik
  • > 8 jenis enzim
  • > 10 jenis kumpulan ester dan aldehid
  • > 18 jenis asid amino 
  • > 20 jenis zat galian
  • > pelbagai jenis vitamin (A, B kompleks, C, D dan E)
  • polisakarida dan lain-lain

Kiranya dalam propolis ni cukup semua khasiat yang kita perlukan untuk menguatkan daya imuniti badan dan juga memperbaiki sel-sel tubuh kita yang rosak. Tak perlu dah nak beli vitamin dalam botol lain-lain. Setiap hari guna 5 titis (titiskan dalam air/bawah lidah) dah cukup dah.

Dan yang paling perempuan suka dengar (termasuk saya) propolis boleh buat awet muda :P. Okla tu kan sihat dapat awet muda pun dapat dalam satu botol propolis. Tak payah dah nak susah-susah telan macam-macam pil.

#Saya amalkan makanan organik, i-food juga selain propolis. Untuk dapatkan kesihatan badan yang optima pertamanya mesti cleansing lepas tu protect. I-food atau Green Fit untuk cleansing, propolis untuk protect.

RM190/kotak (20 sachet)
Nak murah boleh tapi kena beli lebih dari sekotak (atau beli campur-campur dengan produk lain ke)



Untuk order/pertanyaan, hubungi saya:
sms/call : 019-7583883 atau
PM : Rina Avail atau
emel : inspirasihatcantik@gmail.com


Salam Ceria Cemerlang,

Karnival & Seminar Jom Sihat !!


As-salam..




Pengumuman!! Pengumuman!! 

Kepada semua warga johor atau yang turun Johor hujung minggu ni (19-21 Oktober 2012) jom ramai-ramai datang meriahkan karnival Jom Sihat bertempat di Stadium UTM Skudai, JB. Kami dari inspirasihatcantik.com akan membuka booth di sana. Dapatkan produk Avail dari kami dengan harga promosi dan ketahui tahap kesihatan anda melalui mesin akupuntur di booth kami nanti.


Jangan lupa tau =)).


Untuk pertanyaan, hubungi saya:
sms/call : 019-7583883 atau
PM : Rina Avail atau
emel : inspirasihatcantik@gmail.com


Salam Ceria Cemerlang,

I-food: Makanan Mengubati


As-salam :)).

Ramai customer yang confuse apa beza Green Fit dengan i-food. Rasanya ramai dah tahu tentang kelebihan Green Fit. Green Fit nama pun dah green bermakna ianya benda hijau yang merupakan fiber. Fungsi Green Fit untuk membersihkan usus. Jadi ianya sangat baik untuk mengatasi masalah sembelit, buasir, najis keras, buang air tapi rasa tak puas atau untuk orang yang kurang makan sayur dan buah juga membantu orang yang dah berusaha nak turunkan berat seperti dah jaga makan dan dah bersenam tapi tak turun-turun jugak (usus yang tak bersih menyukarkan proses penurunan berat badan). Untuk info lanjut boleh baca entri saya sebelum ini tentang Green Fit di >>SINI.


Ok, sekarang pasal i-food. I-food ni khasiatnya lebih menyeluruh dari kepala sampaila hujung kaki. Hipocrates, bapa perubatan Barat pernah berkata:

"Jadikan makanan sebagai ubat-ubatan dan ubat-ubatan sebagai makanan."

Maksudnya di sini, makanan yang baik boleh menjadi ubat kepada penyakit malah lebih baik kerana ianya bersifat semulajadi berbanding pengubatan menggunakan pil yang bersifat sementara (tahan sakit) dan boleh memberi kesan negatif kepada hati serta buah pinggang dalam jangka masa panjang. Di sini saya tak bermaksud melarang anda makan ubat hospital pulak tau. Ikut apa yang dinasihatkan oleh doktor tapi dalam masa yang sama kita cuba merawat penyakit dengan menggunakan makanan yang baik seperti i-food. Kemudian apabila penyakit semakin pulih boleh kurangkan dos ubat-ubatan sedikit demi sedikit.


Apa tu i-food?

I-food ialah singkatan kepada intelligent food. Makanan bijak, wah :)). I-food ialah makanan kesihatan organik semulajadi dari New Zealand yang membekalkan khasiat seimbang yang diperlukan oleh tubuh. Pakar-pakar kesihatan pun dah selalu sebut, nak sihat mesti makan makanan seimbang. Tapi kebanyakan kita hari ni mengamalkan cara pemakanan yang tak seimbang dan akhirnya merosakkan sistem badan. 


I-food bersifat cleansing (membersih darah) juga bersifat balancing (menyeimbangkan zat yang diperlukan). Dalam mengubati, saya biasanya akan syorkan i-food dan kemudian barulah diikuti dengan supplemen lain seperti Avail Propolis, lisselife dan Woman Lobata.


I-food Mengubati

Jom kita tengok kelebihan i-food kepada setiap organ badan kita. Kelebihan ini didapati berdasarkan testimoni orang yang pernah menggunakannya. 


Migrain dan selalu sakit kepala

Ini pengalaman saya sendiri. Sejak dari zaman sekolah lagi saya mudah kena sakit kepala. Stress sikit sakit kepala. Berjemur sikit sakit kepala. Memang kaw-kaw punya sakit. Bila kena serang sakit kepala je saya akan telan paracetamol (ada satu jenama pil dia kaler biru, itu je yang boleh hilangkan sakit kepala saya sebab panadol dah tak berkesan). Lepas tu saya tidur dan bila jaga nanti sakit kepala pun hilang. Lama-kelamaan saya fikir sampai bila saya nak bergantung dengan pil?

Jadi bila dah jumpa i-food ni, saya amalkan secara konsisten setiap hari. Alhamdulillah, lepas tu saya perasan yang saya dah lama tak makan pil kaler biru tu lagi. Malah pil-pil tahan sakit macam tu dah tak wujud lagi dalam rumah saya :)). Syukur sangat-sangat.


Tekanan darah tinggi/jantung/tekanan darah rendah

Untuk orang yang ada tekanan darah tinggi, saya syorkan ambil i-food dan juga lisselife. I-food boleh mengawal paras kolestrol darah manakala lisselife membantu melancarkan peredarah darah (melarutkan darah beku dan membersihkan salur darah). Kalau untuk tekanan darah rendah ambil i-food sahaja. 


Gastrik/ulser perut/batu hempedu/hati

I-food juga boleh bertindak sebagai pembersih hati, usus dan perut. Sangat baik bagi orang yang ada masalah gastrik/ulser perut (ambil dengan Avail Propolis lebih baik) serta mencegah hati berlemak. Macam orang yang berdiet, saya syorkan sangat-sangat i-food ni selain Green Fit sebab apa sesetengah orang amalkan diet ekstrim supaya berat badan turun cepat (contoh: diet high protein low carbo) tapi sebenarnya penurunan berat badan secara mendadak ini boleh mengundang risiko hati berlemak. 


Gula dalam darah/kencing manis

I-food boleh membantu mengawalatur paras gula darah serta membantu pesakit kencing manis. Bagi mereka yang ada kencing manis, ambil sekali Avail Propolis kerana propolis boleh mengawal dan mengaktifkan insulin. Propolis selain diminum gunakan sebagai semburan pada kaki yang luka. Luka adalah sangat bahaya kepada orang kencing manis kerana boleh mengakibatkan amputasi (kena potong).


Buah pinggang

Penambahan asid urik dalam badan akan membentuk batu karang. Ada testimoni (credit to: encik khalid) terbaru, batu karang pecah setelah pengambilan i-food secara konsisten.


Rahim

Bagi mereka yang ada masalah berkaitan seperti senggugut, keputihan, sukar hamil saya syorkan ambil i-food juga untuk cleansing sebab kadang-kala penyakit yang kita hidapi berpunca dari dari darah yang tak bersih akibat toksin berlebih dalam badan. Kemudian ditambah dengan Woman Lobata bagi mereka yang kurang subur atau yang nak cantik (Woman Lobata tidak boleh diambil oleh pesakit endometriosis, cyst, fibriod, kanser payudara). Bagi masalah senggugut dan keputihan guna sekali FC Bio Sanitary Pad dan Avail Propolis (untuk masalah keputihan).


Alahan kulit/hidung (resdung)

Amalkan i-food dan propolis. I-food untuk membersihkan darah kotor dan tambah dengan Avail Propolis untuk menghalang jangkitan kuman (minum dan sembur di tempat yang sakit). Yang ni testimoni saya sendiri dan juga customer saya. Testimoni >>SINI dan >>SINI.


Banyak lagi kelebihan i-food kalau nak disenaraikan. Hari ni cukup setakat ni dulu. Boleh tengok entri lama saya tentang i-food di >>SINI.



I-food (20 sachet)

RM190 (harga bukan ahli)
RM160 (harga ahli)


Kalau anda tengok dalam senarai kelebihan i-food di atas, saya banyak cadangkan i-food diambil berserta Avail Propolis/Woman Lobata/Lisselife/FC Bio Sanitary Pad. Bila banyak produk rasa macam lagi banyaklah duit nak keluar betul tak? Tapi sebenarnya di sini lagi banyak anda beli lagi menjimatkan sebab boleh dapat harga pakej :)). Boleh hubungi saya untuk dapatkan info lanjut berkenaan harga.


"The More You Buy, The Less You Pay"

Untuk order/pertanyaan, hubungi saya:
sms/call : 019-7583883 atau
PM : Rina Avail atau
emel : inspirasihatcantik@gmail.com


Salam Ceria Cemerlang,

Mengenali Jenis Keputihan


As-salam..

Hari ni nak share dengan semua tentang keputihan. Rata-rata semua remaja dan wanita dewasa akan mengalami masalah ini. Keputihan sebenarnya adalah perkara yang normal. Ianya merupakan cairan yang keluar dari vagina. Apabila seorang kanak-kanak perempuan mula akil baligh mereka akan mengalami situasi ini. Keputihan yang normal seperti ini seharusnya tidak berbau, tidak gatal dan berwarna jernih. Rupanya kelihatan seperti putih telur mentah.


Namun semasa pengeluaran lendir adalah banyak (dalam tempoh waktu subur), kita harus menjaga kawasan vagina agar sentiasa kering dan bersih kerana kelembapan boleh mengundang bakteria. Suka saya  nak syorkan kepada anda gunakanlah FC Bio Pantiliner sebab pantiliner ini diperbuat dari kapas dan mengandungi herba yang baik untuk mencegah kulat dan bakteria. Kapas adalah bahan terbaik untuk menyerap peluh. Tukar pantiliner dengan kerap setiap 2-3 jam sekali pada waktu ini.



Bagaimana nak mengenali keputihan yang tidak normal?

Keputihan adalah tidak normal sekiranya lendiran yang keluar seperti susu basi, likat dan liat berwarna kekuningan atau kadang-kala kelihatan seperti gumpalan keju dan menimbulkan rasa gatal. Bagi keputihan yang sudah memasuki peringkat teruk, warnanya kelihatan keabuan atau kehijauan dan berbau sangat hanyir dan busuk. Sekiranya dibiarkan tanpa rawatan boleh mengakibatkan kesan buruk di kemudian hari. Bakteria atau kulat yang menyebabkan keputihan boleh menyerang tiub fallopio dan uterus (rahim) mengakibatkan seorang wanita itu tidak subur dan mengalami kesukaran untuk hamil.



Apakah punca keputihan tidak normal?



contoh keputihan akibat jangkitan kulat


Keputihan abnormal boleh berlaku akibat terlalu letih dan stress atau kerana jangkitan. Terdapat beberapa jenis jangkitan iaitu:

1.    Kulat Candida atau Monilia
Warna putih susu, likat, berbau yang agak kuat dan vagina menjadi gatal.

2.    Parasit Trichomonas Vaginalis
Cairan kental, berbuih, berwarna kuning atau kehijauan dengan bau hanyir.

3.    Bakteria Gardnella
Boleh membuatkan vagina rasa gatal dan sangat terganggu. Warna cairannya adalah keabuan, berair, berbuih dan berbau hanyir.

4.    Virus
Keputihan akibat infeksi virus juga sering ditimbulkan akibat penyakit kelamin seperti Condyloma, herpes, HIV / AIDS.

5.    Benda asing
Perkara yang satu ini sering diabaikan, namun sebenarnya ia sangat penting. Benda-benda yang tidak sengaja masuk ke dalam vagina seperti rambut ataupun benang dari seluar dalam. Dan pernah tak terfikir pad biasa yang kita gunakan (diperbuat daripada recycle paper) mempunyai banyak bendasing? Klik >>SINI untuk baca tentang proses pembuatan tuala wanita. Kalau anda rajin cuba tepuk-tepuk sikit pad biasa tu (cari tempat yang ada cahaya), rasa macam gebu tapi boleh nampak banyak debu halus (habuk dari kertas hancur) berterbangan. Partikel-partikel halus macam debu ini mudah terselit di celah kulit menyebabkan bakteria bersarang.


sumber info >>SINI.


Cara merawat dan mencegah keputihan

Bagi anda yang mengalami masalah keputihan (tak normal) dan kegatalan, selain mendapatkan rawatan doktor anda juga boleh lakukan perawatan tambahan sendiri. Antara produk yang saya syorkan, sekiranya anda masih menggunakan pantiliner biasa (diperbuat daripada recycle paper) tukar kepada FC Bio Pantiliner. Renjiskan pantiliner ini dengan sedikit air. Pakai dan tukar setiap 2 jam sekali. Pakaian dalam juga pastikan diperbuat daripada kapas dan salin dengan kerap juga. Kemudian semasa period pakai FC Bio Day/Night. Jangan pakai yang diperbuat daripada kertas sampah pulak tau ;D.



Pantiliner - RM10 (20 pcs)
Day - RM11 (10 pcs)
Night - RM12 (10 pcs)

*Nak beli borong pun boleh. Harga borong lebih murah.

Dan lagi satu supplemen Avail Propolis. Amalkan minum (campur dalam air)/titik bawah lidah setiap pagi dan malam sebelum tidur. Boleh dicampur dengan air dan semburkan ke kawasan vagina. Avail Propolis ni bagus sebab ianya boleh mencegah bakteria, kulat dan virus. Juga boleh merawat luka. Dan banyak lagi khasiat sampingan yang kita boleh dapat dengan mengamalkannya. Nak baca lebih lanjut tentang Avail Propolis boleh klik >>SINI.


RM78/botol (10 ml)
3 botol - RM180 (lebih jimat)


Untuk order/pertanyaan, hubungi saya:
sms/call : 019-7583883 atau
emel : inspirasihatcantik@gmail.com

Testimoni i-kids : Radang Tonsil


As-salam :)).

Apa khabar semua? Macam mana hujung minggu anda? Saya punya hujung minggu tersangatlah bizi sebab adik (ipar) melangsungkan perkahwinannya. Tahniah Iz dan Zul :)). Cepat-cepat timang baby ye. Jumaat hari nikahnya, dalam sibuk-sibuk sempat jugakla saya pegi poskan order customer. Yela tak sedap rasanya customer dah bank in tapi tak hantar cepat-cepat sebab saya biasa customer bank in jer terus proceed untuk pos. Yang bestnya, order yang saya pos ke Sarawak Jumaat tu pun boleh sampai satu hari je (hari Sabtu sampai).


Dan yang lebih menggembirakan, tiba-tiba dapat sms dari Puan Noreen hari Jumaat tu:



Alhamdulillah :)). Pada yang belum tau tentang i-kids, boleh rujuk entrinya kat >>SINI


Harga sebotol : RM68
Harga 3 botol : RM168 (lebih jimat)


Untuk order/pertanyaan, hubungi saya:
sms/call : 019-7583883 atau
PM : Rina Avail atau
emel : inspirasihatcantik@gmail.com

Bertemu lagi nanti :)).


Salam Ceria Cemerlang,

Testimoni i-kids : Anak Selalu Demam dan Selesema


As-salam :))

TQ buat customer saya, Asma sebab sudi sms kan testimoni i-kids. Masa tu asma beli sebotol je dulu untuk percubaan. Alhamdulillah ada perubahan yang positif. Dan semalam asma beli repeat order lagi sebanyak 3 botol.




Untuk ibu-ibu penyayang sekalian, saya suggestkan i-kids sebagai supplemen untuk meningkatkan antibodi si kecil anda. Dengan keadaan cuaca yang tak menentu dan kadang-kala berjerebu kanak-kanak yang belum kuat antibodinya mudah diserang penyakit terutamanya batuk, demam dan selesema. Kalau kanak-kanak yang ada asma mungkin akan alami gejala yang lebih teruk lagi. Bagi anak kecil yang mudah kena radang tonsil pun bagus beri makan i-kids. Ada seorang customer saya tu, anaknya kerap demam dan selalu kena radang tonsil, alhamdulillah dah bertambah baik lepas amalkan ikids.


Dari pengalaman saya sendiri, sejak amalkan i-kids sebagai supplemen untuk anak-anak kami dah kurang sangat buat kunjungan ke klinik. Dalam setahun adalah sekali. Kalau demam atau selesema pun biasanya tak teruk dan cepat sembuh. Alhamdulillah.


Baca >>SINI untuk info lanjut tentang i-kids. Kanak-kanak mesti suka sebab boleh kunyah macam gula-gula. Rasanya seperti makan gula-gula susu. Tapi yang bagusnya i-kids ini diperbuat daripada kolustrum semulajadi TANPA bahan pewarna, perisa tiruan atau tambahan gula sebagai pemanis. Jadi ianya tidak akan merosakkan gigi anak kita. Yang lebih penting supplemen ini mempunyai pengesahan HALAL dari JAKIM.


RM68/botol (200 tablet)

*PROMOSI: Beli 2 botol dan dapatkan diskaun 50% bagi botol ke-3

Untuk order/pertanyaan : 

sms/whatsapp : 019-7583883 atau
emel : inspirasihatcantik@gmail.com

Kanser Ovari : Bahaya Dan Sukar Dikesan


As-salam :)).


Bila baca pasal kanser terutamanya kanser yang selalu menyerang kaum wanita rasa takut sangat dan berdoa agar dijauhi dari penyakit berbahaya sedemikian. Tapi doa je tak cukup kan. Kita kenalah jaga kesihatan seperti yang disarankan oleh pakar kesihatan - jaga pemakanan dan amalkan cara hidup sihat. Nak jaga makan tu ok lagi tapi bab nak bersenam tu yang payah sikit selalunya kan hehe, termasuk saya jugalah.


Di samping itu, digalakkan untuk ambil supplemen memandangkan gaya hidup dan corak pemakanan kita hari ni dah tak begitu menyihatkan macam zaman nenek moyang kita dulu. Saya sekeluarga pun dah mula makan supplemen sejak berkecimpung dalam dunia supplemen ni hehe. Tak rugi pun makan supplemen ni.


Antara supplemen yang saya (dan juga suami) amalkan ialah i-food untuk membersihkan hati dan darah serta mengambil Avail propolis sebelum sarapan. Propolis ni baik untuk meningkatkan daya imuniti badan kita, anti-virus, anti-kulat, anti-bakteria dan boleh mencegah pertumbuhan sel kanser.



i-food (20 sachet)

RM190 (harga bukan ahli utk first time buyer)
RM160 (harga ahli utk repeat)

Avail Propolis (10 ml)

RM78/botol
RM180/3 botol


Hari ini saya nak kongsi info tentang kanser ovari. Kanser ovari mungkin tak sepopular kanser payudara atau kanser serviks namun kanser ini adalah salah satu kanser reproduktif wanita yang paling bahaya dan sukar dirawat. Kanser jenis ini berada di tangga ketiga sebagai kanser paling kerap berlaku selepas kanser serviks dan kanser rahim.


Mengapa kanser ovari sangat bahaya?

Ovari adalah kilang telur wanita yang kedudukannya begitu jauh ke dalam pelvis menyebabkan doktor sukar mengesan kehadiran struktur abnormal pada peringkat awal.

Penyakit ini juga tidak menunjukkan sebarang gejala khusus yang memberikan petanda awal  menyebabkan kebanyakan kes lambat dikesan. Kebanyakan pesakit kanser ovari hanya datang menemui doktor setelah keadaan melarat dan mencapai peringkat akhir (peringkat 3 dan 4).

Kanser ovari menyebabkan takungan air di dalam abdomen sekitar peringkat 3 dan 4 menyebabkan perut penghidapnya membesar. Keadaan ini membuatkan wanita menyangka diri mereka semakin gemuk dan tidak menjangkakan menghidap kanser ovari kerana tiada sebarang kesakitan dirasai.


Siapa Yang Berisiko?

Menurut laporan Pendaftaran Kanser Kebangsaan 2003, kadar insiden kanser ovari adalah paling tinggi di kalangan wanita berusia 50-59 tahun. Bagaimanapun kanser ini boleh berlaku kepada wanita yang lebih muda, malah ada kes yang melibatkan gadis belasan tahun.


Wanita bujang dan tidak pernah hamil. Risiko bagi wanita yang pernah melalui proses kehamilan adalah 30-60% lebih rendah kerana pengurangan kitaran ovulasi (akibat kehamilan).


Tanda-tanda 

Kebanyakan pesakit tidak mempunyai gejala khusus dan hanya dapat dilihat setelah penyakit mulai teruk. Tanda-tanda biasa yang ada ialah:

  • Rasa sakit/tidak selesa pada bahagian abdomen/pelvis
  • Perut semakin membesar tetapi tidak hamil/terasa ketulan di perut
  • Senggugut/sakit perut tidak mengira waktu
  • Pendarahan dari vagina/haid yang tidak menentu
  • Putus haid pada usia muda
  • Sukar membuang air kecil/besar
  • Hilang selera makan, berat badan susut, perut kembung, sakit pinggang, letih-lesu (kanser sudah berada di peringkat akhir)
  • Sakit ulu hati dan kerap kencing
  • Gangguan dalam pusingan haid seperti lambat/tidak datang pada waktu yang dijangkakan, haid tidak teratur (datang di luar waktu haid) atau datang haid tetapi sedikit-sedikit dan berpanjangan
  • Mandul/kurang subur/kerap gugur


Jenis-jenis Kanser Ovari

Secara amnya kanser ovari dibahagikan kepada 3 kategori:

1. Kanser ovari yang berasal dari selaput ovari

Dikenali sebagai 'epithelial ovarian cancer'. Jenis ini adalah paling kerap berlaku (70-80% daripada keseluruhan kanser ovari). Juga paling kerap berlaku di kalangan wanita berusia.

2. Kanser ovari dari stroma: sex cord stromal tumor

Biasanya merembes hormon seperti estrogen atau testosteron menyebabkan pendarahan dari vagina, ketumbuhan rambut berlebihan atau mempunyai ciri fizikal seperti lelaki.

3. Kanser ovari sel germa

Berlaku di kalangan wanita muda dan remaja


Punca-punca

Sehingga hari ini pakar tidak dapat mengesahkan punca utama mengapa kanser ini berlaku namun sering dikaitkan dengan faktor pemakanan dan genetik (keturunan).

Memang tak dinafikan 90% penyakit adalah berpunca dari perut. Sebab itu walau sesibuk mana pun kita harus jaga pemakanan. Hindarkan makanan yang berlemak, makanan segera, makanan diproses/diawet, makanan bergoreng. Banyakkan makanan berserat tinggi, makanan organik, sayur-sayuran dan buah-buahan. Sekiranya anda dari golongan yang kerap memilih jenis makanan yang kurang sihat, saya sarankan anda ambil i-food sebagai supplemen. Macam saya cakap masa mula-mula tadi, i-food sangat baik untuk membersihkan hati dan darah daripada bahan toksin.


Penggunaan tuala wanita daripada recycle paper = kanser ovari?

Memang tiada kajian menyeluruh pernah dibuat untuk mengesahkannya dan mesti orang pertikaikan, kalau betul tuala wanita dari recycle paper membahayakan kenapa masih dijual juga? Contoh paling mudah, rokok. Kenapa rokok masih dijual sedangkan rokok memang membahayakan? Jadi terpulang pada diri sendiri. Kita ada pilihan untuk menggunakan tuala wanita yang BUKAN diperbuat daripada recycle paper seperti FC Bio (tuala wanita dari kapas). Mencegah itu lebih baik kan. Baca >>SINI mengapa saya berpendapat tuala wanita biasa yang diperbuat daripada recycle paper mungkin mengancam kesihatan wanita.



FC Bio Sanitary Pad


Penggunaan bedak talkum = kanser ovari?

Penggunaan bedak talkum yang mengandungi asbestos telah dikaitkan dengan peningkatan risiko kanser dan ia telah dikaji sejak 1973 lagi. Selepas asbestos dilarang dalam pembuatan bedak talkum, kajian telah dilakukan oleh Universiti Harvard meliputi 80 ribu pesakit menunjukkan peningkatan risiko kanser ovari jenis serius sebanyak 40% di kalangan wanita yang menggunakan bedak talkum di kawasan alat genital mereka. Tetapi kajian tidak menunjukkan berapa kekerapan memakai serta jumlah yang dipakai. Sebagai langkah pencegahan, jangan gunakan bedak talkum pada bahagian tersebut.


sumber info kanser ovari : artikel dari majalah dan akhbar.

Untuk order/pertanyaan, hubungi saya:
sms/call : 019-7583883 atau
PM : Rina Avail atau
emel : inspirasihatcantik@gmail.com

Salam Ceria Cemerlang,

Testimoni Propolis: Demam, Batuk & Asma


As-salam :))


SMS dari anis, customer saya yang setia dengan AVAIL Propolis. Sebelum ini anis sering mengalami demam dan batuk yang mungkin berpunca dari penyakit asma yang dihidapinya.




Apa itu asma?

Asma adalah sejenis penyakit saluran pernafasan kronik yang melibatkan saluran udara yang membawa udara masuk dan keluar dari paru-paru. Ia menyebabkan kekejangan dada dan sesak nafas yang dikenali sebagai 'serangan asma'.

 Bagi pesakit asma, saluran udara yang mengalami keradangan adalah sangat sensitif apabila terdedah kepada rangsangan atau 'pencetus'. Ia akan menjadi sempit dan menyebabkan kesukaran bernafas.


Jenis-jenis asma

Terdapat 2 jenis asma iaitu : asma alahan dan bukan alahan.


Asma alahan disebabkan oleh alergen (pencetus alergi). Debunga, kulat dan hama adalah contoh alergen yang terdapat dalam udara. Apabila pesakit asma bernafas, alergen ini akan mencetuskan gejala asma kepada penghidapnya. Perisa makanan dan ubat-ubatan juga boleh mencettuskan gejala asma sekiranya dimakan oleh pesakit asma yang alah kepada kandungan yang terdapat di dalamnya.


Asma bukan alahan pula, pencetusnya tidak ada kaitan dengan alahan tetapi masih mampu menyebabkan penyempitan pada saluran udara sebagaimana tindakan alergen. Contoh-contoh pencetus bukan alergen: asap, debu, senaman, demam dan selesema.


sumber rujukan tentang asma : SINI


Kebaikan Avail Propolis

Propolis sangat kaya dengan flavonoid (34 jenis). Flavonoid mampu bertindak sebagai anti-oksida, anti-radang, anti-virus dan anti-alergi. Ia menguatkan daya imuniti badan. Avail Propolis diekstrak dengan menggunakan teknik bioteknologi terkini : Ekstrasi Cecair Superkritikal. Kaedah ini tidak melibatkan penggunaan alkohol, bahan beracun dan lebih banyak bahan aktif dapat diekstrak.


Baca lebih lanjut tentang Avail Propolis di >>SINI.


RM78/botol (10 ml)
RM180/3 botol

"The more u buy, the less u pay"


Untuk order/pertanyaan, hubungi saya:
sms/call : 019-7583883 atau
PM : Rina Avail atau
emel : inspirasihatcantik@gmail.com


Salam Ceria Cemerlang,

Popular Infomation

 

Copyright © ! Inspirasi Sihat&Cantik !. Designed by Whitey Mommy