Sebarang pertanyaan boleh
sms/whatsapp/wechat ke 0197583883


Senggugut, Endometriosis, Cyst dan Cara Mengatasinya


As-salam :).

Senggugut mungkin dianggap perkara normal yang boleh berlaku kepada setiap perempuan yang period.  Bezanya mungkin ada yang teruk sangat-sangat hingga menjejaskan kehidupan seperti terpaksa ambil cuti sakit dan sebagainya, sebahagiannya pula sakit yang tidak terlalu teruk dan ada juga yang tak pernah mengalaminya.


Tapi kita kena ambil perhatian sebenarnya tentang senggugut ini terutamanya yang senggugut teruk dan ada tanda-tanda lain seperti heavy flow dan diikuti dengan darah berketul-ketul serta period yang berpanjangan. Ini mungkin tanda-tanda penyakit yang lebih serius.


Nak share pengalaman sendiri. Dulu saya juga ada masalah senggugut yang agak teruk. Rasa sakit selalu menyerang di bahagian pinggang hingga kadang-kadang nak berjalan pun susah. Darah yang keluar juga berketul-ketul. Tapi sebab masa tu pengetahuan tak ada, tak pernah nak ambil tahu maka saya biarkan sahaja masalah tersebut dengan anggapan ianya normal. Dalam peti ais memang sentiasa sediakan pain killer macam ponstan atau panadol menstrual tanpa ada kesedaran bahawa ubat-ubatan tersebut akan membahayakan kesihatan dalam jangka masa panjang. Pil-pil seperti itu sebenarnya tidak akan menyelesaikan masalah sebaliknya meredakan kesakitan buat sementara sahaja.


Alhamdulillah, sekarang masalah senggugut tu dah hilang. Terima kasihlah kepada kawan yang perkenalkan pad herba Avail kepada saya :). Barulah tahu tentang kesan-kesan pemakaian tuala wanita yang tidak berkualiti (diperbuat daripada recycle paper). Dulu bagi saya, asalkan pad tu murah sudahla. Setakat nak pakai tampung darah kotor je kot lepas tu buang. Buat apa nak pakai yang mahal-mahal. Tapi saya terlupa, organ kewanitaan kita adalah aset paling penting. Seharusnya beri penjagaan terbaik termasuklah memilih pad yang lebih berkualiti.


Oklah, mungkin anda yang sampai ke blog saya ini sebab nak cari maklumat tentang cara mengatasi masalah senggugut, cyst dan endometriosis kan? Saya sharelah sikit-sikit info yang saya kumpul dari pelbagai artikel (majalah/googgle). Moga-moga anda mendapat manfaatnya.


Apa Itu Senggugut?

Mungkin ada pembaca di kalangan adik-adik yang baru akil baligh yang musykil tentang istilah senggugut ini. Pada adik-adik yang belum tahu, senggugut itu ialah kesakitan yang datang time period. Misalnya, rasa sakit perut (bahagian ari-ari), sakit pinggang, sakit bahagian belakang, rasa loya, muntah, cirit-birit dan sakit kepala. Kalau yang teruk sangat tu kadang-kadang boleh pengsan. Kenapa boleh kena senggugut, tiada sebab yang nyata. Menurut pakar ianya berkaitan dengan pengeluaran hormon prostalgaldin yang berlebihan menyebabkan pengecutan otot rahim berlaku dengan lebih kuat, tu sebab kita rasa sakit.



Tak perlu nak macam ni setiap bulan dah. Amalkan pemakaian pantiliner FC Bio (Avail), setiap hari sewaktu hari bersih dan teruskan menggunakan pad day/night FC Bio (Avail) semasa period. In shaa allah sedikit demi sedikit senggugut akan berkurangan.



Jenis-jenis senggugut

Senggugut ada 2 jenis. Jenis yang pertama tak berbahaya digelar senggugut primer (primary dysmenorrhea). Biasanya senggugut jenis ini dialami oleh golongan remaja atau wanita dewasa dalam lingkungan 20-an serta masih belum berkahwin. Senggugut jenis ini akan beransur kurang setelah berkahwin dan melahirkan anak.


Jenis yang kedua ni puan-puan kena ambil berat sebab kalau dah kahwin dan dah melahirkan senggugut masaih tak hilang-hilang, ada kemungkinan ianya sengugut jenis kedua yang iaitu senggugut sekunder (secondary dysmenorrhea). Senggugut jenis kedua ini adalah petunjuk kepada penyakit endometriosis disebabkan masalah rahim terbalik (retroverted uterus) jadi darah haid tu melimpah ke belakang rahim.


Apa itu endometriosis dan cyst?



Cyst ni macam kantung cecair. Waktu pembedahan doktor dan jururawat akan pastikan cyst ni tak pecah sebab baunya yang sangat busuk.


Penyakit endometriosis berlaku apabila tisu dari selaput dalam rahim telah tumbuh di tempat lain di luar rahim (biasanya di ovari, belakang rahim, tiub fallopio, pundi kencing dan juga tempat aneh yang lain seperti parut caeserean). Tisu endometrium ini juga boleh tumbuh pada dinding dan otot rahim yang akan menyebabkan penyakit adenomyosis. Sekiranya keadaan ini berlaku di ovari, darah akan berkumpul di situ lalu menyebabkan cyst ovari. Apabila tisu endometrium ini melekat di sesuatu tempat ia akan tumbuh dan menebal akibat rangsangan hormon dalam kitar haid. Lapisan ini juga akan mengeluarkan darah apabila seseorang wanita itu period.


Mengapa Endometriosis Boleh Terjadi ?

Menurut pakar, punca terjadinya penyakit ini tidak begitu jelas namun dikaitkan dengan masalah rahim terbalik jadi darah haid tu melimpah ke belakang rahim. Faktor lain mungkin disebabkan masalah gangguan hormon berpunca dari faktor pemakanan, persekitaran dan juga stress akibat tekanan. Saya pernah bertemu dengan seseorang yang menghidap penyakit adenomyosis, katanya semasa muda beliau suka menggunakan tampon. Jadi, penggunaan tuala wanita yang tidak berkualiti juga mungkin merupakan salah satu faktor. Apatah lagi tampon, yang memang disumbatkan ke dalam.


Pertumbuhan endometriosis bergantung kepada hormon estrogen yang dikeluarkan ketika haid maka ia akan terus membesar dan merebak menyebabkan senggugut menjadi semakin serius. Endometriosis yang dibiarkan berlarutan menyebabkan kesan buruk dalam jangka masa panjang, boleh menyebabkan kesukaran untuk hamil atau kerap mengalami keguguran.


Mengatasi Masalah Senggugut, Endometriosis dan Cyst Secara Semulajadi

Selain perubatan moden (ubat-ubatan dan pembedahan), langkah alternatif yang boleh dilakukan ialah dengan cuba mengawal pertumbuhan endometriosis dan cyst tersebut agar pembedahan yang berulangkali boleh dielakkan. Penyakit ini tiada ubatnya dan agak sukar menghilangkannya terus walaupun sudah dibuang melalui pembedahan kerana ianya boleh berulang. Ini disebabkan penyakit ini dikatakan berkait rapat dengan masalah ketidakseimbangan hormon iaitu berlebihan hormon estrogen. Maknanya selagi belum menopaus atau rahim tidak dibuang selagi itulah risiko endo dan cyst tersebut untuk tumbuh semula adalah tinggi. 


Saya pernah terbaca beberapa artikel di internet salah satu cara untuk mengawal pertumbuhan endo dan cyst ini ialah dengan mengurangkan kadar kemasukan estrogen-menyamar ke dalam tubuh (xenoestrogen). Estrogen-menyamar ini apabila bergabung dengan estrogen sebenar dalam tubuh kita mengakibatkan estrogen berlebihan. 


Oleh itu, saranan saya antara usaha yang boleh dilakukan ialah dengan cara:


1. Menukar tuala wanita biasa kepada FC Bio Sanitary Pad

Tuala wanita biasa yang diperbuat daripada recycle paper mungkin mengandungi sisa dioksin yang menyumbang kepada estrogen berlebihan dalam badan (xenoestrogen). Boleh baca pendapat saya tentang hal tersebut di >>SINI. FC Bio Sanitary Pad, Avail adalah pilihan yang lebih selamat kerana ianya diperbuat daripada kapas yang mempunyai daya serapan yang lebih baik dan juga berherba yang boleh mencegah jangkitan kuman.


Rasululullah s.a.w juga ada menyebut kapas sebagai bahan terbaik untuk menghilangkan darah. Kita semua sedia maklum antara kapas dengan kertas, mana yang mampu menyerap dengan lebih baik kan? Tambahan dengan cuaca panas di negara kita memakai pakaian termasuk tuala wanita daripada kapas adalah lebih baik. Jangan tak tahu, kawasan vagina kita kalau berpeluh juga boleh mendatangkan penyakit misalnya kemaluan berbau dan sebagainya.


Diriwayatkan daripada Aisyah r.a katanya: Seorang perempuan bertanya kepada Nabi s.aw: Bagaimanakah cara orang perempuan mandi dari haidnya? Perawi Hadis berkata: Kemudian Aisyah menyebutkan bahawa baginda mengajarkan cara mandi kepada perempuan tersebut. Di antara sabda baginda: Kemudian kamu ambil kapas yang disapu misk iaitu bauan kasturi, lalu kamu bersucilah dengannya. Perempuan itu berkata: Bagaimana cara bersuci dengannya? Baginda bersabda: Maha Suci Allah! Kamu bersucilah dengannya dan baginda pun bersembunyi. Sufian bin Uyainah memberi isyarat kepada kami dengan meletakkan tangan pada wajahnya. Perawi Hadis melanjutkan ceritanya: Aisyah berkata: Aku menarik perempuan itu kerana aku sudah tahu apa yang dikehendaki oleh Nabi s.a.w. Lalu aku berkata kepada perempuan tersebut: Sapulah tempat keluar darah haidmu dengan kapas itu.

Cara menggunakan FC Bio Sanitary Pad untuk membantu mengatasi masalah senggugut/endometriosis/cyst adalah dengan memakai pantiliner (hijau) setiap hari. Renjiskan dengan sedikit air (jangan sampai lencun) sekadar untuk mengeluarkan herba dengan lebih cepat. Ganti pantiliner setiap 2-3 jam sekali. Mungkin ada yang tanya, elok ke pakai pantiliner everyday? Kalau pantiliner 'biasa-biasa' yang materialnya kertas tu memang kurang elok dari sudut kesihatan. Tapi pantiliner FC Bio ni tak apa. Sebab ianya daripada kapas. Panties kita pun kainnya kapas kan ;). Semasa period pula, gunakan pad day/night. Beza day dengan night ni dari segi kepanjangan, day 24 cm night 30 cm.



FC Bio Sanitary Pad, diperbuat daripada kapas dan berherba

Pantiliner - RM10/20 pcs
Day - RM11/10 pcs
RM12 - RM12/pcs

Untuk buat belian secara pakej yang lebih menjimatkan:

PAKEJ 3 BUNDLE


20 packs pantiliner
20 packs day
20 packs night

Harga asal = RM612
Harga pakej = RM405 sahaja

*jimat sangat-sangat, boleh share pakai dengan kawan atau famili


PAKEJ COMBINATION


6 packs pantiliner
6 packs day
6 packs night

Harga asal = RM198
Harga pakej = RM172 sahaja

*kalau rasa nak half combination juga boleh :)


2. Mengambil Suplemen Avail Propolis

Propolis bersifat menseimbangkan. Amalkan minum propolis 5 titik 2x sehari pagi dan malam in shaa allah boleh menseimbangkan hormon. Ianya juga bagus diamalkan sekiranya berhasrat untuk hamil. Ia boleh membantu meningkatkan daya imuniti badan, membantu merawat keputihan serta boleh merencat sel-sel kanser. Memang banyak lagi manfaat Avail Propolis ini kepada kesihatan. Info lanjut tentang Avail Propolis boleh baca >>SINI.

RM78/botol (10 ml)
RM180/3 botol (lebih jimat)



PAKEJ FC BIO SANITARY PAD + Avail PROPOLIS

FC Bio = pakej combination (6 pantiliner + 6 day + 6 night) 
*pakej combination boleh ubahsuai, cth tak nak day, nak pantiliner dengan night sahaja pun boleh 
Propolis = 1 botol  

Harga asal (kalau beli berasingan) : RM250
Harga  PROMOSI RM230

Pakej penjimatan:

FC Bio = 2 bundle (cth: 1 bundle pantiliner + 1 bundle night)
Propolis = 3 botol


Harga asal (kalau beli berasingan) : RM574
Harga  PROMOSI RM410


3. Lebih berhati-hati dalam memilih makanan, kosmetik dan mengamalkan gaya hidup sihat

  • Digalakkan makan buah-buahan seperti nanas dan betik serta menambah serat/fiber dalam menu harian. Enzim daripada buah nanas dan betik dikatakan baik untuk menyingkirkan sisa-sisa darah manakala serat boleh mengurangkan peredaran hormon estrogen dalam sistem badan. 
  • Memilih makanan organik seperti sayur dan ayam organik kerana bebas pestisid. Sisa racun serangga juga menyumbang kepada xenoestrogen.
  • Mengurangkan pengambilan daging merah, minuman berkafein, air bikarbonat, coklat bergula, produk tenusu (cheese, butter dll), produk berasaskan soya, makanan bergoreng serta mengandungi pewarna serta perisa tambahan dan makanan/minuman yang dibungkus dengan plastik (lebih-lebih lagi makanan panas).
  • Menghindari kosmetik yang mengandungi mineral oil dan paraben.
  • Hindari daripada stress dan bersenam.


Untuk order/pertanyaan, hubungi saya:
sms/call : 019-7583883 atau
PM : Rina Avail atau
emel : inspirasihatcantik@gmail.com


Salam Ceria Cemerlang,




31 comments:

umiliza989

kawan saya baru je operation buang sebelah tiub folopio...kesan dari senggugut macam nie lah

eyka

salam..erm,cam ner erk na hilanakan rasa sakit neyh??sy berumur 18 thun, sy mula priod neyh tem sy 11 tahun,dan sy kene senggugut mula 14 tahun..sakit sy neyh,dberi obt pown x berkesan..lau minyak x brkesan,minum air obt pun xberkesan..skit sy neyh brmula 2 hari sblm priod shngga hari 4 or ke 5 priod..boleh tak bg petua??

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty

umiliza..tu la sedihkan..ada bnyk punca wanita zaman moden kena penyakit-penyakit mcm ni..selain faktor pemakanan, persekitaran kita kena tukar juga pad yg kita pakai..

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty

@eyka


eyka boleh cuba spt yg akak cadangkan dalam entri di atas :)

Anonymous

salam..saya berumur 20 tahun..sejak kebelakangan nie period saya xteratur..sya tidak mengalami senggugut dan hanya sakit pinggang biasa ja..yg paling sya risau kekadang walaupun dah abih period dlm 3 4 hari ttpi slps pada 2 ada lg cecair pekat macam period warna coklat k'hitaman atau warna merah pekat..kadang2 ada kadang2 xdk..sampaikan nk solat pown ragu2 smaada period atau darah lain..adakah sya mmpunyai masalah atau ap ey???bley tolg jelaskan kepada sya ap patut sya lakukan untuk mengatasi masalah nie..
terima kasih

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty

Kalau dr sudut ragu-ragu nak solat/ibadah lain ini jawapan yg akak boleh beri:

Haid keluar terpisah-pisah dan berhenti-henti dalam tempoh kebiasaannya. Maka apabila ada darah dikira haid. Apabila tidak ada darah dan kering dikira suci. Contoh: tempoh biasa haid selama lapan hari, datang dalam sesuatu bulan selama empat hari kemudian berhenti dua hari, kemudian datang semula selama dua hari. Maka empat hari pertama dikira haid, dua hari pertengahan yang bersih dan kering dikira suci (perlu solat dan puasa) dan dua hari berikutnya bersama darah dikira haid. Ini kerana kebiasaan haidnya adalah lapan hari. Ini kerana asal hukum darah yang keluar dari kemaluan wanita dikira sebagai darah haid, selama tidak dipastikan darah itu bukan darah haid. Inilah pandangan Syeikh al-Islam Ibn Taimiyyah.


Kalau dr segi kesihatan, adik x perlu bimbang selagi tiada penyakit spt senggugut teruk. Itu perkara biasa, akibat ketidakseimbangan hormon. Selagi haid datang tiap-tiap bulan masih dikira sbg haid yg teratur


Kalau adik masih ragu-ragu boleh dapatkan nasihat dr doktor :)

luz_hafe

great info..thanks for sharing..memang menakutkan..engtkan tak da apa tp sgt bhya..slau org pndang remeh ja

Anonymous

salam,sy berumur 24 tahun,baru mndirikan rumahtangga pd jun yg lepas,sy mengalami masalah period yg berpanjangan slps berkahwin...skrang dah hari ke 20,tp masih blum ade tnda2 nk habis..sy dah merujuk dgn doktor,dan doktor ckp hormon tak stabil..ape yg perlu sy lakukan bg masalah sy ni..

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty

puan anonymus,

oleh sebab puan tidak meninggalkan alamat emel utk sy reply jawapan maka sy jawab di sini saja ya..harap puan datang kembali ke sini utk lihat jawapannya.


mula-mula sy nk tanya adakah puan pernah mengalami masalah yg sama sebelum berkahwin?


ada tak puan mengalami tanda-tanda endometriosis spt senggugut teruk, sakit belakang dsb?


ada bbrp kemungkinan bg masalah puan ini spt:

jangkitan kuman
endometriosis/cyst


sy nasihatkan puan dapatkan pandangan kedua spt mendapatkan pemeriksaan lanjut dr klinik pakar (bukan klinik biasa) utk melakukan scan bg mengesan cyst/endometriosis


ini disbbkan ramai wanita yg baru dpt mengesan penyakit ini setelah mendirikan rumahtangga.


sy doakan yg terbaik utk puan :)

Anonymous

Assalam..saya brumur 22tahun..sdah brumah tngga..sjak dua bln lepas period sy trsangatlah sdikit..n drah keluar bersama lendiran putih bersih..hnya untuk 1 hari sahaja darah kluar brsama lendiran putih bersih...hari2 lain hnya stitik dua sahaja darah yang keluar...tmpoh haid slalunya hanya 4-5hari shaja..bermkna 1 hri drah kluar brsama lendiran n 3@4hri drah hnya 1,2 ttik sahaja...adakah ini normal?ada tak produk yang boleh sy gunakan untuk normalize kan priod sy? sy bru brcadang untuk mnggunakan avail propolis..adakah sesuai untuk mslah mcm ini?

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty

puan anonymus,


oleh sbb puan baru berkahwin jd pd pendapat sy itu mungkin penyebab berlakunya masalah haid yg sedikit tu..jd ianya mungkin normal


utk lebih kepastian, puan boleh dptkan nasihat doktor krn sy hanya boleh memberikan pendapat berdasarkan pengalaman


sy sarankan puan menggunakan pad herba avail iaitu FC Bio. Tentang avail propolis juga sgt baik utk puan gunakan krn ia boleh membantu mencegah kanser dan masalah yg berkaitan dgn sakit puan spt keputihan.


selain itu puan boleh cuba green fit atau woman lobata. Green fit walaupun khusus utk sembelit tp dr testimoni customer sy mrk dpt manfaat lain jugak mcm period jd teratur dan menambahkan keintiman suami isteri.

Woman Lobata pula khusus utk dalaman wanita.

Anonymous

salam nak cerita

saya dulu ada masalah senggugut sejak dari umur 14 tahun.masa dulu2 tu saya makan panadol menstrual yg warna pink.mula2 ok.....lama2 tak lut dah.kadang2 saya tuam perut dengan penutup periuk yg dibalut ngan tuala.masa dulu tahun 90'an manalah ada ubat mcm zaman sekarang.umur 19 tahun period tambah sakit sampai saya akan rasa loya,termuntah dan buang air besar.itulah start saya ke klinik ambik bius setiap kali sakit.bius tu kadang2 tahan 2-3 bulan saya tak sakit dah.kalau bius 15 minit dah rasa lega dan lepastu hilang sakit.after some years saya pun pikir2 takkan nak bergantung makan pil/inject je nanti takut efek badan pulak.saya pun cuba rawatan alternatif iaitu saya pakai pantiliner herba(bukan jenama avail),saya pergi urut kaki reflexology ,makan jamu dan sapu losyen halia kat bahagian perut yang sakit tu.kesannya memang berhasil saya kalau period mmg tak rasa siap boleh menyanyi2 lagi.padahal dulu kalau period je habis kebas pinggang,beku, muka kejung,kaki tangan sejuk,termuntah,memang tersiksa la.nasihat saya kalau ada adik2 yang masih sekolah kalau tak mampu nak try semua pun at least try la beli pad herba atau beli jamu kat mydin contohnya jamu puteri binary.

Anonymous

Aslmualaikm...saya mngalami mslh snggugut ni stiap kali period..sya berharap sgt2 dpt slesaikn mslah ni.mcm2 ubat saya ambil. Tp sya tkt dgn kesan2 buruk ubat tu...slalunye kalau sya snggugut cume 1 hari shj...

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty

betul tu..senggugut kita jgn pandang ringan. Kita rawat dgn cara paling mudah spt gunakan pad herba. Ramai org x tahu punca senggugut salah satunya akibat penggunaan tuala wanita x berkualiti (dibuat dr recycle paper). Dgn alasan pad beli yg murah sudah. Pdhal bahagian kewanitaan tu lah yg kita kena jaga dan pelihara kan :)

Anonymous

Salam...saya ada endometriosis...br2 ni alhamdulillah sy dah mengandung 5 mnggu...tp sy riso berlaku keguguran berulang pd 1 st trimester? Ada kah ubat smpingan yg boleh sy ambil untuk mengatasi mslah keguguran akibat dr pnyakit endometriosis ini? Tq

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty

Selain daripada memastikan sentiasa membuat pemeriksaan dgn gynae, puan blh cuba ifood+propolis juga :).

Anonymous

Salam sy sudh berumahtgga 3thun.tp msh blum dikurniakan zuriat dsbabkan sy mengalami endometriosis,sy ingn bertnya slain dri pembedahn ada cara lain untk kecutkn@hilangknnya.trma ksh

suria sabri

salam.sy berumur 27thn.sebelum berkahwin sy x pernah kene sengugut.pd 2011 sy mengalami keguguran.doktor menasihati sy supaya melakukan d&c.selepas dr itu setiap kali period sy akan mengalami sengugut.sy juga ada berjumpa doktor o&g,doktor ckp rahim sy cuma bengkak sedikit.adakah sy ada masalah lain?

Rina AVAIL

waalaikumussalam puan anonymus,

endometriosis agak sukar utk menghilangkannya terus. selagi puan masih ada period selagi itu potensi endo utk tumbuh adalah besar.


apa yg boleh puan lakukan adalah utk mengawal pertumbuhannya sahaja. saranan sy cuba amalkan avail propolis. avail propolis bersifat menseimbangkan hormon.


selain itu, gantikan pad biasa yg puan pakai kpd fc bio sanitary pad.


puan juga haruslah mengamalkan gaya hidup sihat dan berhati-hati dalam memilih makanan spt yg sy sebutkan dlam entri di atas.

Rina AVAIL

waalaikumussalam puan suria sabri,

terima kasih krn bertanya. semoga puan diberi kekuatan dalam menghadapi ujian ini.

sy tidak boleh memberikan sebarang pandangan krn doktor yg merawat puanlah lebih mengetahui akan kondisi puan.


sekiranya puan berasa bimbang boleh jumpa doktor lain utk mendapatkan pandangan kedua.

:)

ARNIZA MDN

assalamualaikum .. saya baru kluar hospital kemarin pagi di sbb kan masalah ini .. firstly, saya tak tau pun saya menghidapi pyakit ni koz dua hari lalu saya sakit kat bwah perut .. then saya di hantar ke kecemasan .. selepas tu doktor check da memeriksa keadaan saya dan menyatakan saya menghadapi masalah ini .. saya baru berumur 21 tahun dan masih bujang .. saya amat sedih bila doktor mengatakan sukar mendapatkan anak apabila kawin kelak ... saya kebinggunggan dan tercari2 rawatan .. doktor ada mensyorkan buat pebedahan namun mereka hanya berikan ubat utk mnahan sakit dan mengawal tindakan hormon kerna mereka kata apabila buang bnda ni akan tumbuh lagi di mana2 ,, .. saya mohon, berikan saya rawatan/cara yg tbaik utk pyakit ini tidak berlarutan ... :'(

Rina AVAIL

Waalaikumussalam cik arniza mdn,

Sy amat bersimpati.Semoga saudari diberi kekuatan utk menghadapi ujian ini.In shaa allah setiap penyakit ada ubatnya.

Spt yg diberitahu oleh doktor cyst ini mmg boleh tumbuh lagi.Saudari blh mengawalnya.Banyakkan membaca artikel ttg cara2 mengawal pertumbuhan cyst spt diet yg sesuai, makanan yg ptt dihindari, amalkan gaya hidup sihat serta mengambil supplemen yg sesuai spt yg telah sy cadangkan dlm entri di atas.

tenku butang

http://tengkubutang.blogspot.com/

Done follow sini no. 221.. salam kenal..
Jom follow teman lik.. leh saling kunjung
Mengunjung pasni kan.. heee..

Anonymous

salam. thanks 4 d info, but my mom said that this herb pad is expensive. yes, i admit, our health is more valuable, but i can do nothing.me myself do not have enough money to buy this pad. hu2..dont know whats d solution..

Anonymous

assalamulaikum. akak. saya masih confuse ni. senggugut tu mesti rasa sakit kat bawah ke, anything yang rasa sakit waktu haid tu namanya senggugut? sebab saya bila haid je, xde plak sakit bhgian bwh, cuma sakit blkg, dkt tulang blkg yg trlampau sgt..ada kalanya sikit je bleh thn ada yg x bleh thn...ada skali tu skit blkg tu rse cam nak mati je..ya allah..yg tu apa plak akk? confuse saya.

soalan kedua, knp tiap kali haid je wktu sakit tu, rasa nk ke tandas, buang air besar? yg tu plak apa reasonnya ya?

maaf panjang, harap akak bleh jelaskan...terima kasih bnyk2

Rina AVAIL

Hai tenku butang..thanx ya sudi follow..salam ukhuwah

Rina AVAIL

Waalaikumussalam cik anonymus,

rasanya harga pad ni masih mampu milik iaitu rm10, rm11 dan rm12 :)

Rina AVAIL

Waalaikumusalam..

itu pun salah satu senggugut juga..mmg sometimes rasa sakit bhg pinggang dan belakang sama mcm akk kena dulu. Cubalah pakai pantiliner avail ni mudah2an blh kurangkan sakit senggugut tu :)

Deera Vivac

Assalammualaikum..sis
Thn 2011 sy telah mmbuat pembedahan krn cyst di ovari sy da pecah..
Skrg ni sy bru dpt tahu cyst masih ada di ovari sblh kanan sy..dlm ukuran 4cm..
Adakah sy mmg perlu utk melakukan pembedahan bg mmbuang cyst tersebut?
Adakah care lain utk mengubatinya selain melakukan pembedahan... :'(

Rina AVAIL

@Deera Vivac

Semoga puan tabah menghadapi ujian ini. Sekiranya cyst tersebut masih kecil x perlu pembedahan. Sy cadangkan sis ambil propolis secara konsisten dan pakai pantiliner herba Avail setiap hari. In shaa allah propolis membantu merencatkan tumbesaran cyst tersebut. Dan bertukarlah kepada pad herba avail semasa period krn pemakaian pad biasa sedikit sebanyak mempengaruhi tumbuhnya cyst tersebut.

rina avail
This comment has been removed by a blog administrator.

Popular Infomation

 

Copyright © ! Inspirasi Sihat&Cantik !. Designed by Whitey Mommy