Berpuasa Dengan I-food : Supplemen Makanan Untuk Diet & Pesakit GastrikAssalamualaikum..

Hari ini dah masuk hari ke-4 kita berpuasa. Rasanya belum terlambat untuk saya ucapkan selamat berpuasa kepada semua. Semoga ramadhan kali ini sama-sama kita beroleh keberkatan dariNya.


Hakikatnya, bulan ramadhan ini selain memberi peluang kepada kita meningkatkan amalan kerohanian juga  adalah masa yang paling sesuai untuk berdiet. Cuba bersahur tanpa nasi dan gantikan dengan makanan berserat lain iaitu:


  • makanan dalam kumpulan bijirin dan bijian seperti barli, gandum, oat, sekoi, tepung suji dan tepung penuh mil 
  • kacang dan kekacang seperti badam, beras perang dan bran
  • buah-buahan berkulit kering seperti tamar, prun, buah tin dan aprikot 


Menurut pakar diet, adalah lebih sesuai mengambil makanan tinggi serat semasa bersahur kerana ianya lambat dihadamkan dan membantu kita untuk bertahan hingga berbuka nanti.


Sebagai pelengkap, cuba tambahkan i-food dalam menu bersahur anda kerana i-food adalah supplemen yang mempunyai khasiat yang cukup bagi mereka yang mengamalkan diet. I-food juga sangat baik untuk mereka yang sering masuk angin atau gastrik semasa berpuasa kerana i-food membantu mengurangkan asid perut. Kita juga akan rasa lebih bertenaga dan tak letih walaupun lapar.


i-food: RM190 (bukan ahli)/RM160 (ahli)

Selain itu, pilihlah makanan yang menyihatkan dan seimbang ketika berbuka. Sebaiknya makan dalam kelompok kecil tapi kerap bagi mengelakkan anda terlebih makan. Tetapkan satu sasaran yang realistik dan mampu dicapai dalam menurunkan berat badan. Jangan bergantung dengan produk pelangsingan/pil kurus yang menawarkan penurunan berat secara mendadak kerana penyusutan berat berlaku akibat kehilangan air dari tubuh atau tisu otot dan bukan dari pembakaran lemak.


Cuba juga produk Green Fit bagi yang mengalami masalah kesukaran membuang air besar. Najis lama (koprostasis) yang tertinggal dalam usus juga menjadi salah satu punca berat badan sukar diturunkan.


nota tambahan:
Untuk 2 minggu pertama, tubuh akan kehilangan air maka minumlah air dengan secukupnya ketika bersahur dan berbuka. Dalam 2 minggu terakhir barulah tubuh akan mula membakar lemak dari tubuh bagi menampung keperluan tenaga <-- inilah masanya nak kurangkan lemak badan :).
Salam Ceria Cemerlang,

No comments