Tuala Wanita Punca Barah Pangkal Rahim - Benar atau Palsu?


[keratan akhbar yang menimbulkan kekhuatiran]


Keratan berita di atas menimbulkan kerisauan yang bukan sedikit kepada kita golongan wanita. Kementerian Kesihatan diminta untuk cepat-cepat membuat penyelidikan ke atas produk tuala wanita yang sememangnya adalah keperluan setiap bulan bermulanya usia akil baligh hinggalah ke peringkat umur menopaus. 


Isu ini kelihatannya seperti baru dibangkitkan walaupun sebenarnya persatuan pengguna telah menimbulkan isu yang sama pada tahun 2002. Persoalannya, kenapakah tiada sebarang tindakan diambil sepanjang tempoh sepuluh tahun ini..sama ada menidakkan atau mengiakan apa yang dilaporkan oleh persatuan pengguna tersebut?


[keratan laporan persatuan pengguna berhubung isu tuala wanita]


Keratan berita di atas mengkhusus kepada persoalan barah pangkal rahim semata-mata namun bagaimana pula dengan penyakit-penyakit lain seperti keputihan, fibroid, senggugutendometriosis dan cyst?


Melalui pembacaan saya, punca kepada penyakit-penyakit ini tidak begitu jelas tetapi sering dikaitkan dengan gangguan hormon (betulkan kalau saya salah). Penawar kepada penyakit tersebut ini juga terbatas kepada pengambilan ubat tahan sakit (ada kesan sampingan untuk jangka masa panjang) ataupun pembedahan dan juga kesan yang lebih teruk mungkin pembuangan rahim.


Di sini saya tidaklah menyatakan 100% tuala wanita pakai buanglah yang menjadi punca hormon dalam badan wanita terganggu dan seterusnya mengakibatkan terjadinya penyakit yang disebutkan tadi. Namun sekiranya difikirkan KERTAS BUANGAN dikitar semula menjadi pelbagai produk serbaguna lainnya seperti kertas tandas, tisu termasuklah jugak tuala wanita. Kertas buangan tersebut akan melalui proses 'bleaching' menggunakan bahan kimia yang boleh memudaratkan kesihatan wanita untuk jangka masa panjang.


Saya sudah menulis tentang persoalan tersebut di >> SINI
Mungkin ada sesetengah individu mempertikaikan kesahihan produk tuala wanita berherba yang dikeluarkan oleh Availbeauty. Secara jujurnya, saya bermula sebagai PENGGUNA produk tersebut. Setelah melalui sendiri pengalaman SEMBUH daripada masalah yang saya deritai setiap bulan maka saya memutuskan untuk berkongsi kebaikan dengan wanita lain di luar sana.


Produk tuala wanita berherba adalah satu ALTERNATIF selain penggunaan tuala wanita kain yang agak kurang efisyen dari segi membersihkannya terutama untuk wanita yang bekerja.


Saya nyatakan di sini kelebihan tuala wanita herba Avail:

  • diperbuat daripada KAPAS
  • mengandungi HERBA yang membantu menyembuhkan keputihan, senggugut, masalah darah haid berketul² (pengalaman sendiri)
  • membantu MENCEGAH atau MUNGKIN MEMULIHKAN penyakit yang lebih serius seperti fibroid, cyst dan endometriosis (saya tulis mungkin sahaja kerana saya bukan pakar untuk mengiakan hal² perubatan seperti itu - tapi sudah disebutkan tuala wanita Avail mempunyai HERBA yang MUNGKIN boleh membantu - tak salah kita berusaha bukan)
  • MEMBANTU MENCEGAH kanser serviks (bukan memulihkan tapi membantu sahaja di samping mengambil suntikan HPV dan melakukan pemeriksaan pap smear)


Kesimpulannya, saya TIDAK mengatakan TUALA WANITA HERBA AVAIL adalah produk AJAIB tapi sekadar produk ciptaan MANUSIA (yang mungkin ada kekurangannya juga) yang dikeluarkan sebagai ALTERNATIF untuk membantu wanita. Hanya WANITA memahami masalah WANITA dan hanya yang TELAH CUBA sahaja TAHU kebaikan atau kelemahannya.notakaki:
Rasululullah s.a.w telah bersabda yang bermaksud: "Bagi setiap penyakit ada ubatnya. Apabila betul ubatnya, maka sembuhlah dengan izin Allah." (Riwayat Muslim)
Salam Ceria Cemerlang,

2 comments

sahromnasrudin said...

betul ke ini..harap ia bukanlah fakta tetapi hanya andaian

Rina Rahamat said...

sahrom: wallahualam..tp mmg benar tuala wanita diperbuat drpd recycle paper..tinggal lagi sama ada ia boleh datangkan penyakit sy tak tahu..cuma kalau difikir² kenapa wanita zaman dahulu takda pulak yg kena penyakit² kewanitaan yg aneh dan berbahaya mcm ni..