Lempoyang Alternatif Rawatan Kanser Serviks


As-salam..:)


Sekumpulan penyelidik UPM telah berjaya menemukan rawatan kanser serviks menggunakan sejenis herba tempatan iaitu lempoyang atau nama saintifiknya zingziber zerumbet. Ini satu berita yang menggembirakan buat kaum wanita.


Sebatian lempoyang itu dibuktikan mampu pergi terus kepada sel kanser dan juga mampu merawat kanser serviks pada peringkat awal lagi. Kelebihan sebatian ini selain selamat (semulajadi tulen tanpa bahan sampingan) ia juga boleh membunuh sel kanser serviks secara terpilih tanpa merosakkan sel² normal yang lain malah boleh digunakan bersama² ubatan kemoterapi. Kumpulan penyelidik tersebut juga menyatakan hasil kajian mereka itu bakal dikomersialkan dalam bentuk cecair untuk mencuci faraj dan juga jenis yang dimasukkan ke dalam faraj.


Baguslah kalau macam tu, bolehlah kita kaum wanita menggunakan produk tersebut nanti sebagai langkah penjagaan untuk bebas dari kanser serviks. Untuk orang yang takut kena cucuk jarum (suntikan pelalian HPV) tentulah ini berita baik untuk mereka hehe. 


Lagi satu jangan lupa untuk menukar tuala wanita biasa kepada tuala wanita berherba yang lebih bermanfaat untuk kesihatan organ wanita kita. Soal pemakanan juga perlu diambil perhatian (contohnya jangan makan banyak kepak ayam) dan bersenamlah selalu.


Gambar dari google: Inilah rupa lempoyang 


No comments