PENCARIAN AGEN/PENGEDAR 2014 !!

Peluang anda untuk menjana pendapatan dengan menjadi sebahagian dari team kami sebagai agen dropship/agen berdaftar/pengedar kawasan.


Bimbingan, panduan dan latihan akan diberikan.

Whatsapp/telegram/sms : Rina (0197583883)/ Mohd Subha (0197299927) untuk info dan pertanyaan.



Cara Berdiet Yang Mudah Untuk Orang Yang Selalu Langgar Pantang

Ada macam² cara orang berdiet kan. Mungkin ada yang pantang makan nasi, cuma makan salad dan buah ataupun makan tapi sangat sedikit. Saya cuma nak kongsikan satu tips yang mudah dan mungkin kurang membebankan bagi anda yang ingin berdiet tapi asyik langgar pantang. Tips ni mungkin anda dah pernah dengar atau cuba tapi pada pendapat saya ini cara ini paling selamat berbanding lain² cara.


[Tips Mudah Untuk Diet: Sila tampal di dinding dapur]

Kita biasanya buat terbalik ye tak? Breakfast like a pauper dan dinner like a king. Biasanya kita skip sarapan pagi kan sebab sibuk nak pergi kerja dan sebagainya. Tapi sesibuk mana pun kita sarapan jangan tinggal sebab sarapan yang paling penting kita ambil untuk membekalkan tenaga sepanjang hari. Ya, anda memang sangat sibuk dan memang tak sempat nak jamah apa² di waktu pagi..

Saya bukan pakar pemakanan tapi saya seorang yang sangat menitikkan beratkan pemakanan saya (saya makan apa sahaja tapi sangat selektif dengan apa yang saya makan).

Saya ada cadangan untuk anda yang ingin berdiet tapi suka langgar pantang ataupun suka tahan makan sebab nak diet punya pasal. Caranya:

Selepas bangun tidur: Minum air masak (ini wajib kan?) dan minum i-food atau ambil cereal bersama susu(oh ye, saya pernah terbaca susu tak elok diminum ketika perut kosong..jadi mari minum i-food sahaja..lepas minum air masak)

Rehat jam 10.00 pagi: Waktu ini nafsu makan membuak² kerana lapar (kalau saya lah)..apa kata kita breakfast like a king masa ini (nasi lemak ayam ke lontong kering ke soto ayam ke..apa² sahaja yang beratlah)

Tengahari: Lunch like a prince..tadi dah makan nasi lemak..nak makan nasi lagi ke? Bergantung..kalau lapar lagi ambil nasi tapi sedikit sahaja. Makan dengan lauk yang agak menyihatkan..tadi dah makan ayam kan..apa kata makan sayur pulak. Buah jangan lupa. Pandai² rancangkan..imbangkan makanan pukul 10.00 tadi dengan tengahari.

Kudapan waktu petang: Lapar lagi? Cukup. Jangan ambil makanan macam kerepek, biskut, kek dan makanan berkalori tinggi. Tanpa kita sedar makanan kudapan ini yang selalu buat kita gemuk. Ambil buah²an atau yoghurt pun sedap.

Makan malam: Pakar kata jangan ambil lepas pukul 7.00. Tapi Rasullullah ada bersabda, makan malam tak boleh ditinggalkan boleh mengakibatkan penuaan. Sepanjang hari asyik makan je kan. Dinner like a pauper. Makan roti cukup tak? Nak diet takkan nak makan nasi lagi kan. Ataupun makan sup je. Sedap juga. Sup cendawan ke. Jangan sup daging.

Malam: Apa? Lapar lagi. Cukuplah. Sebelum tidur minum green fit dulu. Bersihkan semula usus daripada sisa najis.



6 comments:

Amy Syaquena

alamak x nak diet tapi nak tambahkan berat badan la huhu...

note : follow sini juga ada masa jemput la singgah ke sinar raudah ye.

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty

Amy:haha..untunglah awak..boleh makan banyak²..sama macam saya..tapi jangan sangka badan kurus takde penyakit haa..

SobriMansor

uitsss....saya hari2 makan waktu petang jer lepas balik keje. Tapi pagi wajib amik segelas air masak. Orang tua2 kata untuk buang angin tak elok dalam badan. Air masak yang diminum waktu pagi mampu melancarkan peredaran darah dalam badan yang tengah sejuk.....

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty

mkn petang jer? waaa..sepanjang hari siang tak lapar ke? pagi mmg bagus minum air masak..minum ifood sekali cik sobri..

Mama Zharfan

tq for the tips :)
teori memang me dh tau--bab2 praktik tu kdg2 terbabas heheheh

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty

mamazharfan:haha..saya juga sama..cakap saja lebih..

Popular Infomation

 

Copyright © ! Inspirasi Sihat&Cantik !. Designed by Whitey Mommy