BELI & MENANG WANG TUNAI RM1000 !!!

Dengan belian minima 9 pek pad herba avail (fc bio sanitary pad) anda akan menerima 1 Pencuci Muka Organik bersaiz 50 ml bernilai RM35 serta 3 tiket cabutan bertuah WANG TUNAI RM1000 !!!

WHATSAPP/SMS : Rina (0197583883) untuk info dan pertanyaan.



Rakyat Malaysia Paling Ramai Gemuk? Kira BMI anda sekarang!

KUALA LUMPUR - Malaysia menduduki tempat pertama dalam kalangan negara-negara di Asia Tenggara yang paling ramai rakyatnya mengalami obesiti dan tempat keenam di negara Asia Pasifik, Dewan Rakyat diberitahu semalam.

Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin berkata, perkara itu perlu diberi perhatian semua pihak.

"Kita serius diancam dengan pengambilan gula berlebihan yang menyebabkan pelbagai penyakit termasuk diabetes," katanya semasa menjawab soalan Dr. Tan Seng Giaw (DAP-Kepong).

Seng Giaw ingin tahu tahap penggunaan gula berlebihan di Malaysia berbanding negara lain dan tindakan yang diambil kepada pihak-pihak yang melanggar peraturan yang telah ditetapkan.

Rosnah berkata, kadar pengambilan gula dalam kalangan rakyat Malaysia adalah terlalu tinggi iaitu purata 51 gram, melebihi saranan yang ditetapkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) iaitu 50 gram.


sumber : Kosmo!


Adakah kita sebahagian dari golongan yang diancam kegemukan atau obesiti?


Jom kira BMI sekarang.



The BMI is determined with the formula weight in kilogramm divided by height to square. To make it easy for visitor of your web page to calculate the Body Mass Index (BMI), use the BMI Script by BMI-Club in your web page . Allow me to call your attention to BMI.
Thank you for using the Body Mass Index calculator of BMI-Club.



<18.5 menunjukkan anda kurus/kurang berat badan
18.5 - 24.9 normal
25 - 29.9 berat badan berlebihan
>30 obesiti


Nilai BMI ini hanya sekadar rujukan sahaja. Bagi kanak-kanak, orang tua dan ibu hamil nilai ini tidak boleh dijadikan rujukan. Begitu juga dengan mereka yang berotot seperti atlet kerana BMI melebihi 30 juga tidak bermakna golongan ini mempunyai masalah obesiti. Dapatkan nasihat lanjut daripada doktor/pakar.


Rasanya mengapa rakyat Malaysia jadi gemuk/obesiti?


Fikir-fikirkan. Ubah cara pemakanan, rajin bersenam dan ubah kepada gaya hidup yang lebih sihat.


Rakyat sihat negara maju :)




Salam Ceria Cemerlang,
tel.:019-7299927/019-7583883
http://inspirasihatcantik.com


Senggugut, Endometriosis, Cyst dan Cara Mengatasinya


As-salam :).

Senggugut mungkin dianggap perkara normal yang boleh berlaku kepada setiap perempuan yang period.  Bezanya mungkin ada yang teruk sangat-sangat hingga menjejaskan kehidupan seperti terpaksa ambil cuti sakit dan sebagainya, sebahagiannya pula sakit yang tidak terlalu teruk dan ada juga yang tak pernah mengalaminya.


Tapi kita kena ambil perhatian sebenarnya tentang senggugut ini terutamanya yang senggugut teruk dan ada tanda-tanda lain seperti heavy flow dan diikuti dengan darah berketul-ketul serta period yang berpanjangan. Ini mungkin tanda-tanda penyakit yang lebih serius.


Nak share pengalaman sendiri. Dulu saya juga ada masalah senggugut yang agak teruk. Rasa sakit selalu menyerang di bahagian pinggang hingga kadang-kadang nak berjalan pun susah. Darah yang keluar juga berketul-ketul. Tapi sebab masa tu pengetahuan tak ada, tak pernah nak ambil tahu maka saya biarkan sahaja masalah tersebut dengan anggapan ianya normal. Dalam peti ais memang sentiasa sediakan pain killer macam ponstan atau panadol menstrual tanpa ada kesedaran bahawa ubat-ubatan tersebut akan membahayakan kesihatan dalam jangka masa panjang. Pil-pil seperti itu sebenarnya tidak akan menyelesaikan masalah sebaliknya meredakan kesakitan buat sementara sahaja.


Alhamdulillah, sekarang masalah senggugut tu dah hilang. Terima kasihlah kepada kawan yang perkenalkan pad herba Avail kepada saya :). Barulah tahu tentang kesan-kesan pemakaian tuala wanita yang tidak berkualiti (diperbuat daripada recycle paper). Dulu bagi saya, asalkan pad tu murah sudahla. Setakat nak pakai tampung darah kotor je kot lepas tu buang. Buat apa nak pakai yang mahal-mahal. Tapi saya terlupa, organ kewanitaan kita adalah aset paling penting. Seharusnya beri penjagaan terbaik termasuklah memilih pad yang lebih berkualiti.


Oklah, mungkin anda yang sampai ke blog saya ini sebab nak cari maklumat tentang cara mengatasi masalah senggugut, cyst dan endometriosis kan? Saya sharelah sikit-sikit info yang saya kumpul dari pelbagai artikel (majalah/googgle). Moga-moga anda mendapat manfaatnya.


Apa Itu Senggugut?

Mungkin ada pembaca di kalangan adik-adik yang baru akil baligh yang musykil tentang istilah senggugut ini. Pada adik-adik yang belum tahu, senggugut itu ialah kesakitan yang datang time period. Misalnya, rasa sakit perut (bahagian ari-ari), sakit pinggang, sakit bahagian belakang, rasa loya, muntah, cirit-birit dan sakit kepala. Kalau yang teruk sangat tu kadang-kadang boleh pengsan. Kenapa boleh kena senggugut, tiada sebab yang nyata. Menurut pakar ianya berkaitan dengan pengeluaran hormon prostalgaldin yang berlebihan menyebabkan pengecutan otot rahim berlaku dengan lebih kuat, tu sebab kita rasa sakit.



Tak perlu nak macam ni setiap bulan dah. Amalkan pemakaian pantiliner FC Bio (Avail), setiap hari sewaktu hari bersih dan teruskan menggunakan pad day/night FC Bio (Avail) semasa period. In shaa allah sedikit demi sedikit senggugut akan berkurangan.



Jenis-jenis senggugut

Senggugut ada 2 jenis. Jenis yang pertama tak berbahaya digelar senggugut primer (primary dysmenorrhea). Biasanya senggugut jenis ini dialami oleh golongan remaja atau wanita dewasa dalam lingkungan 20-an serta masih belum berkahwin. Senggugut jenis ini akan beransur kurang setelah berkahwin dan melahirkan anak.


Jenis yang kedua ni puan-puan kena ambil berat sebab kalau dah kahwin dan dah melahirkan senggugut masaih tak hilang-hilang, ada kemungkinan ianya sengugut jenis kedua yang iaitu senggugut sekunder (secondary dysmenorrhea). Senggugut jenis kedua ini adalah petunjuk kepada penyakit endometriosis disebabkan masalah rahim terbalik (retroverted uterus) jadi darah haid tu melimpah ke belakang rahim.


Apa itu endometriosis dan cyst?



Cyst ni macam kantung cecair. Waktu pembedahan doktor dan jururawat akan pastikan cyst ni tak pecah sebab baunya yang sangat busuk.


Penyakit endometriosis berlaku apabila tisu dari selaput dalam rahim telah tumbuh di tempat lain di luar rahim (biasanya di ovari, belakang rahim, tiub fallopio, pundi kencing dan juga tempat aneh yang lain seperti parut caeserean). Tisu endometrium ini juga boleh tumbuh pada dinding dan otot rahim yang akan menyebabkan penyakit adenomyosis. Sekiranya keadaan ini berlaku di ovari, darah akan berkumpul di situ lalu menyebabkan cyst ovari. Apabila tisu endometrium ini melekat di sesuatu tempat ia akan tumbuh dan menebal akibat rangsangan hormon dalam kitar haid. Lapisan ini juga akan mengeluarkan darah apabila seseorang wanita itu period.


Mengapa Endometriosis Boleh Terjadi ?

Menurut pakar, punca terjadinya penyakit ini tidak begitu jelas namun dikaitkan dengan masalah rahim terbalik jadi darah haid tu melimpah ke belakang rahim. Faktor lain mungkin disebabkan masalah gangguan hormon berpunca dari faktor pemakanan, persekitaran dan juga stress akibat tekanan. Saya pernah bertemu dengan seseorang yang menghidap penyakit adenomyosis, katanya semasa muda beliau suka menggunakan tampon. Jadi, penggunaan tuala wanita yang tidak berkualiti juga mungkin merupakan salah satu faktor. Apatah lagi tampon, yang memang disumbatkan ke dalam.


Pertumbuhan endometriosis bergantung kepada hormon estrogen yang dikeluarkan ketika haid maka ia akan terus membesar dan merebak menyebabkan senggugut menjadi semakin serius. Endometriosis yang dibiarkan berlarutan menyebabkan kesan buruk dalam jangka masa panjang, boleh menyebabkan kesukaran untuk hamil atau kerap mengalami keguguran.


Mengatasi Masalah Senggugut, Endometriosis dan Cyst Secara Semulajadi

Selain perubatan moden (ubat-ubatan dan pembedahan), langkah alternatif yang boleh dilakukan ialah dengan cuba mengawal pertumbuhan endometriosis dan cyst tersebut agar pembedahan yang berulangkali boleh dielakkan. Penyakit ini tiada ubatnya dan agak sukar menghilangkannya terus walaupun sudah dibuang melalui pembedahan kerana ianya boleh berulang. Ini disebabkan penyakit ini dikatakan berkait rapat dengan masalah ketidakseimbangan hormon iaitu berlebihan hormon estrogen. Maknanya selagi belum menopaus atau rahim tidak dibuang selagi itulah risiko endo dan cyst tersebut untuk tumbuh semula adalah tinggi. 


Saya pernah terbaca beberapa artikel di internet salah satu cara untuk mengawal pertumbuhan endo dan cyst ini ialah dengan mengurangkan kadar kemasukan estrogen-menyamar ke dalam tubuh (xenoestrogen). Estrogen-menyamar ini apabila bergabung dengan estrogen sebenar dalam tubuh kita mengakibatkan estrogen berlebihan. 


Oleh itu, saranan saya antara usaha yang boleh dilakukan ialah dengan cara:


1. Menukar tuala wanita biasa kepada FC Bio Sanitary Pad

Tuala wanita biasa yang diperbuat daripada recycle paper mungkin mengandungi sisa dioksin yang menyumbang kepada estrogen berlebihan dalam badan (xenoestrogen). Boleh baca pendapat saya tentang hal tersebut di >>SINI. FC Bio Sanitary Pad, Avail adalah pilihan yang lebih selamat kerana ianya diperbuat daripada kapas yang mempunyai daya serapan yang lebih baik dan juga berherba yang boleh mencegah jangkitan kuman.


Rasululullah s.a.w juga ada menyebut kapas sebagai bahan terbaik untuk menghilangkan darah. Kita semua sedia maklum antara kapas dengan kertas, mana yang mampu menyerap dengan lebih baik kan? Tambahan dengan cuaca panas di negara kita memakai pakaian termasuk tuala wanita daripada kapas adalah lebih baik. Jangan tak tahu, kawasan vagina kita kalau berpeluh juga boleh mendatangkan penyakit misalnya kemaluan berbau dan sebagainya.


Diriwayatkan daripada Aisyah r.a katanya: Seorang perempuan bertanya kepada Nabi s.aw: Bagaimanakah cara orang perempuan mandi dari haidnya? Perawi Hadis berkata: Kemudian Aisyah menyebutkan bahawa baginda mengajarkan cara mandi kepada perempuan tersebut. Di antara sabda baginda: Kemudian kamu ambil kapas yang disapu misk iaitu bauan kasturi, lalu kamu bersucilah dengannya. Perempuan itu berkata: Bagaimana cara bersuci dengannya? Baginda bersabda: Maha Suci Allah! Kamu bersucilah dengannya dan baginda pun bersembunyi. Sufian bin Uyainah memberi isyarat kepada kami dengan meletakkan tangan pada wajahnya. Perawi Hadis melanjutkan ceritanya: Aisyah berkata: Aku menarik perempuan itu kerana aku sudah tahu apa yang dikehendaki oleh Nabi s.a.w. Lalu aku berkata kepada perempuan tersebut: Sapulah tempat keluar darah haidmu dengan kapas itu.

Cara menggunakan FC Bio Sanitary Pad untuk membantu mengatasi masalah senggugut/endometriosis/cyst adalah dengan memakai pantiliner (hijau) setiap hari. Renjiskan dengan sedikit air (jangan sampai lencun) sekadar untuk mengeluarkan herba dengan lebih cepat. Ganti pantiliner setiap 2-3 jam sekali. Mungkin ada yang tanya, elok ke pakai pantiliner everyday? Kalau pantiliner 'biasa-biasa' yang materialnya kertas tu memang kurang elok dari sudut kesihatan. Tapi pantiliner FC Bio ni tak apa. Sebab ianya daripada kapas. Panties kita pun kainnya kapas kan ;). Semasa period pula, gunakan pad day/night. Beza day dengan night ni dari segi kepanjangan, day 24 cm night 30 cm.



FC Bio Sanitary Pad, diperbuat daripada kapas dan berherba

Pantiliner - RM10/20 pcs
Day - RM11/10 pcs
RM12 - RM12/pcs

Untuk buat belian secara pakej yang lebih menjimatkan:

PAKEJ 3 BUNDLE


20 packs pantiliner
20 packs day
20 packs night

Harga asal = RM612
Harga pakej = RM405 sahaja

*jimat sangat-sangat, boleh share pakai dengan kawan atau famili


PAKEJ COMBINATION


6 packs pantiliner
6 packs day
6 packs night

Harga asal = RM198
Harga pakej = RM172 sahaja

*kalau rasa nak half combination juga boleh :)


2. Mengambil Suplemen Avail Propolis

Propolis bersifat menseimbangkan. Amalkan minum propolis 5 titik 2x sehari pagi dan malam in shaa allah boleh menseimbangkan hormon. Ianya juga bagus diamalkan sekiranya berhasrat untuk hamil. Ia boleh membantu meningkatkan daya imuniti badan, membantu merawat keputihan serta boleh merencat sel-sel kanser. Memang banyak lagi manfaat Avail Propolis ini kepada kesihatan. Info lanjut tentang Avail Propolis boleh baca >>SINI.

RM78/botol (10 ml)
RM180/3 botol (lebih jimat)



PAKEJ FC BIO SANITARY PAD + Avail PROPOLIS

FC Bio = pakej combination (6 pantiliner + 6 day + 6 night) 
*pakej combination boleh ubahsuai, cth tak nak day, nak pantiliner dengan night sahaja pun boleh 
Propolis = 1 botol  

Harga asal (kalau beli berasingan) : RM250
Harga  PROMOSI RM230

Pakej penjimatan:

FC Bio = 2 bundle (cth: 1 bundle pantiliner + 1 bundle night)
Propolis = 3 botol


Harga asal (kalau beli berasingan) : RM574
Harga  PROMOSI RM410


3. Lebih berhati-hati dalam memilih makanan, kosmetik dan mengamalkan gaya hidup sihat

  • Digalakkan makan buah-buahan seperti nanas dan betik serta menambah serat/fiber dalam menu harian. Enzim daripada buah nanas dan betik dikatakan baik untuk menyingkirkan sisa-sisa darah manakala serat boleh mengurangkan peredaran hormon estrogen dalam sistem badan. 
  • Memilih makanan organik seperti sayur dan ayam organik kerana bebas pestisid. Sisa racun serangga juga menyumbang kepada xenoestrogen.
  • Mengurangkan pengambilan daging merah, minuman berkafein, air bikarbonat, coklat bergula, produk tenusu (cheese, butter dll), produk berasaskan soya, makanan bergoreng serta mengandungi pewarna serta perisa tambahan dan makanan/minuman yang dibungkus dengan plastik (lebih-lebih lagi makanan panas).
  • Menghindari kosmetik yang mengandungi mineral oil dan paraben.
  • Hindari daripada stress dan bersenam.


Untuk order/pertanyaan, hubungi saya:
sms/call : 019-7583883 atau
PM : Rina Avail atau
emel : inspirasihatcantik@gmail.com


Salam Ceria Cemerlang,




Tuala Wanita Daripada Kertas Recycle


Assalamualaikum..


Hari ini saya rasa macam nak cerita pasal kertas sebab isunya yang berkaitan dengan tuala wanita.



Cara pembuatan kertas dan bahaya dioksin


Saya rasa semua orang pun tahu kertas diperbuat daripada kulit kayu dan banyak proses yang melibatkan penggunaan bahan kimia untuk menghasilkan kertas yang berkualiti. Salah satu proses yang menjadi isu ialah proses pemutihan pulpa kayu tersebut. Kebanyakan pengeluar menggunakan gas klorin sebagai agen pemutih. Namun penggunaan bahan ini menghasilkan sejenis racun yang sangat berbahaya iaitu DIOKSIN.



Dioksin yang terhasil daripada proses pembuatan kertas tadi bukan sahaja mencemarkan air dan udara malah turut meresap ke dalam produk kertas itu sendiri. Walaupun pihak industri pulpa dan kertas menyatakan bahawa mereka telah menggantikan penggunaan gas klorin sebagai agen pemutih dengan ECF (Elemental Chlorine Free) atau TCF (Totally Chlorine Free) namun ECF bukanlah 100% bebas klorin (hanya mengurangkan sahaja); cuma TCF sahaja yang benar-benar bebas klorin. Sayangnya kebanyakan pengeluar memilih menggunakan ECF, sebahagian kecil sahaja yang menggunakan TCF disebabkan kos.



Dioksin punca perubahan hormon estrogen


Dioksin ialah sejenis hormone disruptors iaitu sejenis bahan yang mengganggu sistem hormon yang normal dalam tubuh manusia. Biasanya pengganggu hormon ini bertindak dengan menyamar sebagai hormon sebenar menyebabkan berlakunya pelbagai masalah kesihatan. Hormon yang paling kerap diganggu oleh toksin ini ialah estrogen maka toksin ini juga digelar xenoestrogen yang dikaitkan dengan kanser payudara, endometriosis dan lain-lain masalah reproduktif wanita.



Tuala wanita daripada kertas recycle


Pernah terfikir tak tuala wanita yang anda gunakan diperbuat daripada kertas? Yang lebih parah, kertas buangan (sampah-sarap) yang direcycle jadik tuala wanita. Yang kemudiannya anda gunakan untuk letak di bahagian sulit bagi tempoh yang bukan sekejap.


Secara purata, setiap wanita menggunakan 15 000 keping tuala wanita sepanjang hidup mereka!


Kertas recycle yang dikumpulkan akan melalui proses pemutihan sekali lagi bagi membersih dan menggebukannya. Sekali lagi sisa dioksin mungkin tertinggal pada bahan kertas tersebut. Setelah siap proses ini barulah kertas-kertas yang gebu umpama kapas tadi dihantar ke kilang-kilang pembuatan tuala wanita dan juga lampin bayi.




Adakah sampah-sarap ini digunakan untuk membuat tuala wanita dan lampin bayi pakai buang?

Isunya di sini adakah kita sebagai pengguna dapat memastikan produk berasaskan kertas seperti tuala wanita pakai buang dan lampin bayi pakai buang manakah yang benar-benar bebas klorin dan bebas daripada sisa dioksin?? 


Dan pernahkah kita terfikir tuala wanita mungkin salah satu punca kenapa sekarang ramai wanita mengalami masalah seperti senggugut, endometriosis dan cyst? Yang kita tak tahu punca penyakitnya secara jelas?


notakaki:
Catatan adalah berdasarkan pembacaan dan pandangan saya sahaja yang mungkin terdapat kekurangan di mana-mana.




Merawat Ketumbit/Tembel


Hai ^__^.

Nak tanya ni. Anda penah kena ketumbit tak? Atau nama lainnya tembel. Alah yang bengkak kat mata tu. Ketumbit/tembel ni biasanya tumbuh kat bahagian kelopak mata. Yang lucunya, penyakit ni orang kait-kaitkan dengan perbuatan suka mengendap. Haha.


Taklah. Sebenarnya kalau kita suka gosok-gosok mata tak mustahil ketumbit/tembel ni tumbuh sebab jari kita kan banyak bakteria. Dulu-dulu kalau tumbuh ketumbit/tembel ni saya akan cabut bulu mata di kawasan yang bengkak tu. Tapi kena pandai targetlah. Silap haribulan botak bulu mata dikerjakan.


Tapi sekarang saya dah jumpa petua baru nak pulihkan ketumbit/tembel ni. Dah tak payah susah-susah cabut bulu mata.


Caranya, 


Ambil sekeping FC Bio Sanitary Pad (tak kisah lah yang pek biru atau merah; yang hijau tak boleh sebab sikit sangat gelnya). Pastikan ambil yang bersih ya iaitu yang belum digunakan tau haha. Koyakkan sikit di bahagian permukaan pad tu dan basahkan sikit. Nanti akan timbul sejenis bahan berupa gel. 

Inilah rupa gelnya. Sapukan gel pada bahagian mata yang bengkak tu. Pad yang dah koyak tadi simpanlah dalam peti ais untuk kegunaan masa depan haha. Gel ni boleh juga buat sapu pada muka untuk tujuan masker atau scrubing.

Cara lain; 

Ambil sekeping FC Bio Pantiliner (hijau) yang bersih. Gunting kepada 3 bahagian. Ambil 1 bahagian dan basahkan sikit pada permukaannya. Kemudian tampal (bahagian yang melekat) pada sapu tangan dan ikat bahagian permukaan yang dibasahkan tadi pada mata yang kena ketumbit/tembel. Pakai macam ala-ala pirate lah. Yang lagi 2 bahagian boleh disimpan.

Cara yang saya kongsikan ni mungkin nampak melucukan tapi insya-allah berkesan. Saya dah cuba 2 kali. Alhamdulillah, ketumbit/tembel tu tak jadik.


Sekian sahaja untuk kali ini ^__^.



Salam Ceria Cemerlang,

Testimoni Pengguna Green Fit : Green Fit Sedap !


Assalamualaikum...

Biasanya orang malas nak ambil supplemen fiber dalam bentuk minuman kerana rasanya yang meloyakan tekak. Tapi TIDAK untuk Green Fit sebab customer sukakan rasanya yang sedap macam perisa epal walaupun Green Fit tidak mengandungi gula dan bahannya adalah 100% semulajadi.


Macam ni barulah semangat nak minum fiber selalu kan ^__^.



















Sihat dan Cantik Dengan Avail Propolis


Assalamualaikum..


Kali ni saya nak share dengan anda tentang khasiat dan kebaikan propolis keluaran AVAIL. Propolis sangat baik diamalkan kerana zat ini merupakan antibiotik semulajadi yang paling selamat. Yang baiknya, propolis boleh melawan bukan sahaja bakteria tetapi termasuk jugalah virus dan kulat berbanding antibiotik buatan yang hanya boleh melawan bakteria sahaja. Antibiotik buatan tidak dapat membunuh virus dan kulat.


Sebagaimana firman Allah SWT dalam Al-Quran surah An-Nahl ayat 69 :

"Kemudian makanlah dari tiap-tiap (macam) buah-buahan dan tempuhlah jalan Tuhanmu yang telah dimudahkan (bagimu). Dari perut lebah itu keluar minuman yang bermacam-macam warnanya, di dalamnya terdapat ubat yang menyembuhkan bagi manusia. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda kebesaran Tuhan bagi orang yang memikirkan."


Biasanya madu asli sangat sinonim dengan lebah dan orang lebih mengenal madu sebagai produk utama lebah. Berdasarkan petikan surah di atas, dijelaskan bahawa bahan yang dapat dijadikan ubat penyembuh bagi manusia adalah bahan yang keluar dari perut lebah dengan bermacam-macam warnanya. Sebenarnya selain madu, lebah juga sebenarnya menghasilkan pelbagai bahan lain yang berkhasiat seperti royal jelly, bee pollen, beebread, bee venom, honeydew, apilarnil dan juga propolis. Dalam banyak-banyak ini propolis adalah bahan yang terbaik. Di dalam madu asli juga sebenarnya terdapat propolis tapi sedikit sahaja.


Di dalam Al-Quran telah diterangkan secara jelas bagaimana lebah diperintah oleh Allah SWT untuk membuat sarang dengan mengambil makanan (resin) dari berbagai jenis tumbuhan untuk dijadikan madu dan produk lebah lainnya, termasuklah propolis sebagai penyembuh untuk pelbagai jenis penyakit. Lebah memang makhluk istimewa, ia merupakan makhluk Allah SWT yang memberi manfaat kepada manusia.


Apa itu propolis?

Propolis berasal daripada bahasa Yunani yang bermaksud 'pelindung kubu'.

Ianya adalah suatu zat yang dihasilkan daripada damar (resin) tunas tumbuhan yang dikutip oleh lebah pekerja yang berumur 21 hari, yang kemudiannya bercampur dengan lilin lebah, debunga dan air liur lebah.

Lebah akan menyapukan propolis pada sarang untuk memastikannya sentiasa dalam keadaan steril iaitu bebas dari kuman, virus atau bakteria bagi melindungi semua yang ada dalam sarang tersebut, misalnya ratu lebah, telur, bayi lebah dan madu. Propolis juga merupakan bahan yang digunakan untuk mengukuhkan, membaiki serta mengisi rekahan pada sarang lebah.


Kelebihan AVAIL Propolis



RM78/botol (10 ml)
3 botol RM180 (diskaun RM54)

MAL06011766T


AVAIL Propolis merupakan Brazilian Green Propolis semulajadi yang diekstrak dengan menggunakan teknik bioteknologi yang terkini iaitu Ekstraksi Cecair Superkritikal.


Kelebihan menggunakan proses ekstraksi ini adalah:

  • tidak melibatkan penggunaan alkohol
  • tidak beracun, tiada warna, tiada bau dan kestabilan tinggi
  • penggunaan suhu 31°C ; bahan aktif tidak dirosakkan
  • tiada bahan asing, logam berat. damar (resin) dan sisa pelarut
  • bahan alahan (prenyl caffeate) telah disingkirkan
  • lebih banyak bahan aktif dapat diekstrak (>300 jenis)


Avail Propolis mengandungi lebih 325 jenis bahan aktif yang sangat baik untuk manusia iaitu:

34 jenis flavonoid
15 jenis terpenes
>20 jenis asid organik
>8 jenis enzim
>10 jenis kumpulan ester dan aldehid
>18 jenis asid amino
>20 jenis zat galian
pelbagai jenis vitamin
polisakarida dan lain-lain


Kebaikan AVAIL Propolis:

  • Antibiotik semulajadi : anti-bakteria, virus dan kulat
  • Meningkatkan daya imuniti badan
  • Anti barah; mencegah pertumbuhan sel barah
  • Mengurangkan kesan sampingan rawatan barah
  • Mengurangkan jangkitan saluran pernafasan
  • Membantu masalah gastrousus (perut dan usus)
  • Membantu penyakit kulit, rongga mulut dan gigi
  • Membantu masalah sakit puan
  • Membantu masalah alahan
  • Mengawal dan mengaktifkan insulin; membantu pesakit kencing manis
  • Menyembuhkan keradangan
  • Melindungi hati
  • Anti pengoksidaan, menentang radikal bebas, mengaktifkan SOD, melambatkan proses penuaan
  • Membantu mencantikkan dan memutihkan kulit serta awet muda
  • Menstabilkan emosi dan menambah tenaga
  • Menguatkan saluran darah dan membantu peredaran darah

Cara Penggunaan


3 - 5 titik setiap hari.
Titiskan secara langsung ke bawah lidah atau rongga mulut (rasanya agak pahit).
Titiskan ke dalam air suam, susu, jus buah atau minuman madu.
Jangan campur propolis ke dalam air teh, minuman bergas atau air panas. Ini akan merosakkan bahan aktif ke dalam propolis dan juga mengganggu proses penyerapan.

*Mereka yang alah dengan debunga lebah boleh mengambil AVAIL Propolis. Insya-allah dengan pengambilan secara konsisten boleh menyembuhkan masalah alahan yang dihadapi.


Untuk order/pertanyaan, hubungi saya:
sms/call : 019-7583883 atau
PM : Rina Avail atau
emel : inspirasihatcantik@gmail.com



Salam Ceria Cemerlang,

Sihat, Langsing, Cantik & Awet Muda dengan Green Fit

As-salam..

Sihat, langsing, cantik dan awet muda. Mesti semua orang pun nak macam ni kan kan :D. Saya nak share tentang sejenis supplemen fiber yang sedap iaitu Green Fit. Bolehkah minuman ini jadikan kita sihat, langsing, cantik dan muda? Jom kita tengok dulu apa ada dalam Green Fit.


Serbuk epal 

Pepatah ada kata "an apple a day keeps the doctor away". Serbuk epal ialah bahan utama dalam Green Fit. Sebab tulah Green Fit ni sedap rasa epal. Tahu tak yang epal sebenarnya buah yang kaya dengan serat. 5 gram serat dalam sebiji epal bersamaan dengan 20% serat yang diperlukan oleh tubuh dalam diet seharian. Serat epal akan bertindakbalas dengan bakteria di dalam usus dan dapat membantu dalam proses penghadaman. Epal juga dikatakan adalah pengimbang lemak yang baik.


Serbuk gandum, lignin, sekam benih silium dan serbuk rumput gandum

Kesemua bahan ini merupakan serat. Kajian telah membuktikan serat gandum membantu untuk menurunkan berat badan dan menahan kelaparan. Lignin yang diekstrak daripada batang pokok kelapa sawit adalah sejenis serat tidak larut air yang berkesan untuk memerangkap kolestrol, garam hempedu, lemak, karbohidrat dan juga bahan toksin.


Psyllium husk merupakan pembersih usus semulajadi. Ia merupakan sumber utama diet fiber untuk mengatasi masalah berat badan serta berperanan menyeimbangkan kandungan gula dalam darah, merawat hypoglycemia, buasir, kencing manis serta boleh mengurangkan kolesterol dalam darah

#Sebab tu kalau minum Green Fit ni esoknya kita rasa macam kenyang je :).


Oligosakarida

Bahan ini pula bermanfaat dalam pertumbuhan bakteria baik dalam usus. Rangsangan pertumbuhan bakteria baik ini memberi kesan fisiologikal seperti melindungi reputan gigi, mengurangkan keletihan, meningkatkan peristalsis usus, mencegah sembelit, mempertingkatkan keimunan dan keracunan makanan.


Spirulina

Rasanya semua orang tahu akan khasiat spirulina kan? Spirulina kaya dengan pelbagai zat yang membolehkannya untuk membersihkan darah serta membuang toksin dalam badan. Spirulina juga membantu dalam meningkatkan kadar metabolisme badan; jadi memang membantu mereka yang ingin mengawal berat badan. Fungsi lain ialah seperti meningkatkan kolestrol baik dan menurunkan kolestrol jahat.


Alfalfa

Tumbuhan ini kaya dengan protein, kalsium, mineral, vitamin B, vitamin C, vitamin E dan vitamin K dan telah digunakan dalam dunia perubatan herba lebih 1500 tahun. Khasiatnya memang superb hingga tumbuhan ini digelar sebagai "bapa segala makanan". Cari sahaja di Google, memang banyak artikel tentang alfalfa. Selain untuk merawat penyakit dan mengatasi masalah penghadaman, yang paling menarik ialah alfalfa ini dikatakan mujarab untuk awet muda. Dikatakan juga alfalfa boleh menambahkan air susu ibu, merawat keputihan dan juga membantu dalam hubungan suami isteri serta mengatasi masalah nafas dan badan berbau.


Aloe Vera

Keberkesanan aloe vera terutamanya untuk kecantikan kulit dan rambut memanglah cukup popular malahan Cleopatra, ratu Mesir yang terkenal itu juga dikatakan menggunakan aloe vera sebagai rahsia kecantikannya. Aloe vera dikatakan mampu merangsang penghasilan kolagen yang baik untuk mengekalkan keremajaan  kulit. Tidak terhenti setakat itu, tumbuhan ini juga dikatakan dapat membersihkan bahagian perut dan saluran pencernaan bagi mengelakkan beberapa penyakit seperti gastrik dan ulser. Sifatnya yang beralkali juga dapat membantu mengurangkan masalah asid berlebihan dalam badan yang merupakan punca kepada masalah sukar menghadamkan makanan.


RM 75/box (15 sachet)

HARGA PROMOSI !!

RM 189/3 box (jimat RM36)
RM 438/9 box (jimat RM237)

Tentang rasa tak perlu khuatir sebab sedap macam minum jus epal :). Tak jemu pun nak minum hari-hari. Tidak mengandungi perasa, pewarna, pengawet dan gula tiruan. Tiada bahan julap dan tiada GMO (genetically modified organism). Semuanya bahan semulajadi! Green Fit best. Saya suka :D.



Untuk order/pertanyaan, hubungi saya:
sms/call : 019-7583883 atau
PM : Rina Avail atau
emel : inspirasihatcantik@gmail.com

Seminar Keusahawanan Avail


As-salam..

Bertemu kembali :).





Di sini saya nak menjemput anda semua untuk ramai-ramai menghadirkan diri ke Seminar Keusahawanan Avail yang akan diadakan di Hotel Selesa, Johor Bahru pada 20 Nov 2011 (Ahad) dari jam 2 - 6 petang.



SIAPA PATUT HADIR KE SEMINAR INI?


  • Ingin berniaga tetapi tidak tahu hendak berniaga apa
  • Ingin berniaga dengan modal rendah
  • Peniaga yang mencari produk yang mempunyai jualan ulangan tinggi
  • Mereka yang mencari pendapatan sampingan
  • Pernah menggunakan produk Avail dan ingin tahu dengan lebih mendalam tentang bisnes Avail


TAWARAN MENARIK!


Pada hari seminar, produk Avail Green Fit boleh didapati pada harga *RM20 sekotak. Harga biasa ialah RM75 sekotak.

*Tertakluk pada terma&syarat.


Harga tiket adalah RM35 (termasuk makan&minum petang serta door gift). Namun bagi yang membuat tempahan tempat melalui kami (Inspirasihatcantik), harga tiket hanya RM10 sahaja dan bagi 20 orang yang membuat tempahan terawal, kami akan bagi anda pas PERCUMA!!


Pada yang berminat bolehlah membuat tempahan tempat dengan menghubungi Rina (019-7583883)/Subha (019-7299927) atau emel kepada inspirasihatcantik@gmail.com (sertakan nama dan nombor yang mudah untuk saya hubungi) sebelum 18 November 2011.


Jumpa anda di sana!





Promosi Oktober : Green Fit RM20 Sekotak!


Assalamualaikum...

Green Fit RM 20 sekotak?

Ya. Harga asal Green Fit ialah RM 75 sekotak

Murah bukan? Ruginya kalau tak beli sekarang!



Sebab..

Tawaran ini sah sehingga 20 Oktober 2011 sahaja 

dan 

terhad pula kepada 20 orang terawal yang membeli dari blog ini.



Hebat betul tawaran ni!! Macam mana nak dapatkannya?

Ada syarat-syaratnya.

Iaitu,


Anda perlu membuat pembelian dalam bentuk pakej

Setiap pakej haruslah beserta dengan pembelian FC Bio Sanitary Pad.


Inilah masanya nak cuba tuala wanita berherba ini sekiranya anda belum pernah mencubanya. Sila baca entri saya sebelum ini tentang kelebihan FC Bio Sanitary Pad berbanding tuala wanita biasa yang terdapat di pasaran.



Ada 3 jenis pakej yang boleh dipilih. Ikutlah kesesuaian bajet anda.

Bagi pengguna biasa boleh ambil pakej 2+1.

Tapi tuala wanita tu macam banyak sangatlah pulak kan? 

Tak apa. Produk ini bukannya reput atau basi pun. Simpan buat stok atau kongsi dengan ahli keluarga wanita lainnya. Nak jual dengan kawan-kawan pun boleh.



1 set FC Bio Combination ada 6 pek pantiliner (20pcs/pek) + 6 pek day (10 pcs/pek) + 6 pek night (10 pcs/pek)
1 set FC Bio Pantiler ada 20 pek pantilener (20 pcs/pek)
[1 kotak Green Fit ada 15 sachet] x 3

Bagi yang berminat nak berniaga produk Avail, inilah masa yang paling tepat!

Pilih antara 2 pakej di bawah ini sementara stok masih ada.


[1 set FC Bio Combination ada 6 pek pantiliner (20pcs/pek) + 6 pek day (10 pcs/pek) + 6 pek night (10 pcs/pek)] x 5
[1 set FC Bio Pantiler ada 20 pek pantilener (20 pcs/pek)] x 5
[1 kotak Green Fit ada 15 sachet] x 15


[1 set FC Bio Combination ada 6 pek pantiliner (20pcs/pek) + 6 pek day (10 pcs/pek) + 6 pek night (10 pcs/pek)] x 15
[1 set FC Bio Pantiler ada 20 pek pantilener (20 pcs/pek)] x 15
[1 kotak Green Fit ada 15 sachet] x 90


Berminat?

Sila hubungi saya Rina di talian 019-7583883 atau Subha 019-7299927.

atau

PM saya di facebook Rina Avail ya.

Terima kasih dan jumpa lagi :).


Salam Ceria Cemerlang,

Mencari Rakan Pengedar Green Fit



Assalamualaikum..




Selain jadi pengedar tuala wanita, FC Bio Sanitary Pad saya turut aktif menjual dan mengedar lagi satu produk Avail iaitu Green Fit. Green Fit ni ternyata tinggi permintaannya. Saya pun tak sangka. 


Yang suka beli online tiada masalah sebab saya memang jual secara online. Yang mana tinggal sekitar Johor Bahru pula saya akan hantar terus ke rumah atau kita boleh jumpa di mana-mana tempat yang sesuai. Yang tak berapa gemar shopping online pula selalunya diaorang lebih suka dapatkan produk daripada pengedar terdekat di kawasan mereka. Ini salah satu faktor kenapa saya sangat-sangat perlukan rakan pengedar. Tapi kan sebenarnya shopping online lah best sebab tak payah susah payah keluar rumah, nak carik parking lagi, tak sempat sebab sibuk dengan urusan harian lagi betul tak? hehe. 


Dalam pakej Green Fit (pakej pengedar/usahawan) jumlah stok yang bakal anda dapat ialah 50 kotak (VIP) atau 210 kotak (QM). Boleh lihat pakej Green Fit di >>SINI. Kalau difikirkan jumlah stok ini taklah banyak mana pun. Dari pengalaman saya, dalam sebulan dua kalau anda aktif membuat promosi habis dah stok. Bagi anda yang jadi rakan pengedar saya (bawah Team Inspired), nama dan nombor telefon anda akan dimasukkan ke dalam bahagian senarai pengedar. Boleh lihat di >>SINI.



nota kaki:
Datanglah beramai-ramai ke gerai kami di Pesta Konvo UTM Skudai dari 22 Sept - 29 Sept. Jangan terlepas peluang mendapatkan pelbagai produk Avail termasuk Green Fit dengan tawaran harga yang menarik!



Salam Ceria Cemerlang,

Kenapa Saya Jual Tuala Wanita?


Assalamualaikum..




Nak tahu tak kenapa dalam banyak-banyak bisnes kecil yang ada saya pilih jual tuala wanita, FC Bio Sanitary Pad. Jenama inilah yang saya pilih untuk jual sebab saya guna dan kesannya baik untuk diri sendiri  serta jenama ni sajalah yang bagi peluang orang persendirian macam saya untuk berniaga tuala wanita. Sebenarnya dah lama saya berangan nak buat bisnes yang mudah, tak pakai banyak modal, rendah risiko dan tak perlukan saya pegi kelas kemahiran.


Mungkin ada yang anggap jual tuala wanita memalukan, takda kelas dan tak menarik langsung. Tapi biar saya cerita sebab-sebab bisnes ini lebih menarik perhatian saya berbanding bisnes benda-benda lain. 


Sebab saya wanita.

Rugilah kalau tak ambil peluang untuk jual. Dah tentu setiap bulan saya kena pakai benda ni. Alang-alang dah ambil stok banyak (beli secara pakej) saya juallah sekali dengan jiran-jiran dan kawan-kawan. Kalau dulu beli tuala wanita di pasaraya saya tak dapat apa-apa tapi sekarang dapatlah sikit duit poket untuk belanja dapur. Kalau rajin dan usaha lebih sikit dapat supply ke kedai atau farmasi. Taraf kita dah nampak up sikit dah tu. Jadi supplier. Cara-cara nak masuk farmasi ini akan diajar kalau anda jadi rakan pengedar saya.


Produk keperluan bukan kehendak.

Setiap bulan wanita dewasa yang sihat dan belum menopaus pasti akan keluarkan duit untuk beli tuala wanita. Mungkin anda kata di tempat anda dah banyak jual FC Bio Sanitary Pad ni jadi siapa yang nak beli dari anda? Saya rasalah stok yang ada dalam tangan anda takkan mampu nak menampung permintaan semua wanita yang ada di tempat anda tu. Silap-silap stok yang ada habis anda guna sendiri saja (kalau anda lelaki, ahli keluarga anda yang perempuanlah guna).


Bukan produk bermusim.

Jual kuih raya memang meletup kalau musim raya. Itu contoh produk bermusim. Tapi kalau jual tuala wanita tak kira musim raya, bulan puasa, musim panas atau musim hujan memang orang cari tak kira masa. Selagi wujud wanita di dunia selagi itulah ada permintaan kepada produk tuala wanita.


Produk tak reput atau basi.

Ambil stok banyak-banyak tapi lepas tu malas nak jual. Ini kes hangat-hangat tahi ayam lah ni. Tapi takda apa yang nak dirisaukan. Cepat atau lambat habis, produk jualan anda iaitu tuala wanita tetap boleh bertahan. Lainlah kalau anda berniaga nasi lemak atau kuih-muih. Lambat jual barang basi. Dah tentu rugi.


Jualan ulangan.

Best jual tuala wanita ni sebab dah memang pasti orang yang sama akan beli lagi dari kita bulan depannya. Maknanya jual tuala wanita ni bukan sekali saja. Tapi dapat jual kepada orang yang sama banyak kali. Pandai-pandailah anda nak jadikan mereka pelanggan tetap anda. Silap-silap sampai menopaus mereka jadi pelanggan tetap. Lama tu.


Modal rendah dan zero risiko.

Setiap bisnes ada risikonya. Orang kata kalau nak berjaya kena berani ambil risiko. Tapi macam keterlaluan tak kalau saya kata bisnes tuala wanita FC Bio ni zero risiko? Modalnya memang sangat rendah. Serendah RM160. Modal yang paling besar pula cuma dalam RM6 ribu tapi stok yang anda bakal miliki bernilai RM13 ribu yang boleh ditukarkan menjadi wang bila-bila masa. Anda risau barang tak habis? Mustahil tak habis. Lebih-lebih lagi kalau anda pun wanita macam saya. Cuba baca balik sebab-sebab di atas kenapa saya kata jual tuala wanita boleh dikatakan zero risiko.


Tak perlu kemahiran.

Nak jual kek atau ambil upah jahit manik misalnya perlukan kemahiran. Kalau tak reti kena belajar dulu. Praktis hari-hari sampai mahir baru berani jual servis. Semua perlukan masa. Kalau anda memang berjari emas tak ada masalah. Tapi bagi orang-orang yang berjari keras (macam saya) dan tak ada masa nak pegi belajar sampai mahir (alasan lah tu kan) tapi masih ada hati nak cari duit dengan berniaga kita jual sajalah produk yang senang jual macam FC Bio Sanitary Pad ni kan. Hari ini ambil stok esok dah boleh jual dah. Senang.


Tak perlu demo dan bercakap banyak.

Sesetengah produk kalau nak jual kena demo dulu. Kena cakap banyak untuk cerita kelebihan. Silap haribulan demo sampai berbuih mulut belum tentu orang nak beli. Jual tuala wanita lebih mudah. Tak payah nak demo cara guna. Tak payah cakap banyak. Paling teruk pun anda cuma kena buka mulut tentang kelebihan FC Bio Sanitary Pad saja. Kalau malu juga nak bercakap tunjukkan saja mereka blog saya ni atau beri mereka buku FC Bio Sanitary Pad tu (harganya RM3). Biasanya orang tak berapa gemar nak berniaga sebab kena bercakap. Kalau bercakap merapu memang seronok tapi bila kena bercakap untuk promo barang memang tak seronok. 


Macam mana? 


Bila tulis macam ni bukanlah saya bermaksud jual tuala wanita paling baik atau lebih baik berbanding jual benda lain. Saya cuma nak kongsi dengan anda satu bisnes yang mudah dan bermodal rendah yang sesuai untuk sesiapa sahaja. Lebih-lebih lagi kalau anda tak pernah ada pengalaman berniaga dan takut berhadapan dengan sebarang risiko dalam berniaga. Jual tuala wanita mungkin satu titik permulaan untuk anda belajar cara-cara berniaga dan menjadi seorang usahawan satu masa nanti.





Salam Ceria Cemerlang,

Kenapa Banyak Bisnes Kecil Gagal?


Assalamualaikum..

Saya amat tertarik dengan entri yang ditulis oleh Mommy Lyna dari blog MySuperKids ni. Entri beliau sangat bagus untuk saya dan mungkin boleh jadi panduan kepada anda di luar sana yang mungkin nak berjinak-jinak dalam perniagaan kecil-kecilan seperti yang saya buat sekarang ini (jual produk Avail).


Jom kita baca apa yang dikongsikan. Entri ni saya dah mintak izin mommy Lyna untuk copy di blog saya tau! Kalau ada tulisan yang italic tu maknanya saya mencelah lah tu.


Bisnes kecil yang saya maksudkan ialah bisnes yang berskala ‘pendapatan sampingan’ dan ‘kerja dari rumah’ atau ‘bisnes sambilan’ yang dibuat dengan modal kecil atau mungkin tak ada modal langsung. Sama ada bisnes ‘brand’ sendiri, jual barang orang, jual produk MLM macam saya atau apa saja.


Ada yang memulakan bisnes sekadar suka-suka (mungkin datang dari hobi), ada yang serius untuk persediaan berhenti kerja, ada yang asalnya memang tak kerja (misalnya SAHM) dan berhasrat nak tambah pendapatan dan sebagainya. Macam saya juga lah. Saya tak bekerja kerana memang berhasrat nak membesarkan anak dengan tangan sendiri. Tapi, hakikatnya, tak semua yang buat bisnes kecil-kecil ni berjaya, dengan kata lain, dapat perolehan atau untung. Ramai yang sebenarnya yang tiap-tiap bulan korek tabung sendiri untuk bisnes.



Persoalannya kenapa jadi macam tu?

1. Tidak ada tujuan dan objektif jelas semasa mula bisnes

Biasanya yang terperangkap dalam MLM haram jadah dari jenis yang macam ini. Hanya sebab gelap mata dengan tawaran dari upline MLM tu, terus nak join tanpa ragu-ragu. Lepas dah bagi duit barula nampak mak oiii bukan senang nak dapat ribu-ribu macam mereka duk cakap-cakap tu rupanya… Last-last terpaksa letgo stok dengan harga lebih rendah dari modal, asal dapat cover sikit-sikit jadilah…

Yang ‘brand’ bisnes sendiri pun, mula-mula bisnes cuma ingat nak untung je. Planning takde, target takde, cuma ada stok tapi marketing entah ke mana. Last-last buntu. Akhirnya fed-up dah nak berbisnes.

Apa-apa pun kita kena ada plan yang jelas. Paling cikai pun apply konsep ASIDIBIBAM = Apa, SIapa, DI mana, BIla, BAgaiMana… Macamana nak apply tu lu pikir lah sendiri, kata Nabil.


2. Tidak ada exit strategy

Dah buat bisnes tak untung-untung (rugilah tu), tak ada mitigation plan. Dari awal sepatutnya kita dah rancang exit strategy. Kalau dah berbulan-bulan tak nampak bayang keuntungan, bersedia dengan mitigation plan, atau plan B ke plan C ke. Exit strategy tak bermakna kena berhenti terus buat bisnes (itu pun salah satu elemen jugak), tapi apa langkah-langkah yang perlu untuk mengatasi masalah bisnes tak jalan-jalan.

Sebelum mula bisnes, fikirkan dulu exit strategy, jangan biar sampai dah terdesak. Kalau dah terdesak, ‘exit strategy’ ad-hoc adakalanya jadi.. ‘jatuhkan orang lain, kalau aku tak dapat, orang lain pun tak boleh berjaya’. Jangan macam tu.. keji dan hina betul tindakan macam ni.


3. Tidak monitor akaun bisnes dengan sistematik

Misalnya campur-aduk duit bisnes dengan duit sendiri dalam satu akaun. Sudahnya semua duit jadi wang belanja. Duit bisnes keluar-masuk tak di-track. Untung ke tak untung ke, tak ada siapa tahu. Nak beli stok baru, ambil duit dari akaun yang sama. Sudahnya tak tahu yang mana satu. Sudahnya bisnes nak kata untung ke tidak, dia sendiri pun tak tahu.

Sebaiknya diasingkan duit bisnes dengan duit sendiri. Kalau ada registered company, buka akaun atas nama syarikat supaya lebih mudah nak monitor duit keluar-masuk.


4. Tidak monitor bisnes dengan sistematik

“It’s not personal, it’s just business” kata Donald Trump. Urusan peribadi dan urusan bisnes tak sepatutnya kita satukan. Maksud satukan urusan peribadi dengan bisnes ni… misalnya kita tak catit berapa suap nasi kita makan hari ni, so urusan bisnes pun kita main lepas laku macam tu tanpa ada rekod. Tak boleh, tak boleh… kena ada rekod untuk bisnes. Ini penting untuk kita buat penilaian nanti. Kalau kita sendiri pun tak tahu apa jadi dengan bisnes.. inventory takde, rekod keluar-masuk takde… sudahnya barang hilang pun kita tak tahu. Menanggung rugi tanpa disedari…


5. Jadi hamba kepada bisnes sendiri

Bisnes ni bukan sekadar ‘tak kerja bawah orang, buat apa yang kita tahu dan suka’. Ada banyak sangat elemen – pembuatan, pengurusan, pemasaran, etc-, ia macam seketul iceberg yang besar. Kita cuma nampak hujungnya saja yang timbul kat atas permukaan laut, tapi bahagian yang besar tu kat bawah sana. Pembuatan tu termasuk dalam perkara-perkara kat bawah sana. Sangat-sangat penting tapi tak perlu nak menonjol. Bisnes ni sepatutnya memudahkan kita, jadi kita boleh tumpu pada bahagian atas iceberg – pengurusan dan pemasaran. Kalau semua nak buat sendiri, akhirnya bukan kita tak jadi bisnesman/woman, tapi pekerja kepada bisnes sendiri. Lagi penat – nak kena ‘buat’, nak kena monitor, nak kena market, blablabla, last-last exhausted – baik terus makan gaji je kot?


6. Tak buat persediaan dari segi ilmu perniagaan

Ini sepatutnya jadi nombor 1 kot. Ramai yang percaya kita boleh berjaya secara street smart – lalui sendiri & belajar melalui pengalaman. Memang betul, cara begitu lebih senang nak belajar. Memang manusia lebih mudah belajar dari kesilapan. Tapi cari ilmu itu sangat penting, supaya bila kita dah terantuk, tahulah bagaimana nak tergadah. Orang tak berjaya bukan makna dia gagal, itu adalah proses belajar. Tapi kena pandailah ambil pengajaran dengan positif. Cikgu saya pesan ‘One step backward is two steps forward’. Semakin tinggi kita jatuh, sepatutnya semakin tinggi kita melantun, bukan terus patah kaki tak bangun-bangun.


7. Niat dan cara berniaga yang tak betul

Tahu, dan duk canang 9/10 dari pendapatan adalah perniagaan. Konon ikut sunnah. Tapi part tu je yang ikut seruan Rasulullah. Bila meniaga, style ambil kesempatan, tindas orang, tak jujur, bersaing secara tak sihat, zakat tak bayar, sedekah tidak, amal ibadah tah ke mana, nampak untung aje…

Kembalilah kepada yang asas… Meniagalah seperti para sahabat, untuk faedah ummah. Bila berniaga ni sebenarnya (sepatutnya) kita lebih dekat dengan Tuhan, yelah, bukan macam makan gaji, tiap-tiap bulan kalau tak buat kerja pun (selagi tak kena pecat), gaji masuk je.

Walau bagaimana pun memang seronok ada bisnes kecil-kecilan ni. Banyak benda baru boleh belajar, banyak jaringan boleh dibina. Yang lebih menarik bila kita sama-sama berkolaborasi dengan mereka yang menjalankan bisnes kecil-kecil (dan besar-besar juga). Tak perlu nak saling menjatuhkan.. bila kita bersama-sama, lebih banyak peluang yang terbuka untuk kita. 


Macam mana? Banyak kan yang boleh kita belajar dari tips yang diberi ni.




Salam Ceria Cemerlang,

Mengatasi Masalah Perut Buncit, Sembelit & Obesiti Dengan Green Fit



Assalamualaikum...

Salam aidilfitri buat semua :).


Bagaimana dengan sambutan aidilfitri di tempat anda? Pastilah meriah kan dengan pelbagai jenis hidangan yang membuka selera. Kalau di johor biasaya pagi raya wajiblah ada ketupat, sambal kacang, rendang serta lain-lain masakan seperti sambal goreng (menu masyarakat jawa), kurma, kari, kuah lodeh dan sebagainya.


Namun dalam menikmati pelbagai hidangan lazat-lazat janganlah sampai kita mengabaikan kesihatan. Sebulan puasa perut yang buncit mungkin dah kempis, berat pun turun, kolestrol dan tekanan darah pun mungkin dah kembali stabil. Janganlah pula bila raya semuanya kembali kepada asal.


MASALAH PERUT BUNCIT & OBESITI


Masalah perut buncit dan obesiti tidak boleh diambil mudah kerana golongan ini berisiko mendapat penyakit jantung, tekanan darah tinggi, kencing manis dan lain-lain lagi. Seperti yang pernah saya sebut dalam catatan sebelum ini, 90% penyakit berpunca dari perut.


Pada tahun 2010 sahaja 60% daripada 28 juta penduduk Malaysia mengalami masalah kegemukan termasuk kanak-kanak. Daripada jumlah tersebut 50% mengalami masalah obesiti manakala baki 50% lagi adalah penduduk yang mengalami masalah berat melebihi paras ideal. - sumber : Kosmo!


PENGAMBILAN SERAT MEMBANTU MENGATASI PERUT BUNCIT & OBESITI


Dalam sehari orang dewasa memerlukan 25-30 g serat manakala kanak-kanak berusia 2 tahun dan ke bawah memerlukan 5 g serat sehari. Sumber serat boleh diperolehi daripada sayur-sayuran, buah-buahan, bijirin dan kekacang. Namun persoalannya, adakah anda mengambil cukup serat setiap hari? Lebih-lebih lagi di musim perayaan begini.


Makanan berserat membantu membuang lemak. Serat larut daripada epal misalnya membantu menyerap lemak berlebihan dan seterusnya kadar kolestrol dalam badan juga akan stabil. Serat juga diperlukan untuk membersihkan usus dan mencegah sembelit yang merupakan salah satu punca kepada masalah perut buncit. Pembersihan usus daripada najis lama merupakan langkah pertama kepada proses menurunkan berat badan. Mengikut satu artikel yang saya pernah baca (terlupa sumbernya), secara purata mereka yang berumur 40 tahun ke atas akan mempunyai 5-25 paun sisa najis dalam usus besar mereka.


GREEN FIT SUPPLEMEN FIBER TERBAIK BUAT ANDA


Bagi anda yang kurang mengambil serat boleh gantikan dengan supplemen fiber yang enak, berkhasiat serta berkesan seperti Green Fit keluaran AvailBeauty. Produk ini sejak diperkenalkan mendapat sambutan hangat di pasaran. Kebanyakan pelanggan saya yang pernah mencuba Green Fit pasti akan mencari semula produk ini.


Green Fit mengandungi pektin epal yang membantu untuk mengawal paras kolestrol secara semulajadi dan juga berupaya untuk mengawal paras gula darah. Pektin akan bergabung dengan kolestrol dan membuang lemak berlebihan sebelum diserap oleh tubuh. Pektin juga merangsang pergerakan usus serta melembutkan najis. 


Selain serbuk epal, kandungan Green Fit juga terdiri daripada pelbagai jenis serat yang lain. Boleh baca di >>SINI.




Sekotak Green Fit berharga RM75 (15 sachet). Dapatkan harga yang lebih rendah dengan pembelian secara pakej yang boleh didapati dalam bentuk 3 kotak, 9 kotak, 50 kotak dan 210 kotak. Klik >>SINI untuk melihat senarai pakej beserta harganya.


Selamat mencuba :).

Woman Lobata : Pengganti Estrogen Terbaik !


As-salam si cantik semua :).

Jom kita baca apa kaitan estrogen dengan kesihatan dan kecantikan wanita.


Kepentingan Estrogen Kepada Wanita

Estrogen adalah hormon yang dihasilkan oleh sel-sel daripada ovari (organ penting dalam sistem pembiakan wanita), glan adrenal dan juga lemak tubuh. Hormon ini berfungsi untuk memelihara sistem reproduktif wanita seperti mengawalatur kitaran haid, kesuburan, rahim dan peranakan termasuklah payudara. Lelaki juga mempunyai hormon ini tetapi dalam jumlah yang kecil.





Usia Meningkat Estrogen Merosot

Seiring dengan peningkatan usia, paras estrogen juga akan mulai merosot. Biasanya situasi ini terjadi apabila usia masuk ke angka 30-an. Ketika ini seseorang wanita itu akan mulai mengalami masalah kulit muka yang  kekeringan, mucul garis-garis halus dan timbul jeragat. Payudara juga mulai hilang ketegangannya dan tubuh pula semakin berisi.


Selepas usia 45 tahun paras estrogen hanya tinggal sekitar 15% sahaja. Kemerosotan penghasilan estrogen ini menjadikan seseorang wanita itu mula mengalami gejala penuaan. Antara kesan yang boleh dilihat ialah:

  • kulit mulai berkedut
  • sakit pinggang
  • sukar tidur
  • masalah kegemukan
  • kekenduran kulit dan payudara
  • osteoporosis
  • risiko sakit jantung
  • jangkitan saluran kencing
  • kekeringan vagina

Ini disebabkan selain sistem reproduktif, estrogen turut memberi kesan kepada sistem saraf, sistem peredaran darah, sistem gastrousus dan juga tulang. Selepas menopause risiko wanita untuk behadapan dengan situasi di atas akan semakin meningkat.




Hormone Replacement Theraphy (HRT)

Disebabkan estrogen sangat penting untuk mengekalkan kesihatan, kemudaan dan juga kecantikan wanita maka sejenis hormon gantian dihasilkan. Terapi penggantian hormon ini dapat membantu wanita dalam usia menopause atau bakal menopause daripada mengalami gejala penuaan seperti osteoporosis. Artis wanita di Hollywood (mungkin artis wanita Malaysia pun ada) kerap menggunakan kaedah ini untuk mengekalkan keremajaan serta membesarkan payudara. Namun penggunaan hormon gantian ini dalam jangka masa panjang boleh mengakibatkan kesan sampingan seperti kanser payudara.


Phytoestrogen - Pengganti Estrogen Yang Selamat

Phyto bermaksud tumbuhan. Phytoestrogen pula bermakna menggunakan sumber tumbuhan sebagai agen pengganti estrogen. Dalam kata lain tumbuhan bersifat phytoestrogen mampu menyamai ciri-ciri hormon estrogen dalam tubuh wanita seterusnya bertindak sebagai pengganti tugas hormon tersebut.


Pueraria Lobata

Pasti anda pernah mendengar tentang Pueraria Lobata bukan? Pueraria Lobata adalah sejenis tumbuhan tutup bumi yang berasal dari selatan Jepun dan dikenali sebagai kudzu. Pengamal perubatan tradisional Cina telah berkurun lamanya menggunakan herba ini yang digelar Ge-gen. Tumbuhan ini juga boleh diperolehi di bahagian utara Thailand, China dan Korea. Akar ubi pueraria lobata yang berwarna putih mengandungi bahan phytoestrogen  yang berkhasiat untuk meremajakan sistem endokrin wanita.





Woman LOBATA

Merupakan ekstrak Pueraria Lobata semata-mata sebanyak 250 mg setiap kapsul, tiada bahan tambahan lain.



RM205/kotak (30 kapsul)

PROMOSI : 

RM173 - sekotak
RM411 - 3 kotak

Berdasarkan maklum balas yang diterima Woman LOBATA mampu memberi khasiat berikut:

  • mengimbangkan sistem endokrin
  • menambahkan keanjalan payudara
  • mengkontur punggung
  • menambah cecair vagina
  • melambatkan menopause
  • mengurangkan simptom pra-menstruasi 
  • mengurangkan kesakitan akibat menopause
  • menyuburkan rahim
  • menghilangkan jerawat dan jeragat
  • mencegah penuaan kulit, melembap dan mencerah
  • mencegah ketidakstabilan emosi
  • merangsang pertumbuhan rambut dan mengurangkan uban


Sangat SESUAI diamalkan oleh wanita :

  • yang inginkan bentuk tubuh yang lebih menawan, mengekalkan keremajaan serta kebahagiaan dalam rumahtangga
  • yang telah menjalani histerektomi dan juga pembedahan membuang ovari 
  • sukar hamil disebabkan oleh masalah hormon 
  • yang telah menopause



Aturan Pengambilan: 1-2 kapsul sebelum tidur dan lebihkan minum air putih.


Woman LOBATA adalah DILARANG kepada:

  • Wanita hamil dan menyusukan bayi terutamanya bayi lelaki
  • Ketika haid
  • Gadis berusia bawah 21 tahun
  • Mempunyai penyakit endometriosis dan fibroid
  • Lelaki


#Untuk kesan yang lebih maksimum, ambil Woman Lobata bersama i-food.

Untuk order/pertanyaan, hubungi saya:
sms/call : 019-7583883 atau
PM : https://www.facebook.com/messages/sihatcantik atau
emel : inspirasihatcantik@gmail.com


Popular Infomation

 

Copyright © ! Inspirasi Sihat&Cantik !. Designed by Whitey Mommy