Mencegah dan Merawat Keputihan


Hai..:).

Saya nak share dengan anda semua artikel tentang keputihan yang haritu saya baca dalam akhbar sisipan Pancasihat (Mingguan Malaysia). Pada semua wanita terutamanya remaja wajib ambil tahu.


Keputihan ialah simptom yang lazim dan kerap berlaku di kalangan gadis dan juga wanita dewasa. Penyebab utama adalah sejenis kulat (jamur) yang dikenali sebagai candida albicans. Keputihan yang disebabkan oleh candida albicans dikenali sebagai vulvovaginal candidiasis.


Perubahan keseimbangan flora normal dalam faraj terjadi oleh beberapa sebab seperti pengambilan ubat perancang kehamilan, menstruasi, semasa hamil dan kerap membasuh faraj dengan sabun atau pencuci faraj secara berlebihan. Keadaan ini boleh menyebabkan perubahan kondisi hormonal yang pada akhirnya akan mempengaruhi keasidan pH bahagian faraj. Perubahan pH ini akan mempengaruhi keseimbangan flora normal yang ada di dalam faraj dan menyebabkan flora tidak normal membiak secara berlebihan.


Rawatan untuk masalah ini biasanya doktor akan mencadangkan penggunaan ubat antikulat (antijamur) iaitu ubat peluru.


Cara mencegah dan merawat keputihan tanpa penggunaan ubat:


Hindarkan penggunaan sabun/parfum pada bahagian faraj untuk mencegah iritasi termasuk penggunaan pantiliner biasa (diperbuat daripada recycle paper) yang turut ditambah dengan bauan flora di dalamnya. Cukup hanya gunakan air suam yang bersih untuk mencuci bahagian luar faraj.


Jaga bahagian faraj supaya sentiasa bersih dan kering dengan menggunakan pakaian dalam yang diperbuat daripada kapas. Lap kawasan tersebut dengan kain yang bersih (hindarkan tisu) sebelum memakai seluar dalam dan jangan sesekali memakai seluar dalam yang lembab.


Elakkan menyembur dengan air kedalam faraj kerana ianya boleh menganggu keseimbangan flora bakteria di dalam faraj lalu menyebabkan jangkitan.


Hindari dari memakai bedak dan tuala wanita biasa (diperbuat daripada recycle paper) dikawasan kemaluan disebabkan partikel-partikel halus yang mudah terselit dicelah kulit boleh mengundang bakteria bersarang. Partikel halus dari tuala wanita datangnya dari kertas hancur yang ada di dalamnya. Cuba saudari sekalian koyak pad yang bersih tu dan lihat debu-debu kertas tu. Bayangkan debu-debu tu masuk ke dalam faraj dan merosakkkan sistem peranakan kita dalam diam.


Pastikan kerap menukar tuala wanita sewaktu haid.


Amalkan diet bersumberkan bakteria baik seperti yogurt, susu kultur, ,sayuran hijau, bendi sekurang-kurangnya sekali seminggu bagi menguatkan antibodi badan.


Gunakan FC Bio Pantiliner terutamanya semasa mengalami keputihan kerana pantiliner ini diperbuat daripada kapas serta telus udara yang boleh menyerap peluh dan mengekalkan keadaan kering di kawsan faraj juga mengandungi herba yang boleh mencegah kulat serta merawat keputihan.



RM10/pack (20 pcs)
Belian harga jimat rujuk >>SINI.


Gunakan cecair pencuci faraj secara tidak keterlaluan kerana sifatnya yang beralkali (mengandungi sabun) akan meningkatkan pertumbuhan flora secara abnormal.


Rawat dan cegah keputihan dengan mengamalkan AVAIL Propolis (diminum/dititik bawah lidah). Propolis sangat baik kerana ianya adalah antibiotik semulajadi yang mampu mencegah dan merawat pelbagai jangkitan kulat, virus dan bakteria. Mengandungi 325 bahan aktif yang sangat berguna untuk tubuh manusia serta tinggi flavonoid. Baca >>SINI untuk info lanjut tentang Avail Propolis.

RM78/botol (10 ml)

Belian harga jimat (pakej ahli):

3 botol - RM180 (RM60/botol)
9 botol - RM420 (RM47/botol)

Sekiranya anda hendak membuat pembelian FC Bio dan Avail Propolis secara pakej pun boleh. Memang sangat jimat. Contoh pakej:

1 bundle FC Bio Pantiliner + 1 bundle FC Bio Pantiliner + 3 botol propolis
RM160 + RM160 + RM60


*Propolis harga jatuh RM20/botol !!

Untuk order/pertanyaan, hubungi saya:
sms/call : 019-7583883 atau
PM : Rina Avail atau
emel : inspirasihatcantik@gmail.com


Salam Ceria Cemerlang,





13 comments

deqdeq said...

apa tips utk hilangkan keputihan?

Rina said...

Saya cadangkan saudari gunakan FC Bio pantiliner keluaran Avail (pek warna hijau). Ramai rakan saya yg dpt rawat keputihan dgn pantiliner ni. Pantiliner ni bkn saja utk keputihan tp boleh sembuhkan senggugut juga. Saudari blh msg saya di no h/p yg ada dlm blog ini utk mencubanya. Pembelian melebihi 2 pek akan dpt 1 sachet green fit percuma..:).

apai said...

blog ada maklumat berguna ok aku dah follow

Rina said...

Apai: terima kasih krn sudi follow.Sy cuma suka baca psl kesihatan n sj nk share apa yg sy paham ttg benda2 yg sy baca.Bisnes brgn kesihatan pun sbb mmg sukakan benda2 mcm tu..

Shiela Printing said...

sy pn dh follow....
jom follow blog sy http://shielaprinting.blogspot.com

Cik Amal said...

belog ni, amal tengok tak ade HEARTBEAT
HEARTBEAT tu macam nuffnang, boleh dapat duit even dengan blog
meyh tengok tuto yang amal buat
http://sayacikamal.blogspot.com/2012/05/cara-daftar-heartbeat.html

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

cik amal,akak tau psl heartbeat dan dah penah psg kat blog satu lagi dulu tp dah buang..

btw,thanx ya :)

TuNa FesYen said...

Salam produk ne ade jual kt luar x? N kalo nk beli camne ye? Tq..

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

tuna kalau nk beli boleh order dgn sy :)

fiza said...

kalo kte gne pntiliner 2 tok ilangkan kputihan,ad ksn pape x?cntohnye ase gtl2 ke?skt ke?

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

cik fiza, fc bio pantiliner mengandungi herba utk mengurangkan rs gatal akibat keputihan tersebut..nak lagi baik gunakan bersama avail propolis (diminum) utk rawatan dalaman :)

Arianna Abdullah said...

HAI...SAYA NAK TANYA, MCM MANA NAK RAWAT KEPUTIHAN SAYA YANG SEPERTI SAUDARI MENTION BEFORE, TERKENA JANGKITAN KUMAN, WARNA PUTIH SUSU, BILA DI LAP PADA KAIN, KEPUTIHAN AKAN MENJADI WARNA KEKUNINGAN NAK HIJAU, XDA BAU, TAPI GATAL DAN MENGGANGU SANGAT.DAH LAMA ALAMI KEPUTIHAN, MCM MANA NAK RAWAT?SANGAT RISAU.

Rina AVAIL said...

Hai arianna,

Gunakan fc bio pantiliner setiap hari. Basahkan sedikit dengan air dan boleh juga titis beberapa titik propolis di atas pantiliner tersebut.

Utk dalaman amalkan 5 titik propolis pagi dan malam.

Lain2 langkah penjagaan boleh refer pada entri sy ye.

tq :)