Merawat Masalah Jerawat Dengan Green Fit & I-foodpic : google


Dalam diet seharian kita disyorkan untuk mempelbagaikan jenis makanan agar mendapat khasiat yang seimbang. Namun lazimnya, kita lebih mengikut selera tekak dalam membuat pemilihan makanan. Lagi banyak perasa lagilah sedap betul tak? Apatah lagi bagi kita yang sering makan di luar. Makanan yang tinggi kandungan garam, gula, lemak dan kolestrol memang tak boleh dihindarkan.


Walaupun makanan dikatakan bukan punca kepada masalah jerawat tetapi harus diingat kebanyakan penyakit atau masalah kesihatan datangnya dari perut - iaitu apa yang kita makan. Terdapat beberapa jenis makanan yang mungkin menyumbang kepada masalah jerawat dan juga memburukkan lagi masalah tersebut. Antaranya:

  • makanan berlemak seperti makanan yang digoreng, coklat, kentang goreng dsb
  • makanan/minuman berkafein seperti coklat, kopi, soda, minuman berkarbonat dsb
  • makanan tinggi gula seperti coklat, kek, minuman berkarbonat dsb

Makanan yang mempunyai kandungan lemak yang tinggi meningkatkan kandungan gula dalam darah. Begitu juga dengan makanan manis yang tinggi kandungan gulanya. Kedua-dua jenis makanan ini sekiranya diambil berlebihan boleh meningkatkan pengeluaran sebum seterusnya menutup pori-pori yang mengakibatkan timbulnya jerawat. Makanan/minuman berkafein pula menyebabkan kita sukar tidur. Kurang tidur boleh menyebabkan stress dan stress dikatakan salah satu punca kepada masalah jerawat.


Masalah sembelit atau kurang membuang air besar juga boleh menyumbang kepada peningkatan toksin dalam badan. Ini juga merupakan punca kepada masalah jerawat. Sembelit yang kronik juga akan meningkatkan risiko kepada pelbagai penyakit berbahaya lainnya.


Selain daripada rawatan luaran, pemakanan yang betul juga diperlukan untuk mengatasi masalah jerawat. Antara jenis makanan yang dicadangkan ialah:

  • yang berserat tinggi untuk membersihkan kolon dan menyahtoksin
  • mengandungi asid lemak seperti omega-3 untuk melarutkan sebum yang menutupi liang roma 
  • mengandungi pottasiumvitamin Avitamin B complexvitamin Cvitamin D3 dan vitamin E yang membantu dalam memperbaiki tisu kulit
  • yang mengandungi zink seperti kacang soya, minyak biji bunga matahari dan kekacang kerana zink berfungsi sebagai agen antibakteria dan dapat mengawal kelenjar yang menghasilkan minyak pada kulit


I-food dan Green Fit adalah supplemen yang melengkapi keperluan nutrien yang disebutkan.


I-food adalah makanan tambahan organik yang lengkap dan boleh diambil tanpa was-was kerana telah disahkan halal dan mempunyai sijil analisa produk. Untuk lebih baik lagi selang-selikan dengan Green Fit untuk membersihkan sistem dalaman tubuh. 


Sesungguhnya, kecantikan itu bermula dari dalam :).


Salam Ceria Cemerlang,

No comments