Featured Slider

Melbourne Day 2 : Chocolate Factory, Phillip Island

As-salam dan hai ^^

Hari kedua ni plan kami adalah menuju ke Phillip Islands. Dari Coburg perjalanan dalam 2 jam lebih ikut M1 highway (tanpa tol). Nak buat aktiviti apa jer dekat pulau ni? Boleh tengok interactive map kat sini >> http://www.visitphillipislandmap.com.au/. Kami breakfast dalam kereta jer bawak bekal dari homestay sandwic dan air kopi simpan dalam termos.

Sepanjang perjalanan disajikan dengan pemandangan yang sangatlah cantiknya. Langit biru cantik, pokok cantik, rumput dan lembu pun cantik 😍.

Walaupun hitam lembu ni tetap cantik juga ;). Memang akan lalu banyak kawasan yang ada lembu macam ni. Baik jer lembu dia tak merayau ke jalan raya heheh.

Signboard menuju ke Phillip Island menandakan anda berada di jalan yang benar :p.

Suka sangat tengok awan dan langit biru tu :). Asyik snap pic sepanjang jalan langsung tak rasa ngantuk.

Tapi 2 budak ni langsung tak heran teruskan aktiviti membuta sabo jerla.

Alamak ada accident pulak. Depan perkuburan? Mujurlah siang kalau malam seram jugak kan :p.

Nampak laut dahhh maknanya dah nak sampailah!

Our first destination Panny's Chocolate Factory!

Apa jer yang ada dalam Panny's Chocolate Factory ni eaa jom kita melawat kawasan. Masuk-masuk jer of course lah ada kedai jual coklat tapi kami tak beli pun. Terus jer beli tiket untuk masuk ke ruang kilang dan pameran.

Kami ambil pakej famili (2 adults + 2 kids) tiketnya AUD50. Nasiblah Risya umur 13 tahun masih kira kanak-kanak lagi. Orang cakap kilang coklat Panny's ni dekat Malaysia pun ada tapi wallahua'lam lah tak pasti pulak kesahihannya.


Belakang tu dia ceritalah macam mana biji koko tu diproses untuk buat coklat yang sedap tu.

Peralatan nak hancurkan biji koko.

Ada game teka-teka pasal coklat.

Benda pameran belakang tu diperbuat dari coklat.

Main teka-teka aroma.

Tiga beranak ni seronok main game. Dapat hadiah coklat kalau menang.

Game ni best sebab dapat makan coklat! Tapi tak boleh nak main lama-lama sebab orang lain pun menunggu jugak :p.

Boleh buat coklat sendiri. Lepas tu kalau rajin tunggulah coklat tu siap dan boleh makan.

Dah habis melawat kawasan kami lunch di restoran dalam Chocolate Factory tu. Satu set macam ni AUD15. Kami order 2 set makan share 4 orang.

Lepas lunch kami gerak ke Wildlife Park pulak. Nak jumpa kanggaroo! Nantilah sambung. Penat dah.

Tata titi tutu 💖.










Melbourne Day 1 : Bathing Boxes, Brighton Beach & St Kilda Pier

As-salam dan hai ^^

Ada masa lapang ni meh kita sambung cerita Melbourne. Entri ni sambungan dari sini >> Melbourne Day 1: Tanamekar Homestay, Coburg. Dalam pukul 3pm lepas masak-masak dan lunch kami bertolak ke Brighton Beach untuk melihat pondok warna-warni yang pemes tu. 

Memandu dari Coburg kalau tak sesat adalah dalam 40 minit gitu hihi. Malas memandu boleh naik train. Download je apps PTV kat henfon untuk rancang perjalanan. 

Bagi yang memandu sendiri parking ada disediakan berdekatan dengan pantai. Sebenarnya berbayar tapi kitaorang terlupa sebab tak kesabaran hahah. Dah balik kereta baru perasan tu adalah tempat parking berbayar. Mujurlah tak kena saman.

Bathing Boxes ni kira icon Melbourne jugak. Jadi wajiblah kita menghabiskan kodak kat sini 😆.

 Banyak pondoknya kalau larat jalanlah sampai hujung. Setiap pondok ada rupa dan gaya tersendiri. Pilihlah yang mana berkenan di hati untuk mengabadikan kenangan.

 Pondok pilihan mama untuk bergaya :).

 Risya pilih pondok pink. Tak habis-habis dengan pink.

 Pondok ni nampak sesuai dengan Zikry :)

Semua pondok ni ada pemiliknya. Mesti orang kaya sebab 1 pondok jer harganya dah mencecah ratusan ribu dollar huhu.

Sebenarnya ada satu pondok paling pemes iaitu pondok dengan lukisan bendera Australia. Lupa pulak nak ambik pic kat situ huhu. Matahari memancar-mancar macam panas tapi sejukkk sebenarnya. Angin kuat. Kulit pun jadi kering.

Dah puas amik pic sana-sini hari pun dah beransur senja. Masa untuk tengok penguin di St Kilda Pier pulak sebab pukul 7pm camtu penguin mula pulang ke sarang. Pantai St Kilda bersebelahan jer dengan Brighton Beach.

Oleh sebab kedekut nak bayar parking kami letakkan kereta di taman berdekatan dan menapak ke St Kilda Pier. Tak dekat pun sebenarnya 😅. Tapi tak kisahlah. Sejuk kan tak berpeluh pun. Lemak pun tak cair hahah. Anak-anak jerlah bersungut kepenatan.

Sampai dah. Kena jalan lagi ke dalam untuk tengok penguin liar secara percuma.

Kalau tak nak tengok penguin di St Kilda Pier ni boleh pergi Penguin Parade di Phillip Island tapi situ tak percuma heheh.

Tak boleh guna flash kalau nak ambik gambar penguin. Tak tahu pulak kenapa. Takut penguin terkejut atau boleh rosakkan mata dia kot ntah.

Selesai tengok penguin comel beraksi kami pun menapak semula cari kereta nak balik. Lupa pulak dah lokasi taman tadi kat mana huhu. Kesesatanlah jawabnya. Mujur ada google maps membantu.

Dalam perjalanan mencari kereta jumpa Luna Park ni ambiklah pic barang seketul buat kenangan. Luna Park ni taman tema ada roller coaster bagai tapi ni dah malam tutuplah. 

Perut pun dah lapor jadi kami pun terus balik Coburg dan singgah di restoran Taste of Thai ni. Order nasik goreng thai 2 pinggan (AUD 13.50/sepinggan) makan share 4 orang. Rasa macam tak cukup jekk haha tapi apa boleh buat takut bajet lari. 

Dekat jer restoran ni dengan Tanamekar. Macam-macam masakan Thai ada tapi nasik goreng tu lah yang paling murah. Air suam free jer. Masakannya sedap kena dengan selera.

Tamat dah cerita hari pertama di Melbourne. Malam kami berehat saja sebab esoknya nak drive ke Phillip Island pula. Tido berbungkus dari hujung kepala sampai hujung kaki sebab winter ni makin malam berganjak ke subuh suhu makin sejuk. Saya siap pakai snowcap lagi tido sebab tak tahan sejuk.

Tata titi tutu 💖.


Melbourne Day 1 : Tanamekar Homestay, Coburg

As-salam dan hai ^^

Sementara mood nak menulis masih berkobar-kobar sebaiknya kita tulis pasal cuti-cuti Melbourne baru-baru ni heheh. Dipendekkan cerita petang raya haji bertarikh 22/8/2018 bertolaklah kami sekeluarga dari Skudai, JB ke KLIA2 dengan penuh debaran maklumlah first time nak travel luar negara sendirian berhad. Biasanya join free trip Avail jer semua dah ready tinggal bawak diri sendiri jer kuikui.

Percutian ke Melbourne ni sebenarnya khas untuk anak dara ni sebab result cemerlang UPSR tahun lepas :).

Ambil flight malam dengan harapan boleh membuta sepanjang di atas awan takde maknanya asyik-asyik tercelik. Lebih kurang 7 jam lebih sampailah kami dengan selamat di Tullamarine Airport, Melbourne jam 8 am waktu tempatan. Kalau Kat Malaysia baru pukul 6 am camtu. 

Yippeee terujanya dah nak sampai!

Kat imigresen sambung berdebor lagi sebab orang cakap kan imigresen Australia garang-garang. Alhamdulillah semua smooth ajer. Yang penting follow semua rules dia. Makanan bawak apa declare semua. Diaorang check lebih kurang je anjing garang pun tak kelihatan. Lepas tu first thing first mestilah pergi beli simkad dulu hehe. Beli kat kedai dalam airport tu jugak. 

Kat luar Tullamarine Airport tengah nak carik tempat shuttle. Terik matahari sampai menggerinyit bijik mata tapi suhu 6℃ masa ni sejuk giler oii.

Dah settle semua kami naik shuttle yang disediakan oleh Apex menuju ke tempat ambil kereta. Kami dah booking kereta sewa awal-awal lagi dari Malaysia. Booking online jer dekat sini >>https://www.apexrentals.com.au/.

Outlander 767 TAV yang banyak berjasa. Merasalah pakai kereta SUV seminggu. 

Sewa kereta ni siap dengan GPS sekali. Minta dengan orang Apex tu untuk setkan siap-siap avoid toll jadi takdelah GPS tu bijak bestari bawak korang lalu jalan bertol nanti :D. Kalau duit kepuk-kepuk takpelah hahah.

So our first destination mestilah menuju ke tempat penginapan iaitu Tanamekar Homestay yang terletak di Coburg. Dalam 20 minit perjalanan lah gitu. Taip address penuh dekat GPS dan pandulah dengan berhati-hati yer. Traffic light hijau jangan laju sangat berdesup macam kat Malaysia sebab nanti alih-alih kuning tak sempat brake. Kat sini kuning berhenti jangan kau makin laju kang kena saman dalam AUD sia-sia ajer :p. 

Selain tu boleh guna google maps jugak untuk petunjuk jalan tambahan sebab dah namanya highway yang kita tak biasa kemungkinan tersalah lorong tu besar. Dah elok tadi set GPS tak nak lalu tol kan tapi akibat salah lorong tak pasal-pasal kitaorang kena tol. Tol kat sini takde orang jaga pun just macam tiang jer. Bila kita lalu dia bunyi tettt tanda kad kredit dah kena tolak seronoknya rasa kahh!

Akhirnyaaa home sweet home! Nampak usang jer tapi not bad lah yang penting bersih.

Nak sampai ke rumah ni pun ada cabaran juganya juga. Boleh pula time kami sampai ada orang repair jalan betul-betul depan gate. Nak lalu masuk jalan ke rumah workers tu tak bagi. Dah tu takkan nak parking jauh-jauh angkut luggage besar-besar kan. Mujur dah slow talk diaorang bagi lalu huhu.

Assalamualaikummm! Ada orang tak :D. 

Masa kami sampai ni belum ada penyewa lain. Oh ye Tanamekar ni konsepnya sewa bilik. Ada 3 bilik kesemuanya tapi 1 bilik tu ada bilik lagi dalamnya entah cemana rupa tak taulah sebab kami tak sewa yang itu. Pemilik Tanamekar ni orang Melayu Islam tapi menetap di Melbourne. Macam mana rupa orangnya tak kenal sebab tak sempat ketemu.

Bukak-bukak pintu terus nampak laluan ni. Di balik pintu yang hujung tu adalah bilik air, toilet dan tempat sidai baju. Iron pun ada. Mesin basuh tak disediakan. Tapi kedai dobi ada dekat jer. 

Rumah ni takde ruang tamu maka takdelah sofa mahupun tv. Tapi kami tak kisah sebab datang Melbourne memang nak berjalan bukan tengok tv hahah. Itinerari kami memang full dari pagi hingga malam.

Dapur lengkap dengan peralatan memasak dan peti ais. Heater pun ada (yang tepi kabinet dekat batang penyapu tu). Sangat-sangat diperlukan time winter. Bangun pagi memang berlonggok je depan heater ni tak tahan sejukk.

Bilik air lupa pulak nak ambik pic. Toilet macam biasalah ni rumah pesen orang puteh jadi memang takdelah paipnya. Nak cebok angkutlah air sendiri dari bilik air ;).

Bilik kami yang dekat dengan dapur. Adoii baru sampai dah macam tongkang pecah.

Lepas mandi-manda (tak kiralah sejuk macam dalam peti ais pun rasa rimas kalau tak mandi) kami terus keluar ke pasaraya Coles berdekatan nak beli-belah barang-barang makanan yang tak dibawa dari Malaysia macam roti, biskut, jem, buah dan beras.

Kawasan perumahan yang mendamaikan. Bila malam sunyi cuma ada bunyi siren keretapi memecah keheningan cewah macam novel pulak :p. Depan rumah ni memang laluan keretapi.

Dekat je Coles ni jalan kaki dari Tanamekar dalam 400 meter kot. Ala-ala Giant la gitu pasaraya ni.

Area Coburg ni best kedai makanan halal pun banyak. Kedai kebab berlambak-lambak. Antara yang popular Melbourne Kebab Station. Restoran Taste of Thai pun ada kalau nak carik nasik-nasik tapi harganya paham-paham jerlah :D.

Strawberry murah-murah!

Belek-belek beras. Kami beli pek kecik jer jenama sunrice cukuplah untuk seminggu.

Kami borong banyak jem Barkers ni bawak balik Malaysia. Ada kawan yang pernah tinggal di Melbourne mintak belikan rindu katanya. 

Dah habis beli-belah kami balik homestay dan masak-masak dulu untuk lunch. Masak nasi dengan lauk Brahims jer. Petang sikit dalam pukul 3 pm baru keluar jalan-jalan ke Brighton Beach. Tu next entri lah saya cerita. Penat dah menaip. Nak sambung tengok kdrama pulak hihi.

Sementara tu boleh baca entri berkaitan Melbourne yang sebelum ni ;).

Bajet & Itinerari Ringkas Percutian Musim Sejuk Ke Melbourne
Apa Nak Buat Kalau Permohonan Visa Australia Tak lepas

Tata titi tutu 💖.







Bajet dan Itinerari Ringkas Percutian Musim Sejuk Ke Melbourne 2018

As-salam dan hai ^^

Alhamdulillah masuk hari ni dah seminggu selamat pulang ke tanahair yang tercinta. Terbang dari Tullamarine Airport balik ke Malaysia tepat-tepat masa malam merdeka. Tanda semangat sayangi Malaysiaku tu kuatlah hihi.


Ada yang mintak saya kongsikan bajet dan itinerari ke Melbourne ni. Percutian kami ni semuanya rancang sendiri dan tak ambil mana-mana pakej travel agent. Nak kata percutian ni berbajet rendah ala-ala backpackers tu tidaklah juga tapi cubalah untuk rendahkan bajet seboleh mungkin heheh.

Alhamdulillah lega sangat semuanya berjalan lancar mengikut perancangan. Perbelanjaan yang bakal saya sharekan di bawah ni adalah untuk 2 orang dewasa + 2 kanak-kanak. Australia gunakan matawang AUD which is duit diaorang lebih kurang 3 kali ganda lebih dari RM.

1. TIKET

Kami book tiket setahun lebih awal masa AirAsia buat promosi. Dengan jadual cuti sekolah 2018 tak keluar lagi kami agak-agak jelah nak booking tarikh. Tapi salah target hanya 4 hari je terkena cuti sekolah. Baki lagi 5 hari terpaksa pontengkan huhu. Maafkan kami cikgu. Tiket untuk 4 orang pergi-balik total RM4260 all in (insurans + check in luggage + meals). Tiket anak perempuan saya, Risya dikira dewasa sebab dia dah umur 13 tahun -__-.

2. VISA

Australia negara yang perlukan visa. Visa saya dan anak-anak total RM90. Senang jer lepas alhamdulillah. Kami buat dengan agen Sham Travel di Taman U, Skudai. Suami saya jer yang tak lepas.

Boleh BACA SINI macam mana suami saya apply semula visa dan lulus >> Apa Nak Buat Apabila Permohonan Visa Australia Ditolak

Masa tunggu jawapan suami ada try apply thru website ETA tapi gagal jugak. Gagal pun tetap kad kredit kena tolak AUD20. Alhamdulillah 2 minggu lepas emel ke ETA permohonan visa suami diluluskan kalau tak hancurlah harapan nak beramah mesra dengan kanggaroo. Kali ni dah tak kena caj apa-apa lagi mungkin diaorang ambil kira yang AUD20 tadi kot.

3. PAKAIAN

Kalau dah namanya nak pergi bercuti musim sejuk haruslah kena spent untuk pakaian yang sesuai contoh macam down jacket, thermal wear, gloves dan wool stokin.

Down jacket saya dan juga anak-anak kami beli bundle jer kat kedai bundle preloved yang terletak di Klang. Tak sampai RM100 pun harganya setiap pasang. Thermal wear serendah RM10 pun saya beli di sana. Tapi ikut nasiblah saiz tu tak semua ada. Saya ada jugak beli extra thermal wear dekat sport direct.

Boleh search fb atau ig bundle preloved : https://www.instagram.com/bundle_winter_outdoor/ untuk dapatkan down jacket dengan harga serendah RM80/sepasang.

Di Melbourne saya ada jugak shopping baju tebal jenis knitwear dekat kedai Savers sebabnya baju yang saya bawak macam tak cukup tebal jer walaupun dah pakai berlapis-lapis. Sejuk tu macam menikam sampai ke tulang. Urmm lemak tak cukup tebal agaknya. Lemak pipi sahaja yang tebal bukan main -_-.

Saya beli baju tebal tu sebelum pergi ke Mt Buller risau tak tahan sejuk masa main salji. Murahlah jugak dalam AUD10 - AUD18. Saya beli 2 helai satu untuk saya dan sehelai lagi untuk Risya. Ada beli topi tutup telinga jugak untuk anak lelaki saya, Zikry berharga AUD4.

4. PENGANGKUTAN

Oleh sebab kami tinggal di JB jadi haruslah ada extra perbelanjaan untuk pengangkutan ke KLIA2. Kami naik bas yoyo dari terminal Tun Aminah terus ke KLIA2. Tiket pergi balik untuk 4 orang (Tun Aminah - KLIA2 - Tun Aminah) dalam RM392.

Di Australia boleh gunakan lesen Malaysia jadi kami decide untuk drive sendiri sahaja lagipun kami banyak nak travel jauh-jauh keluar dari city. Banyak pilihan boleh survey nak sewa kereta tapi kami pilih apex ni sebab diaorang ada buat promosi masa tu AUD49/day. Lepas tu lagi lama sewa makin murah.

Kami pilih SUV Outlander jadi harganya mahal sikit. Saja sewa kereta besar sikit sebab luggage kami boleh tahan besar jugak haha. Takut tak muat kalau sewa kereta kecik. Total sewa 8 hari beserta GPS dan full insurans dalam AUD500. GPS mintak orang apex setkan siap-siap untuk avoid toll. Untuk petrol kami spent dalam AUD200 lebih kurang untuk 8 hari.


Kami booking kereta sewa di sini  : https://www.apexrentals.com.au/

Hanya sehari jer masa di sana yang kami tak guna kereta iaitu masa berjalan ke CBD. Memang tak digalakkan bawa kereta kalau ke situ sebab susah parking dan kalau ada pun mahal. Jadi kami gunakan public transport iaitu tram. Boleh download apps PTV untuk rancang perjalanan.

5. PENGINAPAN

Kami menginap di 3 tempat iaitu :

Tanamekar Homestay, Coburg. Sewa bilik sahaja (2 buah katil queen) dan dalam rumah ada dapur dan lengkap dengan peralatan memasak. Untuk 5 hari AUD425.

Summer's Rest Unit, Port Campbell. Kami menginap satu malam sahaja semasa pengembaraan ke Great Ocean Road. Booking di agoda harga sewanya AUD148. Sebuah katil queen dan sebuah katil 2 tingkat. Lengkap dengan peralatan memasak juga. Cukup selesalah buat kami anak-beranak. 

High Country Holiday Park, Mansfield. Balik dari Mt Buller kami sewa di sini satu malam. Booking dekat hotel.com harganya dalam AUD149. Penginapan konsep kabin. Sama juga ada sebuah katil queen, sebuah katil 2 tingkat dan lengkap dengan peralatan memasak. Seronok di sini macam main pondok-pondok hihi.

6. MAKAN MINUM

Dari Malaysia kami bawa Brahims macam kari ayam, kurma daging, kari daging, sambal ikan bilis dan ayam masak merah. Brahims beli kat Mydin murah sikit kot rasanya. Dalam RM7 sekotak kalau tak silap.

Cuma isi dia sikitlah. Yelah suggestion sekotak pun untuk 1-2 servings sahaja. Biasa kami masak 2 kotak untuk 4 orang makan rasa macam tak cukup kenyang jer hahah.

Rasanya lepas ni kalau travel lagi kami akan masak 3 kotak untuk 4 orang makan. Selain tu bawa stok maggi, tuna dalam tin dan kopi 3 in 1 jugak. Milo tak berani bawa sebab takut tak lepas kastam Australia.

Dekat Melbourne kami selalu shopping makanan macam beras, roti, biskut, jem, air mineral dan buah di Coles atau Woolworths supermarket. Rasanya total kami belanja di kedua-dua supermarket ni cecah AUD100 juga untuk 8 hari.

Bawa beg shopping sendiri sebab plastik di Coles kena bayar 😄.

Sesekali barulah kami makan dekat restoran sebab agak mahal jugak. Sepinggan nasi goreng dah AUD13. Biasanya kami makan kongsi-kongsi jer sebab portionnya besar. 

7. SOUVENIR

Boleh beli fridge magnet, keychain, tshirt dan lain-lain di Queen Victoria Market. Murah-murahlah jugak. Saya tak ingat berapa saya spent dekat sini. Ada jugak borong coklat Cadbury dekat Coles masa diaorang buat promosi untuk dijadikan souvenir.

8. OPTUS SIM CARD

Haaa penting ni. Kami beli masa di airport AUD25 untuk 25Gb. Rupanya banyak sangat tak habis guna pun haha. Sangat berjasa benda ni.

Dengan adanya sim card saya tetap dapat uruskan bisnes online saya walaupun sedang bercuti. Dapat buat sale dekat RM2000 jugaklah dalam 8 hari tu hihi.

Selain tu kegunaannya dah pastilah untuk berwhatsapp, upload pic kat fesbuk dan tengok google maps. Anak-anak boleh layan youtube bila boring dalam kereta. 

9. CREDIT CARD & INTERNATIONAL ADAPTER

Wajib bawak! Nak sewa kereta sewa peralatan pegi Mt Buller semua nak kena pakai credit card. International adapter kalau takde pitamlah nak charge henfon dan kamera lagu mana huhu.

10. ITINERARI RINGKAS

Day 1 : Bathing Boxes, Brighton Beach dan St Kilda Pier 

Drive dari Coburg dalam 40 minit. Dua-dua tempat ni bersebelahan. Mula-mula pergi tengok Bathing Boxes (rumah kalerful) dulu lepas tu baru ke St Kilda Pier untuk tengok penguin secara percuma.

Parking cari tempat yang free. Kat sana parking dia ada papan tanda 1/2P lah 2P lah 3P lah. Takut nak parking sembarangan sia-sia kena saman dalam AUD nanti huhu. Dah balik sini baru tahu 1/2, 2, 3 tu bermakna boleh parking percuma 30 minit/2 jam/3 jam pertama. Cisss.

Breakfast : Dah makan dalam flight.
Lunch : Masak Brahims jer kat rumah. 
Dinner : Makan nasi goreng di Taste of Thai untuk 2 pinggan AUD27.

Day 2 : Phillip Island

Drive dari Coburg dalam 2 jam. Kami pergi 3 tempat sahaja di sini iaitu :

Panny/s Chocolate Factory 
Bayaran masuk AUD50 untuk pakej famili (2 dewasa + 2 kanak-kanak). 

Wildlife Park
Bayaran masuk AUD50 pakej famili. Dapat sekali makanan untuk bagi kanggaroo.
  
The Nobbies
Tengok sunset. Masuk percuma sahaja.

Ada tempat lain lagi kalau nak explore macam Churchill Island Heritage Farm, A Maze n Things dan Penguin Parade.

Breakfast : Bawak bekal sandwic buat sendiri dan air kopi dalam termos.
Lunch : Makan di Chocolate Factory AUD30 untuk 2 pinggan nasi + 4 mangkuk kecik lauk kari ayam/lamb + 2 mangkuk sayur.
Dinner : Balik homestay makan maggi heheh.

Day 3 : Melbourne CBD

Macam yang saya cerita tadi untuk berjalan di sini lebih baik gunakan tram. Nak naik tram kena ada MYKI card. Boleh beli di 7eleven. Untuk dewasa harga kad AUD6 + AUD9 untuk nilai topup. Kanak-kanak punya harga kad AUD3 + AUD5 untuk nilai topup. Jadi total kami spent AUD46 untuk perbelanjaan naik tram santak round CBD dari pagi sampai malam huhu.

Sediakan bajet jugak untuk beli souvenir di Queen Victoria Market dan perfume murah di Chemist Warehouse. Saya beli sebotol perfume Tommy Girl EDT 100 ml dengan harga AUD30 (harga asal AUD75) dan sebotol cologne brand sama AUD20 (harga asal AUD55). Kalau convert 2 botol perfume tu RM150 lebih kurang. Mahal ke murah tak tahulah tak pernah survey masa kat Malaysia 😅.

Breakfast : Beli 2 ketul boreks (Spinach Cheese dan Spicy Lamb). Lupa pulak berapa harga huhu.
Kudapan : Makan Churros tepi State Library. Lupa jugak harga huhu.
Lunch : Makan di Blok M Express. Kami order 2 set nasik dengan lauk ayam balado (untuk anak-  anak kami ambik ayam bakar) + 2 mangkuk kecik sup + 2 biji telur mata + 2 air kotak dan tambah 1 pinggan extra nasik. Total AUD36.
Dinner : Beli kebab area Coburg 2 ketul AUD14.

Kami juga ada spent sikit untuk laundry hari ni. Cuci pakai 2 mesin sebab baju banyak rasanya dalam AUD18 kot. Untuk drying murah sikit AUD1 untuk 6 minit.

Kedai laundry ni di area Coburg jer.

Day 4 : Great Ocean Road

Bertolak dalam pukul 9.00 am. Jangkaan perjalanan sampai ke Port Campbell dalam 5 jam sebab nak singgah banyak tempat. Kena set GPS ke Torquay dulu jangan terus Port Campbell nanti tak dapat lalu coastal route (jalan tepi pantai) yang menjanjikan scenery yang sungguh cantik. Balik ke city semula nanti bolehlah pilih inland route (lalu kampung pekan pemandangan cantik juga).

Banyak tempat/look out boleh singgah sepanjang GOR ni. Parking di tempat yang disediakan di tepi jalan dan bergambarlah sepuasnya. Kami singgah di :

  • Pekan Anglesea untuk breakfast tepi tasik
  • Split Point Light House di Aireys Inlet
  • Guvyos Beach
  • Memorial Arch (pintu masuk GOR)
  • Mariners Lookout, Apollo Bay tapi takde apa sangat sini
  • Gibson Steps
  • 12 Apostles (tengok sunset/sunrise di sini cantik)
  • Loch Ard George

Spent AUD148 untuk penginapan di Summer's Rest Unit, Port Campbell. Rugi kalau tak bermalam di Port Campbell sebab pagi esoknya boleh sambung tengok tempat-tempat cantik waktu matahari naik pulak.

Breakfast : Bawak bekal roti dan air kopi.
Lunch : Makan biskut-biskut jer dalam kereta sebab nak kejar masa sebelum sunset.
Dinner : Masak nasik dan lauk Brahims.

Day 5 : Great Ocean Road

Pagi kami pergi lagi sekali ke Gibson Steps dan 12 Apostles sebab semalam petang hujan renyai dan angin terlalu kuat tak boleh nak fokus tengok pemandangan. Lepas tu sambung pergi ke: 

  • Island Archway
  • The Razorback
  • The Arch
  • London Bridge
  • The Grotto
  • Bay of Island

Balik Coburg ikut jalan Ballarat cadangnya nak singgah Gold Museum dan Sovereign Hill. Tapi sebab kami banyak habiskan masa di GOR pagi tadi jadi sampai sini dah pukul 3.00 pm. Kedua-dua tempat ni tutup sekitar pukul 5.00 pm camtu.

Kalau sekadar nak masuk Gold Museum tu sempat jer tapi nak masuk Sovereign Hill memang tak berbaloilah. Bayar mahal tapi rugi dapat spent time kejap jer dalam tu. Aktiviti pun tak banyak dapat join. Jadi kami cancel plan dan terus menuju ke DFO Essendon. Shopping sikit barang smiggle untuk anak-anak sebagai kenangan dalam AUD54.90.

Breakfast : Masak nasik dan lauk Brahims sebelum checkout.
Lunch : Makan biskut-biskut jer dalam kereta.
Dinner : Makan nasik goreng di Taste of Thai 3 pinggan AUD40.50. Tak habis sebab dah kata portionnya besar. Mintak restoran bungkus kena caj AUD0.50 untuk bekas cisss.

Day 6 : Puffing Billy Train

Drive ke stesen Belgrave dalam sejam lebih.  Pukul 8.30 am dah bertolak sebab nak kejar keretapi wap paling awal iaitu 10.30 am. Mulanya kami cadang nak naik train dari Flinders Station (CBD) ke Belgrave tapi rasa rugi pulak sebab nak kena beli tiket dah makan kos lagi. Alang-alang dah ada kereta baik drive jer.

Rujuk website https://puffingbilly.com.au/ untuk rancang nak naik puffing billy tarikh bila, pukul berapa dan dari mana sampai mana. Jadi takdelah kita buang masa tunggu keretapi atau tak sempat beli tiket. Di website tu pun ada guide tempat kita boleh parking free. Parking ni limited especially kalau time weekend atau school break. Mujur masa kami pergi ni bukan time weekend (hari Selasa).


Kami parking di Belgrave CFA Car Park berhadapan dengan stesen Puffing Billy tu.

Kami ambil tiket Belgrave - Lakeside pakej famili return AUD114. Perjalanan dalam 1 jam. Berhenti di Lakeside dalam 1 jam jugak sempat berpiknik makan bekal roti dan beli 2 hot chocolate + 1 mocha AUD12.50.

Breakfast : Makan di homestay apa-apa yang ada. 
Lunch : Makan biskut-biskut jer dalam kereta.
Dinner : Beli kebab besar 2 ketul di Melbourne Kebab Station. Lupa berapa harga. Rasanya dalam AUD26 kot.

Day 7 : Mt Buller

Drive dari Coburg ke Mansfield (pekan terakhir sebelum naik gunung) dalam 2 jam lebih. Sewa peralatan dekat sini. Kami sewa mana yang tak ada sahaja.

Macam winter jacket yang kami pakai dah ok untuk main salji jadi tak payah sewa. Suami saya dari baju, seluar dan kasut dia dah ada sendiri punya. Jadi untuk pakaian kami hanya sewa seluar waterproof sahaja untuk saya dan anak-anak nak elak basah dan sejuk. Kasut sewa hanya untuk saya seorang sebab yang lain dah pakai waterproof hiking boots.

Waterproof pants dewasa x1 = AUD23
Waterproof pants kanak-kanak x2 = AUD34
Snowboots x1 = AUD15
Toboggan x2 = AUD20

Kami sewa pakaian dan peralatan untuk main salji di kedai ini.

Entrance fee masuk Mt Buller AUD50. Booking online dan print siap-siap lebih murah. Kami tumpang print dekat penginapan yang bakal disewa pada malamnya (High Country Holiday Park). Kami tak booking dari Malaysia sebab takut ada perubahan jadual bergantung pada cuaca.

Nak naik Mt Buller penting tengok weather forecast. Alhamdulillah tarikh yang kami pilih ni matahari bersinar elok tak hujan dan salji pun bagus belum cair. Snowchain pun tak payah pasang pada tayar. Kalau kena pasang tambah kos lagi. Boleh download apps Mt Buller dekat henfon untuk rujukan.

Selain main toboggan, kami naik chairlift untuk tengok pemandangan sekitar Mt Buller. Harga AUD20/person. Kami 4 orang total AUD80. Kanak-kanak pun rate sama. Malam tu kami menginap di High Country Holiday Park, Mansfield spent dalam AUD149.

Breakfast : Makan biskut-biskut jer dalam kereta. 
Lunch : Makan roti-roti jer sebelum main salji dan beli hot chocolate secawan lupa berapa harga AUD6 kot.
Dinner : Masak nasik dan Brahims dekat penginapan.

Day 8 : Hari Balik

Bertolak dari Mansfield balik semula ke Coburg. Cuaca tak berapa elok. Hujan. Jadi kami cancel plan ke CBD. Kami pergi ke DFO Essendon semula jalan-jalan dan shopping sikit. Lepas tu terus balik Coburg sebab tak tau nak ke mana dah.

Flight kami 12.30 pm. Pulang kereta dalam pukul 7.00 pm. Untuk isi masa lapang kami habiskan masa lepak-lepak dan tumpang solat di library Coburg.

Breakfast : Masak nasik dan Brahims sebelum checkout dari High Country.
Lunch : Makan grilled chicken + chips + nasik + seafood salad dalam AUD29 tak silap.
Minum Petang : Beli biskut di kedai Arab + minum hot chocolate dan chai latte (errk tak sedap rasa kayu manis).
Dinner : Makan dalam flight.

Rasanya tu je lah kot. Kira-kira anggaran kami spent dalam RM10K - RM11K jugaklah untuk percutian selama 8 hari ke Melbourne untuk 4 orang tak termasuk makan minum, shopping dan souvenir. In shaa allah nanti kalau ada kelapangan saya share tentang setiap tempat yang kami pergi.

Tata titi tutu 💖.


Apa Nak Buat Apabila Permohonan Visa Australia Tak Lepas

As-salam dan hai ^^

Sekarang ni macam tengah kecoh pasal susahnya nak dapatkan visa Australia terutamanya untuk lelaki dewasa. Lepas tak lepas ni atas rezeki masing-masinglah. Ada orang dipermudahkan jalannya. Ada orang lain jalannya berliku-liku sikit.

Saya nak share tentang pengalaman bagaimana permohonan semula visa suami saya akhirnya diluluskan setelah menunggu dalam debaran berminggu-minggu. Sedih weyy kalau tak dapat pergi tiket baju winter semua dah beli.

Nyarisss jer kita tak dapat bersua cik kanggaroo yang comel ^^

Tarikh departure kami ke Melbourbe ialah pada 22 Ogos 2018. Kira-kira sebulan sebelum fly (13 Julai) baru suami saya pergi apply visa dengan Sham Travel di Taman U, Skudai. Kalau tak nak buat dengan agen boleh apply thru website : https://www.eta.immi.gov.au/

Alhamdulillah visa saya dan anak-anak lulus tanpa sebarang masalah. Masalahnya suami punya denggg NOT APPROVED! 


Tak diizinkan masuk Australia ok!

Masa ni dah mula berdebar. Mula carik info dekat google, forum dan fesbuk apa nak buat pasal visa tu. Agak payah jugak sebab tak ramai yang kongsi pengalaman macam mana visa diaorang boleh lulus. Solusi yang dicadangkan emel terus ke pihak embassy KL. Emel sahaja tak yah ngengada nak pergi sana jumpa diaorang buat rayuan sebab takkan dilayan. Emel ke sini : etakl@dfat.gov.au

Dalam emel tu suami bagitaulah yang visa dia not approved apa semua dan tanya dokumen apa yang diperlukan untuk permohonan semula visa. Terus dapat autoreply dari ETA KL. Dalam emel tu diaorang bagi list requirements untuk ETA application. 15 Julai suami emel diaorang semula lengkap dengan segala dokumen yang dikehendaki.

Ni saya listkan DOKUMEN yang suami saya emel :

1. Completed ETA Additional Information Request Form

Form dalam bentuk pdf kena download. Ada link yang diberikan. WAJIB isi. Taip jer terus kat form tu dan attach masa nak emel nanti.

2. Salinan passport pemohon visa (bahagian biodata)

WAJIB.

3. Screenshot keputusan visa yang kena reject kali pertama

Yang ni kalau first time buat tu dengan agen kena mintak dengan agen. Kalau apply thru website screenshot dari website.


Yang tadi tu lah kena sertakan

4. Itinerari ringkas sepanjang berada di Australia

Ni optional tapi WAJIBkan saja untuk menguatkan lagi bukti yang kita pegi sana niat suci ikhlas tulus mulus nak holiday atau konvo atau apa-apalah. Kalau ada bukti kita dah booking homestay/hotel/penginapan dan sebagainya sertakan sekali.

5. Senarai NAMA beserta TARIKH LAHIR ahli keluarga terdekat

Lepas tu kena bagitau ahli keluarga mana yang akan travel ke Australia bersama kita. 

6. Senarai NAMA beserta TARIKH LAHIR orang yang akan travel dengan kita selain ahli keluarga

Ni kalau adalah. Kalau takde tak payah bagi.

7. Senarai kenalan/kawan/keluarga kita yang ada di Australia

Yang ni kan better tulis jer yang kita memang tiada kenalan/keluarga (NO CONTACT). Sebab macam membuktikan yang kita memang tak akan menetap lama kat sana. Tapi tak tahulah betul ke tidak pemikiran saya ni. Kebetulan kami memang tiada sesiapa yang dikenali di Australia.

8. Bukti yang kita memang ada pekerjaan tetap di Malaysia

Sertakan surat pengesahan dari majikan (in english) dan juga slip gaji. Kalau takde majikan/bisnes sendiri/self-employed kena sertakan bank statements ke financial record ke apa-apalah yang membuktikan kita ni berwang. Kalau tak bekerja pulak kena bagi financial proof orang yang tanggung kita dan juga bagitau apa hubungan kita dengan orang tu.


Ni contoh surat rasmi pengesahan majikan kut kut majikan korang suruh taip sendiri 😁

9. Bank Statements

Ni WAJIB sertakan. Dalam akaun at least minimum total ada RM10K 😅. 10K tu tak semestinya dalam satu akaun. Combine semua akaun bank yang kita ada. Sertakan sekali bank statements at least transaksi untuk 2 bulan terakhir.

Mungkin reason diaorang mintak semua benda ni sebab nak tengok kewangan kita kukuh ke tak la kot. Logik akal orang takde duit takkan pergi holiday malah menimbulkan syak wasangka yang kita ni nak masuk Australia sebab nak kerja jadik pemetik buah tu. 

Di bawah ni pulak dokumen sokongan yang suami tambah walaupun diaorang tak minta. Punyalah nak buktikan kejujuran masuk Australia memang nak tengok kanggaroo yang cute tu.

  1. Flight tiket return *bukti yang kita akan balik ke negara tercinta
  2. Slip gaji 2 bulan yang terkini
  3. Penyata pendapatan tahunan semasa
  4. List property yang ada *tunjuk yang kami ada rumah sendiri takdenya nak duduk terus Australia tu
  5. Invois tempat penginapan yang kami dah booking di Ausralia
  6. ETA saya dan anak-anak yang dah lulus

Dah settle emel tunggu jerlah jawapan dari diaorang dengan penuh kesabaran. Doa banyak-banyak. Buat solat hajat sekali. Yang berkuasa kan ALLAH swt. Kita ni hanya mampu merancang. 

In case dah buat semua but visa still not approved anggaplah takde rezeki dan ada hikmah di sebalik semua yang berlaku. Lapangkan dada dan jangan marah-marah sebab yang izinkan kita dapat jejak kaki ke sana bukan embassy atau manusia tapi ALLAH swt.

Masa tunggu jawapan dari ETA KL suami cuba apply visa online melalui website ETA tapi gagal jugak. Yang sebetulnya kalau melalui agen tak lepas tak payah gatal nak apply lagi dekat website tu sebab memang akan gagal.

Tunggu punya tunggu akhirnya 25 Julai dapat reply yang visa suami APPROVED! Hoorayyy baru jer nak lompat bintang tetiber tersuntut. ETA yang diaorang emel tu salah ejaan nama lah pulak. Subha jadik Subna. Ko dah kenapa kan nak gabung-gabung nama aku dengan laki aku ni -__-. Kenalah emel balik untuk pembetulan. Jangan memandai nak tukar sendiri.

Alhamdulillah esoknya dah dapat balasan ETA dengan ejaan nama yang betul. Begitulah berlikunya jalan nak dapatkan kebenaran melawat kanggaroo ni.

Extra tips yang saya boleh share masa apply visa tarikh renew passport tu JANGAN baru sangat. Nampak macam kita tergesa-gesa nak masuk Australia. Agaknyalahhh. Ni berdasarkan komen-komen dekat fesbuk yang cerita kemungkinan visa diaorang tak lulus. Tak tahulah boleh pakai ke tak tips ni tapi cuba jerlah.

Lagi satu apply lah awal sikit macam 3 bulan sebelum fly ke. At least ada masa nak apply semula kalau kena tolak. Atau nak lebih selamat apply visa dulu sebelum beli tiket promo AirAsia tu heheh. Kalau dah usaha tunggang terbalik visa still tak lepas takdelah tiket tu burn camtu jer.

Tata titi tutu 💖.